ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ζωντανές οι μνήμες στον Ριζόμυλο

ζωντανές-οι-μνήμες-στον-ριζόμυλο-78866

Αφιέρωμα μνήμης σε δύο γεγονότα που σημάδεψαν τη νεότερη ιστορία του Ριζομύλου πραγματοποιείται το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής 23 Μαρτίου στον Ριζόμυλο, κατόπιν συνεργασίας του Δήμου Ρήγα Φεραίου με την τοπική κοινότητα και τη συμμετοχή του συλλόγου «Διάπλαση», τοπικών φορέων και των κατοίκων του μαρτυρικού χωριού.

Συγκεκριμένα θα τελεστεί θεία λειτουργία και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση στον ναό του Αγίου Δημητρίου στο Ριζόμυλο και στη συνέχεια θα εκφωνηθεί ομιλία σχετική με τα δραματικά γεγονότα που βίωσε το χωριό σε δύσκολα χρόνια. Κατόπιν θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στο ηρώο, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Τα δραματικά γεγονότα που σημάδεψαν τη νεότερη ιστορία του Ριζόμυλου, που έχει χαρακτηριστεί μαρτυρικό χωριό, είναι ταυτόσημα με δύο ημερομηνίες. Στις 23 Μαρτίου του 1943, οι Ιταλοί έκαψαν το χωριό, ως αντίποινα μετά τον εκτροχιασμό και την πυρπόληση ιταλικού τρένου από την αντιστασιακή οργάνωση της περιοχής του Βελεστίνου.

Προηγουμένως, στις 8 Μαρτίου του 1943, πραγματοποιήθηκε καταστροφικός σεισμός στο Ριζόμυλο, που ισοπέδωσε το μεγαλύτερο τμήμα του χωριού.

Ο Ριζόμυλος, που έχει χαρακτηριστεί «Μαρτυρικό χωριό», υπήρξε το σταυροδρόμι των αντιστασιακών ομάδων μεταξύ Όθρυος – Μαυροβουνίου – Πηλίου. Την 21η Μαρτίου 1943 οργανώθηκε σαμποτάζ στο ύψος του Ριζομύλου από τις αντιστασιακές ομάδες της περιοχής Βελεστίνου – Ριζομύλου (ομάδα Καραϊσκάκη «Λαρισινού») για το τραίνο που θα διερχόταν τη νύχτα 22 – 23 Μαρτίου 1943 και θα μετέφερε πολεμοφόδια και άλλα εφόδια για τον κατοχικό στρατό. Οι αντάρτες αιχμαλώτισαν τη φρουρά και αφού φόρτωσαν τα λάφυρα, πυρπόλησαν το τραίνο και από τα πυρομαχικά που υπήρχαν στα τελευταία βαγόνια προκλήθηκε ζημιά στη σιδηροδρομική γραμμή και δεν ήταν δυνατόν αυτή να χρησιμοποιηθεί για δύο εβδομάδες.

Την επομένη 1.000 Ιταλοί στρατιώτες σε αντίποινα επετέθησαν στα γύρω χωριά. Στον Ριζόμυλο επετέθησαν πρώτα με κανονιοβολισμό και ύστερα με έφοδο κατέλαβαν το χωριό. Eκτέλεσαν όσους κατοίκους βρήκαν στο χωριό, οι οποίοι είτε δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν, είτε δεν περίμεναν την άμεση αντίδραση των κατακτητών και παρέμειναν στο χωριό. Σκότωσαν όσα ζώα βρήκαν και αφού κατέστρεψαν ό,τι μπορούσαν, έκαψαν όλο το χωριό από άκρο εις άκρο, ακόμη και τα αρχεία της Κοινότητας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου