ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ιφιγένεια Κάγκαλου: Η Κάρλα είναι ζωντανή

ιφιγένεια-κάγκαλου-η-κάρλα-είναι-ζωντ-87202

Η λίμνη Κάρλα δεν είναι τοξική, διαβεβαιώνει με κατηγορηματικό τρόπο η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης, Ιφιγένεια Κάγκαλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, με αφορμή και το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Φορέα.

Η βεβαιότητα που εκφράζει η πρόεδρος του Φορέα, βασίζεται αφενός στα αποτελέσματα του προγράμματος που εκπόνησε το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τον «Δημόκριτο», τα οποία παρουσιάστηκαν σε ημερίδα στον Βόλο, και αφετέρου στις αναλύσεις που έγιναν σε εργαστήριο της Αυστρίας, σε νέα δείγματα που ελήφθησαν από τη λίμνη προκειμένου να ανιχνευθεί ή όχι η ύπαρξη τοξικού φυτοπλαγκτόν. Τα αποτελέσματα βγήκαν μόλις προχθές, και όπως αποκάλυψε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Κάγκαλου, δείχνουν «παντελή απουσία τοξικότητας».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη Βάσω Κυριαζή

Κυρία πρόεδρε, με βάση τα όσα ακούστηκαν στην τελευταία ημερίδα, η λίμνη της Κάρλας δεν είναι τοξική. Υπάρχει όμως μερίδα επιστημόνων που έχει διαφορετική άποψη

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που εμείς έχουμε στα χέρια μας, είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει θέμα τοξικότητας. Όταν προέκυψε το φαινόμενο με τα νεκρά ψάρια, το βασικό θέμα για εμάς ήταν να διερευνήσουμε αν υπάρχουν βιοτοξίνες, και πιο συγκεκριμένα κυανοτοξίνες. Tα αποτελέσματα του Δημόκριτου έδειξαν ότι δεν υπάρχουν τέτοιου είδους συγκεντρώσεις στη λίμνη, και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς, διότι δικαιώθηκε η εκτίμηση που είχαμε εξαρχής, ότι δεν πρόκειται για τοξικότητα.

Παράλληλα όμως ο «Δημόκριτος» έκανε αναλύσεις και για το θέμα των φυτοφαρμάκων. Ανιχνεύτηκαν δύο κατηγορίες φυτοφαρμάκων, τα οποία είναι πάρα πολύ σχετικά με τα σκευάσματα τα οποία χρησιμοποιούν οι αγρότες στην περιοχή και για τα οποία έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι πρέπει να υπάρξει προσοχή.

Όμως αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις κυανοτοξίνες. Είμαι κατηγορηματική σ’ αυτό. Μπορεί ορισμένοι επιστήμονες να έχουν πάρα πολύ εύκολες τις καταγγελίες και τις επιπόλαιες κρίσεις και να δημοσιεύονται διάφορα αναφορικά με τη λίμνη, όμως η Κάρλα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις, όσον αφορά την τοξικότητα σε σχέση με άλλες λίμνες και οικοσυστήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Παρ’ όλα αυτά, αρχές Φεβρουαρίου εκφράστηκε και πάλι ανησυχία για τοξικό φυτοπλαγκτόν;

Και για αυτό το συμβάν έγιναν έλεγχοι και αναλύσεις. Αφού ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι φορείς και το εποπτεύον υπουργείο, ως οφείλαμε διερευνήσαμε το θέμα. Εστάλησαν, λοιπόν δείγματα από τις ίδιες περιοχές σε εργαστήριο της Αυστρίας, ύστερα από σύσταση του Ευρωπαϊκού Επιστημονικού Δικτύου που είναι αρμόδιο για τέτοιου είδους ζητήματα, για να διερευνήσουμε αν όντως υπάρχει παρουσία τοξικού φυτοπλαγκτόν και μάλιστα σε τόσο μεγάλη αφθονία, όπως λέγονταν. Τα αποτελέσματα δείχνουν παντελή απουσία. Λυπάμαι, που το επαναλαμβάνω, αλλά δεν χρειάζεται να υπάρχουν τόσο βιαστικές εκτιμήσεις, διότι δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις και τελικά χωρίς να υπάρχει λόγος προκαλείται θόρυβος και ανησυχία.

Αν τα πράγματα είναι όπως λέτε, εκτιμάται ότι υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να βλάψουν το έργο;

Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό, ούτε μπορώ να μπω σε μια λογική αντιπαράθεσης. Είναι μακριά από μένα τέτοιες λογικές. Παρότι μερικές φορές τα γεγονότα, και όσα λέγονται και γράφονται, με ωθούν να ολισθήσω, δεν ολισθαίνω. Επιεικώς, αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι, ότι πρόκειται για πάρα πολύ επιπόλαιες εκτιμήσεις. Δεν μπορώ να βρω άλλη εξήγηση. Φαντάζομαι όμως, ότι όλοι θα είμαστε πιο προσεκτικοί από δω και στο εξής.

Πώς απαντάτε σε εκείνους που λένε ότι ο υγροβιότοπος έχει γεράσει πριν ακόμη πάρει ζωή;

Κυρία Κυριαζή, στην παρουσίαση την οποία έκανα στην τελευταία ημερίδα που διοργανώθηκε στον Βόλο, δεν ήμουν καθόλου καθησυχαστική. Αυτό το οποίο είπα είναι, ότι όπως πάρα πολλά συστήματα στον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα, διανύουν περιόδους ευτροφισμού, έτσι και η Κάρλα διανύει περίοδο ευτροφισμού. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει καθόλου με ζητήματα τοξικότητας.

Πρέπει όμως να πούμε το εξής: Πραγματικά στην Κάρλα έγιναν όλα πολύ βίαια. Βίαια πριν από 50 – 60 χρόνια κόπηκε η ζωή της, βίαια επίσης έγινε η πλήρωση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να υπάρχουν βιολογικές και χημικές διεργασίες οι οποίες θέλουν τον χρόνο τους έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί το οικοσύστημα. Για αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κατατάξει τη λίμνη Κάρλα σε ξεχωριστή κατηγορία οικοσυστημάτων, διότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως τροποποιημένο οικοσύστημα, διότι υπήρξε έντονη η ανθρώπινη παρέμβαση. Για αυτό και εμείς φροντίζουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, δεν εφησυχάζουμε, ώστε σαν ένα ιδιαίτερα τροποποιημένο σύστημα να λειτουργεί καλά.

Με δεδομένο ότι σύντομα το έργο της ανασύστασης ολοκληρώνεται, η συνεργασία του φορέα με την Περιφέρεια και το υπουργείο, σε ποιο επίπεδο είναι;

Το υπουργείο και η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι οι φορείς εκείνοι με τους οποίους συνεργαζόμαστε για όλα τα θέματα που απασχολούν τη λίμνη, διότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να δούμε από κοινού. Για εμάς είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί το έργο για αυτό και συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια που έχει την ευθύνη της αποπεράτωσης και της λειτουργίας των έργων. Παραμένει σημαντικό για εμάς να μπορέσουμε να πιάσουμε το ανώτερο όριο στη στάθμη του νερού της λίμνης, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη, διότι εκτός όλων των άλλων εξαρτάται και από τις καιρικές συνθήκες. Η θερινή περίοδος που ακολουθεί θα είναι μία δύσκολη περίοδος για την Κάρλα λόγω των κλιματικών αλλαγών, και αυτό δεν διαφεύγει της προσοχής μας.

Είναι σαφές πως το «καμπανάκι» αφορά στην άρδευση…

Ασφαλώς, σε αυτό ακριβώς αναφέρομαι. Θα πρέπει οπωσδήποτε να ρυθμίσουμε τις θερινές δραστηριότητές μας κατά έναν τρόπο που δεν θα προκαλείται πρόβλημα στη λίμνη. Στην Κάρλα το καλοκαίρι επιδρά σε μεγάλο βαθμό η εξάτμιση. Η λίμνη χάνει πάρα πολύ νερό λόγω της εξάτμισης, αλλά πρόκειται για μια φυσική διεργασία, στην οποία δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Εκεί που μπορούμε να κάνουμε κάτι, είναι να πιέσουμε ώστε να ακολουθούνται ορθές πρακτικές στη χρήση του νερού της λίμνης στην άρδευση. Χρειάζεται λοιπόν φειδώ και πολύ προσοχή στη χρήση του νερού τη θερινή περίοδο, «οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πάρα πολύ καλά αυτό που λέω».

Πρόκληση η διεύρυνση του Φορέα

Με την ψήφιση του νέου νόμου για τις προστατευόμενες περιοχές, σύμφωνα με την κ. Ιφιγένεια Κάγκαλου, η χώρα μπαίνει σε μια καινούργια εποχή για τη βιοποικιλότητα και τις προστατευόμενες περιοχές. Στον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλοβρύσου – Βελεστίνου εντάχθηκε πλέον και ο Πηνειός.

«Είναι ιδιαίτερα θετικό το ότι έχουμε έναν αναδιαμορφωμένο χάρτη για τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας. Για την περιοχή μας είναι ακόμη πιο σημαντικό, καθώς η Κάρλα δεν είναι απομονωμένη από τον Πηνειό και ιδιαίτερα από το δέλτα του Πηνειού, επομένως τώρα μας δίνεται η δυνατότητα να υπάρχει παρακολούθηση και να υπάρχει “κάλυψη” και εποπτεία και αυτής της περιοχής, η οποία είναι άρρηκτα δεμένη με ό,τι συμβαίνει στο οικοσύστημα της Κάρλας» σημειώνει η κ. Ιφιγένεια Κάγκαλου.

Μετά τη διεύρυνση και με αφορμή το νέο θεσμικό πλαίσιο, το επόμενο βήμα σύμφωνα με την κ. Κάγκαλου είναι η γνωριμία με τους δημάρχους των περιοχών που εντάσσονται πλέον στον Φορέα, ώστε να υπάρχει μία συνεργασία που θα οδηγήσει στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την προστασία του οικοσυστήματος στις νέες περιοχές που έχουν ενταχθεί. Παράλληλα σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο θα επιδιωχθεί η ενίσχυση του Φορέα με επιπλέον προσωπικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου