ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Επιπλα με …αγριαγκινάρα Βελεστίνου! [photos]

επιπλα-με-αγριαγκινάρα-βελεστίνου-photos-121759

Νέα διάσταση στη χρήση του ξύλου και την επανάχρηση, ταυτόχρονα, των υλικών που χαρίζει απλόχερα η φύση, δίνει η καινοτόμα πρόταση που διατυπώνεται από ταλαντούχο σχεδιαστή, και έχει ως σημείο αναφοράς την αγριαγκινάρα Βελεστίνου. Ο 32χρονος Σπύρος Κίζης, δημιούργησε μια σειρά επίπλων που ταξίδεψαν διαδοχικά σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, εντυπωσιάζοντας με το design, τον πρωτότυπο και ευφάνταστο, ομολογουμένως, συνδυασμό υλικών και κυρίως την πρώτη ύλη που προέρχεται από την περιοχή μας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο νεαρός σχεδιαστής, γιος του γνωστού αρχιτέκτονα Γιάννη Κίζη, διαθέτει τα δημιουργικά γονίδια των γονέων του και συμμετέχει μαζί με τον αρχιτέκτονα αδελφό του Κωνσταντή, στο Kizi Design Studio, το οποίο δραστηριοποιείται στον χώρο του σχεδιασµού επίπλων και αντικειµένων με χρηστική και διακοσμητική διάσταση.

Ο ταλαντούχος σχεδιαστής Σπύρος Κίζης

O ταλαντούχος σχεδιαστής προϊόντων και εσωτερικών χώρων έθεσε τη σφραγίδα του στα έπιπλα που «ταξίδεψαν» στο εστιατόριο «Selfridges» στο Λονδίνο, 100 τραπέζια, 100 καρέκλες και 100 σκαµπό, με αφορμή πρωτότυπο πρότζεκτ που είχε ως πηγή έμπνευσης την επανάχρηση υλικών. Η συγκεκριμένη σειρά επίπλων από ξύλο και επένδυση από αγριαγκινάρα Βελεστίνου, έχουν μεταφερθεί, πλέον, στη Νέα Υόρκη όπου είναι η βάση του διάσημου εστιατορίου «Blue hill farm», το οποίο υλοποίησε στο Λονδίνο το παραπάνω πρότζεκτ, που είχε ως θέμα την επανάχρηση των υλικών και συνοδεύτηκε με το ανάλογο μενού.

Ο Σπύρος Κίζης, σχεδιαστής προϊόντων και εσωτερικών χώρων, είναι απόφοιτος του Τµήµατος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστηµάτων του Πανεπιστηµίου Αιγαίου, που έχει την έδρα του στη Σύρο, και έχει πραγματοποιήσει µεταπτυχιακές σπουδές στο Edinburgh College of Art του Πανεπιστηµίου του Εδιµβούργου, στον κλάδο του Product Design.

Φωτιστικό υψηλής αισθητικής από αγριαγκινάρα

Η δημιουργική του «γνωριμία» με την αγριαγκινάρα προέκυψε στη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών, που είχαν ως θέμα τις εναλλακτικές πρώτες ύλες και την ενσωμάτωσή τους σε νέες σχεδιαστικές προτάσεις. Στη διάρκεια της έρευνάς του, ήρθε σε επαφή με διδάσκοντες του Τµήµατος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και γνώρισε τη διαδικασία µετατροπής της αγριαγκινάρας σε βιοµάζα. Η συγκεκριμένη αναζήτηση τον οδήγησε στην αγριαγκινάρα Βελεστίνου, που άνοιξε ένα καινούργιο δημιουργικό κεφάλαιο στη γόνιμη πορεία του.

Καινοτόμα πρόταση

Η αγριαγκινάρα τού κίνησε το ενδιαφέρον «επειδή το συγκεκριμένο φυτό είναι πιο εύκολο στην παραγωγή του, έχει ίνες στο πάνω μέρος του κορμού του κι όταν αναμειχθεί με μια συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθούμε, δημιουργεί επιφάνειες με εξαιρετική αισθητική. Παράλληλα έχει ανθεκτικότητα, που όταν συνδυαστεί με το ξύλο, μας δίνει την ευχέρεια να του δώσουμε ό,τι φόρμα θέλουμε» αναφέρει ο ίδιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Το πάνω μέρος της αγριαγκινάρας, το λουλούδι, συνδυάζεται με το ξύλο, επενδύοντάς το, «αντί να χρησιμοποιούμε πλαστικό καπλαμά ή κάποιο άλλο υλικό» εξηγεί ο ταλαντούχος σχεδιαστής.

Επιπλα από αγριαγκινάρα ταξίδεψαν σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη

Η έρευνα πάνω στην επανάχρηση της αγριαγκινάρας διήρκεσε τέσσερα χρόνια και είχε ως αποτέλεσμα τη σταδιακή προσέγγιση της ιδέας που κάνει θραύση και έχει προκαλέσει αίσθηση σε διεθνές επίπεδο. Αρχικά δημιουργήθηκε μια σειρά επίπλων χωρίς τη χρήση ξύλου, με αγριαγκινάρα και μια ρητίνη, που συνέθεταν ένα συμπαγές υλικό. Ηταν πολύ ακριβή ωστόσο η διαδικασία, και γι’ αυτό τον λόγο «αναζήτησα τρόπους, προκειμένου να μειωθεί το κόστος κι έτσι προέκυψε η ιδέα της επένδυσης του ξύλου από αγριαγκινάρα» υπογράμμισε ο ίδιος.

Μεγάλη απήχηση

Ο Σπύρος Κίζης ασχολείται με το συγκεκριμένο πρότζεκτ την τελευταία πενταετία και η δημιουργική διαδικασία συνεχίζεται, καθώς το καινοτόμο προϊόν έχει βγει, πλέον, σε μαζική παραγωγή, κερδίζοντας διαρκώς έδαφος.

«Δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να διαχειριστεί, κανείς, το συγκεκριμένο υλικό» ομολογεί ο ίδιος, ενώ προσθέτει ότι «απαιτείται δεξιοτεχνία σε επίπεδο εργατικών χεριών, αλλά χρειάζεται και τη βοήθεια της βιοτεχνίας, η συνέργεια με ανθρώπους που ασχολούνται με τον συγκεκριμένο τομέα».

Ο ταλαντούχος σχεδιαστής διατηρεί μαζί με τον πατέρα του και τον αδελφό του το γραφείο αρχιτεκτονικής και design που βρίσκεται στην Αθήνα. Ο αδελφός του Κωνσταντής και ο πατέρας του Γιάννης ηγούνται στο τμήμα της αρχιτεκτονικής και ο ίδιος στο τμήμα του εσωτερικού σχεδιασμού και των προϊόντων.

Καρέκλα με επένδυση από αγριαγκινάρα Βελεστίνου

Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο αρχιτεκτονικό γραφείο έθεσε τη δημιουργική υπογραφή του στην αξιοποίηση του πλινθοκεραμοποιείου Τσαλαπάτα σε μουσειακό χώρο, κι όπως σημειώνει ο Σπύρος Κίζης «η ανάπλαση του χώρου έγινε αποκλειστικά από το δικό μας γραφείο, με απόλυτο σεβασμό σε ό,τι προϋπήρχε εκεί».

Στο μεταξύ, το ίδιο γραφείο έχει αναλάβει τον σχεδιασμό του Μουσείου καπνού στην Καβάλα και του Μουσείου της Τράπεζας της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα έχει αναπτύξει συνεργασία με εταιρεία στο Λονδίνο και αντικείμενο τον σχεδιασμό γυαλιών, ενώ συνεχίζεται το πρότζεκτ με τη δημιουργική επανάχρηση της αγριαγκινάρας και προστίθενται διαρκώς νέες προτάσεις, που ανοίγουν διαδοχικά κεφάλαια, στο πεδίο της καινοτομίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου