ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Αποχωρούν από το μπλόκο Αερινού οι αγρότες

αποχωρούν-από-το-μπλόκο-αερινού-οι-αγρ-127761

Αποχωρούν σήμερα από το μπλόκο Αερινού, μετά από μία εβδομάδα στον δρόμο, οι αγρότες που είχαν παρατάξει περίπου 40 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Η απόφαση για την αποχώρηση από το μπλόκο ελήφθη χθες το απόγευμα μετά από γενική συνέλευση, στην οποία έγινε ενημέρωση για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Αποστόλου.

Οι δεσμεύσεις Αποστόλου δεν ικανοποίησαν τους αγρότες, ωστόσο αυτό που μέτρησε στην απόφασή τους να αποχωρήσουν, ήταν η ισχνή συμμετοχή και η αδυναμία δημιουργίας ενός ισχυρού αγροτικού μετώπου.

Όπως είναι γνωστό, ο κ. Αποστόλου δεσμεύτηκε για την ικανοποίηση αιτημάτων όπως ότι από το τέλος του 2018, θα θεσπιστεί ακατάσχετο όριο ύψους 15.000 ευρώ τον χρόνο στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών, το νέο χαράτσι του «περιβαλλοντικού» τέλους για το νερό δεν θα επιβληθεί άμεσα, αλλά μετά από 5 χρόνια, ότι θα αποδοθεί άμεσα η επιστροφή φόρου πετρελαίου για τα έτη 2015 και 2016, ότι θα καταργηθεί ο φόρος στο κρασί και ότι θα ενταχθεί άμεσα στα προγράμματα ενίσχυσης το 50% των επιλαχόντων νέων αγροτών.

«Εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας αν αυτές οι υποσχέσεις θα υλοποιηθούν, όμως αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε με ψηλά το κεφάλι», υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αγροτοσυνδικαλιστής Νίκος Αγγελής από το μπλόκο Αερινού. Σύμφωνα με τον κ. Αγγελή, οι αγρότες πλέον με τη συνδρομή της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων θα αναζητήσουν νέες μορφές κινητοποιήσεων.

Έτσι, στις 21 Φλεβάρη 2018, ημέρα που είναι καθορισμένοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, θα οργανωθούν συντονισμένα αγωνιστικές κινητοποιήσεις με κυρίαρχο αίτημα να σταματήσει η κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Επίσης την Κυριακή 11 Μάρτη, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων θα οργανώσει συλλαλητήριο στο Κιλελέρ, για να τιμηθεί η 108η επέτειος της εξέγερσης των Θεσσαλών κολίγων.

«Η κυβέρνηση αρνήθηκε την ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων μας για κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα προϊόντα, μείωση του κόστους παραγωγής με χτύπημα της ασύδοτης κερδοσκοπίας στα αγροτικά μέσα και εφόδια, σύνδεση των επιδοτήσεων/ενισχύσεων με την παραγωγή και κατάργηση των περικοπών, ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικό που θα καλύπτει το σύνολο των ζημιών από όλες τι αιτίες, κατάργηση των μεγάλων φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Αγγελής, καλώντας τους συναδέλφους του αγρότες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου