ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ασκηση της Πυροσβεστικής ΒΙΠΕ Βόλου στα Γυμνάσιο, Λύκειο, ΕΠΑ.Λ Βελεστίνου

ασκηση-της-πυροσβεστικής-βιπε-βόλου-σ-218457

Ασκηση ετοιμότηταςθα πραγματοποιήσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία ΒΙ.ΠΕ Βόλου μεθαύριο Πέμπτη 30 Νοεμβρίου στις 12.10 το μεσημέρι στο Γυμνάσιο-Λύκειο-ΕΠΑ.Λ Βελεστίνου (στηνέξοδο από Βελεστίνο προς Άγιο Δημήτριο).

Σκοπός της άσκησης είναι η εξακρίβωση των δυσχερειών επέμβασης σε περίπτωση σεισμού-πυρκαγιάς σε σχολική μονάδα.

Για την πραγματοποίηση της άσκησης θα συνεργαστούν τοΓυμνάσιο-Λύκειο-Ε.Π.Α.Λ Βελεστίνου (σχέδιο εκκένωσης), ο Δήμος Ρήγα Φεραίου (Γραφείο Πολιτικής Προστασίας), το Α.Τ Βελεστίνου για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, το Ε.Κ.Α.Β, για την παροχή πρώτων βοηθειών στους τραυματίες και τη μεταφορά τους με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο.

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Επικεφαλής της άσκησης θα είναι ο Διοικητής της Π.Υ ΒΙ.ΠΕ Βόλου, Αντιπύραρχος, Βλόντζος Γεώργιος

Στην άσκηση θα συμμετάσχει το σύνολο των μαθητών και καθηγητών των σχολικών μονάδων.

Συνολικά θα λάβουν μέρος τρία πυροσβεστικά οχήματα και δέκα Πυροσβεστικοί υπάλληλοι.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΣΚΗΣΗΣ

Στις 12.10΄της 30-11-2017 θα χτυπήσουν τα κουδούνια και θα ακολουθήσει άσκηση εκκένωσης των σχολικών κτιρίων από τους μαθητές του Γυμνασίου, Λυκείου, ΕΠΑΛ Βελεστίνου που θα συγκεντρωθούν σε προκαθορισμένα σημεία σύμφωνα με τα σχέδια εκκένωσης τους.

Στη συνέχεια για την ανάγκη παρακολούθησης της άσκησης θα συγκεντρωθούν όλοι οι παρευρισκόμενοι σε προκαθορισμένα σημεία στο προαύλιο του Λυκείου.

Στις 12:30 ειδοποιείται η Πυροσβεστική Υπηρεσία, από την Διεύθυνση του Γυμνασίου, για κατάρρευση τμήματος του Σχολείου, συνέπεια ισχυρής σεισμικής δόνησης μεγέθους 5,5 της κλίμακας Richter και ότι υπάρχουν σε αυτό εγκλωβισμένοι μαθητές και ταυτόχρονα εκδήλωση πυρκαγιάς στο λεβητοστάσιο.

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι άμεση και στον τόπο αποστέλλονται τρία (3) πυροσβεστικά οχήματα. Κατά την πορεία των οχημάτων δίνονται από το Κ.Α.Ε. χρήσιμες πληροφορίες στον επικεφαλής της άσκησης και ότι υπάρχει εγκλωβισμένοι μαθητές στον 1ο όροφο του κτιρίου που στεγάζεται το Λύκειο.

Με την άφιξη των οχημάτων στον τόπο του συμβάντος και μετά από αναγνώριση στο κτίριο, διαπιστώνεται ότι υπάρχει ένας εγκλωβισμένος και τραυματισμένος στον 1ο όροφο του Λυκείου.

Το όχημα Π.Σ 3925 φτάνει πρώτο στο χώρο και το πλήρωμα του οχήματος (οι οποίοι φέρουν εξάρτηση και αναπνευστική συσκευή) κάνει ανάπτυξη εγκατάστασης χαμηλής και προβαίνει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο λεβητοστάσιο που βρίσκεται στο Κτίριο του Γυμνασίου . Η πυρκαγιά μαίνεται στο λεβητοστάσιο και στην κατάσβεσή της επεμβαίνει και το Π.Σ 1541 που τροφοδοτεί με νερό το Π.Σ 3925.Παράλληλα γίνεται και ρίψη αφρού λόγω των υλικών που καίγονται(πετρέλαιο).

Επιχειρείται από Διασώστες του Π.Σ 3925 προσέγγιση του 1ου ορόφου του κτιρίου – όπου και υπάρχει εγκλωβισμένος μαθητής- με χρήση ολκωτής κλίμακας. Οι διασώστες φέρουν πλήρη ατομική εξάρτηση και καταφέρνουν να εντοπίσουν το εγκλωβισμένο άτομο. Ο τραυματίας τοποθετείται στο φορείο, δένεται με τους ιμάντες, του τοποθετείται αυχενικό κολάρο και του παρέχονται οι πρώτες βοήθειες. Κατόπιν μεταφέρεται σε ασθενοφόρο από την σκάλα του κτιρίου.

Με το απεγκλωβισμό και την κατάσβεση της πυρκαγιάς δίνεται λήξη της άσκησης.

Με το τέλος της άσκησης ακολουθεί τοποθέτηση του Διοικητή της Π.Υ ΒΙ.ΠΕ Βόλου καθώς και του Προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Την προηγούμενη της άσκησης, Τετάρτη 29/11/2017 θα πραγματοποιηθεί σε όλες τις τάξεις των σχολικών μονάδων 3ωρη ομιλία παρουσίαση, από Πυροσβεστικούς υπαλλήλους, σε θέματα αντιμετώπισης καταστροφών από φυσικά και τεχνολογικά αίτια καθώς και επίδειξη κατάσβεσης πυρκαγιάς με πυροσβεστήρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου