ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Εκδήλωση μνήμης στην Ανω Κερασιά

εκδήλωση-μνήμης-στην-ανω-κερασιά-303738

Εκδήλωση προς τιμήν της μεγάλης προσφοράς της Κερασιάς στην διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και του Εμφυλίου πολέμου, αλλά και την καταστροφή της Aνω Κερασιάς από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής, πραγματοποιούν την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, η ΠΕΑΕΑ -ΔΣΕ Βόλου, η ΤΟ Μαγνησίας του ΚΚΕ και το ΤΣ Μαγνησίας της ΚΝΕ.

Το πρωί της Κυριακής, στις 9.30 η ώρα θα γίνει αναχώρηση λεωφορείου για την Κερασιά, με αφετηρία την πλατεία Δημαρχείου Βόλου, για όσους θα ήθελαν να συμμετάσχουν στην εκδήλωση.

Στις 11π.μ. θα γίνει κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο που βρίσκεται στη διασταύρωση του δρόμου για την Άνω Κερασιά. Στη συνέχεια στην πλατεία της Κερασιάς θα γίνει η εκδήλωση.

Η Κερασιά ήταν στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης το χωριό που συγκέντρωσε τους περισσότερους αντάρτες αλλά και τη διοίκηση του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Σε σπίτια Κερασιωτών, είχαν εγκατασταθεί η διοίκηση του 54ου Συντάγματος, το αναρρωτήριο, η Επιμελητεία, η Συμμαχική Αποστολή, το Συνεργείο Ραπτικής κ.ά.

Στις 31 του Μάρτη 1944, αρχίζουν από το πρωί γερμανικές ανιχνεύσεις προς την Κάτω Κερασιά. Μεγάλη φάλαγγα από 125 αυτοκίνητα ακολουθεί. Στην είσοδο του χωριού αντάρτικες νάρκες τοποθετημένες έγκαιρα από τον λόχο μηχανικού, τινάζουν 3 αυτοκίνητα Γερμανών. Η προσπάθεια για το μάζεμα των υπόλοιπων στοιχίζει τη ζωή σε 20 Γερμανούς. Το πολύ όμως αίμα που χύθηκε θα διακόψει τη γερμανική επίθεση για να επιστρέψουν τελικά οι επιδρομείς στις βάσεις τους, λεηλατώντας, πυρπολώντας και καταστρέφοντας στον γυρισμό τους στις 4/4/1944 τα δύο χωριά της Άνω και Κάτω Κερασιάς…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου