ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Μαγική νύχτα στην Ανω Κερασιά

μαγική-νύχτα-στην-ανω-κερασιά-358622

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού για την αυγουστιάτικη πανσέληνο

Η εκδήλωση της αυγουστιάτικης πανσελήνου πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα παρουσία πλήθους κόσμου στο «Τσαΐρι», στον ιστορικό τόπο της Άνω Κερασιάς. Απέναντι η κορυφή «Κώστα – Ράχη». Μέσα από τις οξιές ξεπρόβαλε το φεγγάρι. Η πανσέληνος, η έκλειψη, τα ερείπια του παλιού σχολείου, η «Καστανίτσα» συνέθεταν σκηνικό ονείρου.

Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Κερασιωτών Πηλίου Ελένη Παπαδημητροπούλου, η οποία ανέφερε την ιδιαιτερότητα της βραδιάς: τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αυγουστιάτικη πανσέληνο του 2017.

Τον πρώτο χαιρετισμό έκανε ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Χατζόπουλος, ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού καθώς και τις αντιπεριφερειάρχη Δωροθέας Κολυνδρίνη και εξήρε τη δράση του συλλόγου.

Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο πρώην νομάρχης Μαγνησίας Πάνος Σκοτινιώτης. Παλιοί γνώριμοι με τον σύλλογο, αφού κατά τη διάρκεια της θητείας του έφερε εις πέρας την ασφαλτόστρωση του δρόμου της Άνω Κερασιάς, όνειρο που έμοιαζε απραγματοποίητο για τους Κερασιώτες και γεγονός θεμελιώδες για την περαιτέρω εξέλιξή της Άνω Κερασιάς και των Κερασιωτών.

Ο πολιτιστικός σύλλογος τίμησε τον κ. Σκοτινιώτη, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι η ασφαλτόστρωση του δρόμου οφείλεται στις ενέργειες του αείμνηστου Ηλία Λεφούση, και συγκινημένος αποδέχθηκε τη βράβευση.

Η πρόεδρος του συλλόγου ευχαρίστησε τον Δήμο Ρήγα Φεραίου για τη συμμετοχή του στη διοργάνωση.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η Αντωνία Χασιώτη, εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας Κερασιάς και του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Η Ρέα Γεωργίου, προϊσταμένη της υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας, χαιρετίζοντας την εκδήλωση τόνισε ότι παρόμοια γεγονότα σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία αποτελούν λόγο προσέλευσης του κοινού, ώστε να γνωρίσουν τους τόπους αυτούς και να τους προστατεύσουν, και ότι στον κατάλογο αυτό ανήκει πλέον και η Άνω Κερασιά. Η ίδια κάλεσε στο βήμα τον Δημήτρη Παλιούρα, πρώην προϊστάμενο της ανωτέρω υπηρεσίας και εμπνευστή του ιστορικού τόπου και της εκδήλωσης της πανσελήνου, έμπνευση η οποία χρονολογείται από το 2002.

Ο κ. Παλιούρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο χρονικό των προσπαθειών του Πολιτιστικού Συλλόγου Κερασιωτών προς την υπηρεσία του και το Υπουργείο Πολιτισμού για την ανακήρυξη της Άνω Κερασιάς ως ιστορικού τόπου. Πρότεινε δε τη δημιουργία τοπικού μουσείου Εθνικής Αντίστασης στο ερειπωμένο σχολείο. Ο σύλλογος, θέλοντας να εκφράσει εμπράκτως την εκτίμηση και τις ευχαριστίες του προς τον κ. Παλιούρα, του απένειμε τιμητική βράβευση.

Ο κύκλος των ομιλιών έκλεισε με αναφορά από την πρόεδρο του συλλόγου στα 40 χρόνια από την ίδρυσή του και στις συνεχείς προσπάθειες για την αναβίωσης της Άνω Κερασιάς. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το υφιστάμενο Διοικητικό Συμβούλιο είχε την τύχη να ζήσει την αίσια έκβαση αυτών των προσπαθειών. Ο ιστορικός τόπος είναι το έρεισμα στο οποίο μπορούν να στηριχθούν οι επόμενες διοικήσεις του συλλόγου ώστε να συνεχίσουν τις προσπάθειες αναβίωσης του οικισμού».

Παράλληλα στην εκδήλωση φιλοξενήθηκαν φωτογραφίες των Ν. Στουρνάρα και Κ. Αλεξάνδρου από τη συλλογή του συντοπίτη Χαράλαμπου Αλεξάνδρου.

Οι καλλιτέχνες, Νίκος Παρθένης, Ζαφείρης Κουκουσέλης, Γιώτα Τσιρώνη, Δημήτρης Μπεφάνης, Γιάννης Κουκουσέλης και Μαριάννα Λούμα, προσέφεραν στους παριστάμενους καταπληκτικές ερμηνείες Ελλήνων συνθετών και τραγούδησαν μαζί τους μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Δημήτριος Παπανικολάου, ο μακροβιότερος πρόεδρος του συλλόγου, ενώ ο φίλος του συλλόγου γιατρός Βασίλης Γεωργακλής, ευγενώς προσφερθείς μαγνητοσκόπησε την εκδήλωση για τα αρχεία του συλλόγου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου