ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ζωντανεύει ο λιμναίος πολιτισμός

ζωντανεύει-ο-λιμναίος-πολιτισμός-505609

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Μαΐου στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας στα Κανάλια Μαγνησίας. Συνδιοργανωτές ήταν η Εταιρεία Κοινωνικής Παρέμβασης & Πολιτισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας (ΕΚΠΟΛ Ν.Α.Μ.) και το Κέντρο για τη Μελέτη και Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη λίμνη Βοιβηίδα – Κάρλα (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.)

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο στοιχειό της λίμνης Κάρλας, τον Ήταυρο και άρχισε με προσέλευση του κόσμου στις 10.30 π.μ. Ο πρόεδρος του Μουσείου Σωτήρης Γκανάτσιος σε σύντομο χαιρετισμό του παρουσίασε τα νέα εκθέματα του Μουσείου, παράσταση του Ηταύρου αλλά και του Ηταυρούλη για τους μικρούς επισκέπτες και φίλους του Μουσείου.

Πραγματοποιήθηκε αρχικά ημερίδα με θέμα: «Ήταυρος: Μύθος και πραγματικότητα» με συντονιστή τον Κατσαγεωργίου Αθανάσιο, εκπαιδευτικό, μέλος του ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. και τις ακόλουθες ολιγόλεπτες επιστημονικές εισηγήσεις: «Η θέση του Ηταύρου
στην ορνιθοπανίδα της λίμνης», Θεολόγος Παρδαλίδης, Βιολόγος, ΜSc
Οικολογίας, Μέλος του Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας. «Ήταυρος: Προσέγγιση του
φαινομένου από γεωλογική άποψη», Σταύρος Γαρουφαλής, Γεωλόγος -
Μελετητής, Καθηγητής Β/βαθμιας Εκπ/σης. «Ήταυρος: Ερευνώντας την
ονομασία», Σταματία Μωραΐτη, Φιλόλογος, Μέλος του ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. Από τις εισηγήσεις αυτές το κοινό πληροφορήθηκε ποιες επιστημονικές εξηγήσεις υπάρχουν τόσο για τη φύση του Ηταύρου, όσο και για την προέλευση της ονομασίας του.

Ακολούθησε στις 11.45 π.μ. η θεατρική παράσταση «Ήταυρος στο υγρό μάτι της θεσσαλικής γης» Του Ευαγγέλου Σπ. Κάβουρα και σε σκηνοθεσία Θανάση Ζέρβα.
Για πρώτη φορά ο χώρος ενός μουσείου και τα εκθέματά του μετατράπηκαν σε θεατρική σκηνή και σκηνικά. Η ιστορία της λίμνης Κάρλας και του στοιχειού της, του Ηταύρου δραματοποιήθηκε στο καταλληλότερο περιβάλλον. Η καλύβα, το καράβι, τα εργαλεία αποτέλεσαν στοιχεία της παράστασης.

Η σκηνοθετική ματιά του Θανάση Ζέρβα δε στάθηκε μόνο στο διδακτικό χαρακτήρα του κειμένου, αλλά αποκρυπτογράφησε τον ψυχισμό των ηρώων. Με φόντο την Κάρλα παρουσιάστηκε μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία αγάπης, η μοίρα της οποίας
ακολούθησε τη μοίρα της λίμνης, αποκοιμήθηκε για μεγάλο χρονικό
διάστημα και ξαναγεννήθηκε στη συνέχεια. Παρούσα σ’ όλη την εξέλιξη
του έργου η Νηρηίδα της Κάρλας, ο Ήταυρος.

Είναι ένας ζωντανός θρύλος της περιοχής που αναγεννιέται στο νεοσύστατο πια υγρό μάτι της Θεσσαλικής γης, τη νέο-Βοιβηίδα. Το έργο κρίνεται ιδιαίτερα επίκαιρο
καθώς συμβαδίζει με τα σημερινά γεγονότα για την ανασύσταση της
λίμνης. Η παράσταση εμπλουτίστηκε από videoart και ηχογραφήσεις και ξεπέρασε πολύ τα συνηθισμένα μέσα που το θέατρο χρησιμοποιεί. Παράλληλα, ενισχύθηκε από την παρουσία του τοπικού χορευτικού συλλόγου «Ο Ήταυρος», τη μουσική του ντόπιου οργανοπαίχτη Λεωνίδα Χατζηζήση και τη μαγευτική φωνή της Καναλιώτισσας Άννας Κέκια, μια συμμετοχή που έκανε μεγάλη αίσθηση.

Έπαιξαν (αλφαβητικά): Έλενα Γλυνή, Λίτσα Ησαϊάδου, Ράνια
Θεοχαροπούλου, Ευάγγελος Κάβουρας, Γιάννης Καλογριάς, Γεωργία
Κορεντίου, Θανάσης Μελάκος, Έλενα Μπακίρη, Ειρήνη Μυλωνά, Ηλίας
Παπαγιάννης, Τάκης Ρεζάν, Χρήστος Σαββίδης, Ευαγγελία Σουλτάνη,
ΣταυρούλαΧαρχαρή. Σενάριο – βοηθός σκηνοθέτη – φροντιστής: Ευάγγελος Κάβουρας. Φωτισμοί – videoart – ηχοληψία: Γιώργος Χανιάς. Ενδυματολόγος: Έλενα Γλυνή. Ψιμυθιολόγος: Σταυρούλα Χαρχαρή. Φιλολογικές επισημάνσεις: Σταματία
Μωραΐτη. Συνεργασία στους διαλόγους: Κατερίνα Κάβουρα-Γαλάνη.
Τραγούδι: Άννα Κέκια. Παραδοσιακό μουσικό όργανο: Λεωνίδας
Χατζηζήσης. Χορεύουν μέλη του Εκπολιτιστικού – Χορευτικού Συλλόγου
Καναλίων ΗΤΑΥΡΟΣ.

Η παράσταση για μια και μοναδική φορά θα παιχτεί στο Βόλο στο θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής την Κυριακή 13 Ιουνίου στις 9.30 μ.μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου