ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ενδεχόμενος κίνδυνος δημόσιας υγείας από τα νεκρά πτηνά στην Κάρλα

ενδεχόμενος-κίνδυνος-δημόσιας-υγεία-797422

Για ενδεχόμενο ζήτημα ακόμη και δημόσιας υγείας σε περίπτωση που τα νεκρά πτηνά που εντοπίστηκαν στην Κάρλα βρεθούν θετικά στη γρίπη των πτηνών ή στον ιό του Δυτικού Νείλου, προειδοποιούν επιστήμονες. Κανείς από τους φορείς που έχουν εμπλακεί στο ζήτημα δεν φρόντισε να αποκλείσει ότι τα πτηνά έχουν προσβληθεί ενδεχομένως από κάποιον από τους δύο ιούς. Δείγματα στο ειδικό εργαστήριο αναφοράς της γρίπης των πτηνών στη Θεσσαλονίκη, στάλθηκαν μόλις χθες το απόγευμα κι ενώ στο μεσοδιάστημα, νεκρά πτηνά έμπαιναν και έβγαιναν σε άλλα εργαστήρια με ό,τι πιθανούς κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τη δημόσια υγεία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το καμπανάκι για τη δημόσια υγεία χτύπησε στη σύσκεψη που συγκλήθηκε χθες στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με φόντο τα δεκάδες νεκρά πτηνά στη λίμνη Κάρλα.

Ασυνεννοησία, επιστημονικές… κόντρες, παραλείψεις και στη… μέση η Κάρλα με δεκάδες νεκρά πτηνά, είναι τα στοιχεία που σημάδεψαν τη χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε στην έδρα της περιφέρειας Θεσσαλίας, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων. Η σύσκεψη θα επαναληφθεί προς το τέλος της εβδομάδας κι εφόσον υπάρχουν αποτελέσματα αναλύσεων τόσο από το ειδικό εργαστήριο της Θεσσαλονίκης για το ενδεχόμενο προσβολής των πτηνών από τη γρίπη των πτηνών ή τον ιό του Δυτικού Νείλου αλλά και από τα υπόλοιπα εργαστήρια στα οποία έχει αποστείλει δείγματα ο Φορέας Διαχείρισης της Κάρλας.

Σήμερα τα στοιχεία για τις κυανοτοξίνες

Οπως είναι γνωστό το θέμα ανέδειξε την περασμένη εβδομάδα ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από τους κ.κ. Θ. Παπαδημητρίου και Χ. Λασπίδου από το τμήμα πολιτικών μηχανικών, Κ. Κορμά από το τμήμα ιχθυολογίας και υδάτινου περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Μ. Κατσιάπη, Μ. Μουστάκα Γούνη από το τμήμα βιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην ανακοίνωσή τους έκαναν λόγο για τουλάχιστον 50 νεκρά ή ημιθανή πτηνά που έχουν βρεθεί στην Κάρλα και ο θάνατος των οποίων αποδίδεται στις κυανοτοξίνες που «ανθίζουν» στην υπερτροφική λίμνη.

Ο κ. Κορμάς που συμμετείχε στη σύσκεψη δεν παρέδωσε τα στοιχεία με τα ευρήματα στον κ. Αγοραστό, κάτι που δεσμεύτηκε να κάνει σήμερα. Αναφέρθηκε όμως προφορικά σε αυτά.

Απουσίαζε η Ορνιθολογική

Από τη σύσκεψη απουσίαζε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, που μαζί με την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών και τους Συλλόγους Περίθαλψης Αγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ και Δράση για την Αγρια Ζωή, έκαναν λόγο -σε ανακοίνωσή τους- για εκατόμβη νεκρών πτηνών στην οποία έχει μετατραπεί η Κάρλα. Σύμφωνα με τις εταιρείες, τα πρώτα νεκρά πουλιά, 9 αργυροπελεκάνοι, εντοπίστηκαν στις αρχές Ιουλίου, ενώ έκτοτε ο αριθμός των νεκρών πουλιών έχει ξεπεράσει τα 160 άτομα.

72 νεκρά πτηνά βρήκε ο φορέας

Ωστόσο, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας, Ιφιγένεια Κάγκαλου, από το επιστημονικό δυναμικό του φορέα εντοπίστηκαν 72 κι όχι 167 νεκρά πτηνά όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Μάλιστα, ο Φορέας Διαχείρισης άφησε αιχμές κατά της επιστημονικής ομάδας του Π.Θ. που ανέδειξε το θέμα ότι προχώρησε στη λήψη δειγμάτων χωρίς άδεια και στη συνέχεια δεν τήρησε το πρωτόκολλο αποστέλλοντας τα δείγματα για ανάλυση σε πιστοποιημένα εργαστήρια, ούτε κοινοποίησε τα αποτελέσματα της έρευνας στο αρμόδιο υπουργείο και κατ’ επέκταση στο Φορέα Διαχείρισης που έχει την περιβαλλοντική ευθύνη για την Κάρλα.

Ζήτημα δημόσιας υγείας

Αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο έγινε ο χειρισμός του όλου ζητήματος από την επιστημονική ομάδα του Π.Θ. άφησε και ο καθηγητής του τμήματος Κτηνιατρικής και Κοσμήτορας της Κτηνιατρικής Σχολής του Π.Θ. που είναι αρμόδιος σε θέματα νοσημάτων της άγριας πανίδας στην Ελλάδα, Χαράλαμπος Μπιλλίνης. Σύμφωνα με τον κ. Μπιλλίνη, συλλέχθηκαν δείγματα πτηνών και μπήκαν σε εργαστήρια χωρίς προηγουμένως να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο τα πτηνά να έχουν προσβληθεί από τον ιό των πτηνών ή τον ιό του δυτικού Νείλου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία. Υποστήριξε μάλιστα ότι όσοι χειρίστηκαν το ζήτημα δεν είναι κτηνίατροι. «Είναι σαν να πεθαίνει κάποιος κι αντί να αναλαμβάνει ιατροδικαστής, να αναλαμβάνει… πολιτικός μηχανικός», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ μίλησε για «απερισκεψία» και στην απευκταία περίπτωση που βρεθούν τα πτηνά θετικά απέναντι σε έναν από τους δύο ιούς, αυτό δημιουργεί ζήτημα δημόσιας υγείας ακόμη κι ενδεχόμενο επιδημίας.

«Η νομοθεσία υπαγορεύει ότι από την στιγμή που εντοπίζονται νεκρά πτηνά και υπάρχει ανοιχτό πρόγραμμα επιτήρησης της γρίπης στο υπουργείο Γεωργίας, το πρώτο που πρέπει να αποκλειστεί είναι ότι τα πτηνά πάσχουν από τον ιό και στη συνέχεια να σταλούν δείγματα σε άλλα εργαστήρια για να διαπιστωθεί από τι προήλθε ο θάνατός τους», σημείωσε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο κ. Μπιλλίνης.

Χθες στείλανε δείγματα

Δείγματα στο ειδικό εργαστήριο της Θεσσαλονίκης στάλθηκαν μόλις χθες και τα αποτελέσματα για τη γρίπη των πτηνών αναμένονται εντός της εβδομάδας. Παράλληλα το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του τμήματος Κτηνιατρικής του Π.Θ. -που έχει αναλάβει εθνικό πρόγραμμα ελέγχου του ιού του Δυτικού Νείλου- θα εξετάσει αν τα πτηνά προσβλήθηκαν από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο φορέας, «στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας συζητήθηκε το θέμα των θανάτων πτηνών στην Κάρλα. Αξιολογήθηκαν τα μέχρι τώρα ευρήματα και τα πορίσματα των εργαστηριακών αναλύσεων.

Δόθηκε πλήρης περιγραφή της εξέλιξης του φαινομένου από τον Φορέα καθώς και οι ενέργειες που έγιναν. Τόσο η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας όσο και το εργαστήριο Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρουσίασαν τα νεκροτομικά ευρήματα. Μέχρι στιγμής δεν έχει απονεμηθεί συγκεκριμένος παθογόνος παράγοντας.

Δεν προκύπτει επίσης απόδειξη – τεκμηρίωση σύνδεσης του θανάτου των πτηνών με τις κυανοτοξίνες. Αναδείχθηκε ότι η υποβάθμιση της οικολογικής κατάστασης του Ταμιευτήρα συνηγορεί στις υπάρχουσες συνθήκες διαβίωσης της άγριας πανίδας της περιοχής και εν γένει του ζωικού κεφαλαίου.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ολοκλήρωση των εργαστηριακών αναλύσεων και η ανάληψη συγκεκριμένων ενεργειών για τα νεκρά και νοσούντα ζώα υπό τις υποδείξεις της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ο Φορέας Διαχείρισης θα παράσχει κάθε δυνατή αρωγή».

Ο Κ. Αγοραστός

Στην έναρξη πάντως της σύσκεψης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ζήτησε τη συνεργασία όλων για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος διαπιστωθεί στη λίμνη. Οπως ανέφερε η Κάρλα είναι το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή περιβαλλοντικό έργο που δεν θα πρέπει να δυσφημίζεται.

Αναφέρθηκε στην προσπάθεια της περιφέρειας που παρέλαβε ένα έργο βαλτωμένο και αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται και υποστήριξε ότι προβλήματα ποιότητας του νερού θα υπάρχουν εφόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα και επομένως δεν ανανεώνονται τα νερά.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ανέφερε ότι βρίσκεται εν αναμονή των αποτελεσμάτων από τα εργαστήρια όπου έχουν αποσταλεί δείγματα νεκρών πτηνών, προκειμένου στη συνέχεια να ληφθούν αποφάσεις για το χειρισμό του προβλήματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου