ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Κλίμα και κλιματολογικά στοιχεία Δήμου Φερών

κλίμα-και-κλιματολογικά-στοιχεία-δήμ-505609

Tο κλίμα που επικρατεί στο νομό Μαγνησίας, σύμφωνα με το βιοκλιματικό χάρτη του Gaussen, χαρακτηρίζεται μεσογειακό με ξηροθερμικό δείκτη (πλήθος βιολογικά ξηρών ημερών) που κυμαίνεται μεταξύ 40 και 75. Τα μετεωρολογικά στοιχεία που παρατίθενται για την ευρύτερη περιοχή του Βελεστίνου, λήφθηκαν από τους σταθμούς του Αγροκτήματος Βελεστίνου (Μ.Ο. 50 ετών), που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, της Ν. Αγχιάλου (Μ.Ο. 35 ετών) και του Ε.Θ.Ι.Α.Γ.Ε. στη Ν. Ιωνία Βόλου, ενώ λήφθηκαν υπόψη και τα βροχομετρικά στοιχεία του Μ.Σ. Στεφανοβικείου.
Από τα στοιχεία του Μετεωρολογικού σταθμού Αγροκτήματος Βελεστίνου προκύπτει ότι το μέσο ετήσιο ύψος βροχής είναι 434 mm, ενώ από το σταθμό της Ν. Αγχιάλου προκύπτει μέσο ετήσιο ύψος βροχής 510 mm. Οι μέσες μηνιαίες τιμές βροχόπτωσης κυμαίνονται από 7,8 έως 51,3 mm για το σταθμό Βελεστίνου, ενώ οι αντίστοιχες για το σταθμό Ν. Αγχιάλου κυμαίνονται από 16,4 έως 64,1 mm. Ως οι πλέον βροχεροί μήνες εμφανίζονται οι Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος και Μάρτιος και ως οι πλέον ξηροί οι Ιούλιος και Αύγουστος, οι οποίοι όμως εμφανίζουν κάποιες βροχοπτώσεις.
Γενικά, οι βροχές δεν είναι ραγδαίες και το ύψος της βροχής αντιστοιχεί σε πολλές ώρες βροχόπτωσης Στην περιοχή του Βελεστίνου η μέση μηνιαία θερμοκρασία κυμαίνεται από 7,9 oC τον Ιανουάριο έως 27,2 oC τον Ιούλιο (σταθμός Αγροκτήματος Βελεστίνου), ενώ με βάση τα στοιχεία του σταθμού της Ν. Αγχιάλου κυμαίνεται από 6,4 oC τον Ιανουάριο έως 26,8 oC τον Ιούλιο (πίνακας 2). Η σχετική υγρασία παρουσιάζει μέγιστη τιμή το Δεκέμβριο (μέση τιμή 75,9%), ενώ σε υψηλά επίπεδα διατηρείται τους μήνες Νοέμβριο έως και Μάρτιο, με μέσες τιμές που ξεπερνούν το 70%.
Η χαμηλότερη τιμή είναι 50,9% και εμφανίζεται το μήνα Ιούλιο (πίνακας 3). Από τα στοιχεία του Μ.Σ. Ν. Αγχιάλου προκύπτει ότι οι ανατολικοί άνεμοι επικρατούν στην περιοχή σε ποσοστό 19,86%. Επίσης, οι δυτικοί και οι βορειοδυτικοί παρουσιάζουν μια σχετικά αυξημένη συχνότητα εμφάνισης, ενώ οι νότιοι και νοτιοδυτικοί είναι οι άνεμοι που εμφανίζονται λιγότερο στην περιοχή μελέτης. Όσον αφορά την έντασή τους, αυτή σε ποσοστό 61,76% κυμαίνεται μεταξύ 1 έως 4 Μποφόρ, ενώ οι περίοδοι άπνοιας καλύπτουν ποσοστό 34,91%.
Γενικά, η κατανομή των ανέμων στην περιοχή διαμορφώνει ήπιες κλιματικές συνθήκες. Χρήσιμη βροχή είναι το μέρος της ολικής βροχής που αποθηκεύεται στο έδαφος στη ζώνη του ριζοστρώματος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη σε νερό αναγκών της καλλιέργειας. Το ύψος της χρήσιμης βροχής που αποθηκεύεται στο έδαφος κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου εξαρτάται από τη συχνότητα, την ποσότητα, τη διάρκεια και την ένταση της βροχής, την κατάσταση της επιφάνειας του εδάφους και της αποθηκευτικής του ικανότητας, κατά το χρόνο πτώσης της βροχής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου