ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

«Να μη χάσουμε την ταυτότητά μας», δήλωσε από το Βελεστίνο ο Αρχιεπίσκοπος

να-μη-χάσουμε-την-ταυτότητά-μας-δήλω-845323

Κατά της κατάργησης των συμβόλων της πίστης και του Ελληνισμού από τα σχολεία τάχθηκε ανοιχτά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, σε ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Βελεστίνου, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν πρέπει να περιμένουμε βοήθεια απ’ το εξωτερικό, αλλά να φροντίσουμε οι ίδιοι να θεραπεύσουμε τις ασθένειες που μας ταλανίζουν.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο κ. Ιερώνυμος, ο οποίος αποδέχτηκε την πρόσκληση του Συλλόγου Περιβολιωτών, για τον εορτασμό των 40 χρόνων δράσης του, της Μητρόπολης Δημητριάδος και της «Μαγνήτων Κιβωτού», επισκέφτηκε χθες το Βελεστίνο και έτυχε θερμής υποδοχής από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, τους εκπροσώπους των αρχών, του κλήρου και του λαού. Δύο μικρά παιδιά, ντυμένα με την παραδοσιακή περιβολιώτικη φορεσιά προσέφεραν λουλούδια στον επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλονται, προκειμένου να διατηρηθούν οι τοπικές παραδόσεις.

Εκφράζοντας τις εντυπώσεις του από την υποδοχή που του επιφύλαξαν οι κάτοικοι του Βελεστίνου, ο κ. Ιερώνυμος, σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι: «αυτό που με συγκίνησε περισσότερο ήταν η εικόνα και η μορφή του Ρήγα Φεραίου. Σε μια εποχή που όλα τα σύμβολα δέχονται επίθεση και όλοι οι ξένοι και οι ντόπιοι, θέλουν να κατέβουν τα σύμβολα και να μην υπάρχουν, ένα μεγάλο δίδαγμα μας δίνεται απόψε, εδώ από το Βελεστίνο, την πατρίδα του Ρήγα Φεραίου».

Το Μακαριώτατο καλωσόρισε με θερμά λόγια εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας, που σκιαγράφησε το πολύπλευρο έργο και την προσφορά του κ. Ιερώνυμου, επισημαίνοντας ότι εργάζεται αθόρυβα, αναπτύσσοντας σημαντικό κοινωνικό και πνευματικό έργο, ενώ αναφέρθηκε επίσης στο έργο που αναπτύσσει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων κατοίκων. Παράλληλα ο κ. Νασίκας προσέφερε στον κ. Ιερώνυμο ζωγραφικό έργο με την προσωπογραφία του Ρήγα, τη Χάρτα και βιβλία με σχετικό θέμα, «ως ελάχιστο δείγμα εκτίμησης και σεβασμού».

Παίρνοντας το λόγο ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος είπε, αναφερόμενος σε πρώτο πρόσωπο στον κ. Ιερώνυμο: «μας φέρατε την άνοιξη από το χειμώνα των τελευταίων ημερών», ενώ εξήρε την απλότητα, τηνεγκαρδιότητα και τη φιλόξενη διάθεση των κατοίκων του Βελεστίνου.

Παράλληλα, ο κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι πρέπει να διατηρήσουμε την εθνική και πολιτιστική μας ταυτότητα, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι ο Μακαριώτατος είναι άνθρωπος ενότητας, ένας Ιεράρχης που εμπνέει τους πάντες με το έργο του. Μετά το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού, ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι με πρωταγωνιστές τους χορούς, τα τραγούδια, αλλά και τις γεύσεις που δίνουν διαχρονικά την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Περιβολιωτών Βαγγέλη Κουβάτα, να τονίζει ότι η επίσκεψη του κ. Ιερώνυμου στο Βελεστίνο είναι ιδιαίτερη τιμή και σημαντική στιγμή για όλους.

Πανθεσσαλική Ιερατική σύναξη

Ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος θα ευλογήσει, εξάλλου, την 1η Πανθεσσαλική Ιερατική Σύναξη, που θα ξεκινήσει σήμερα στις 10.00 π.μ. στο Συνεδριακό της Μητρόπολης με τη συμμετοχή Κληρικών από όλες τις Θεσσαλικές Μητροπόλεις, με επικεφαλής τους Σεβ. Μητροπολίτες Σταγών & Μετεώρων κ. Σεραφείμ, Λαρίσης & Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο, Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα, Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεο, Τρίκκης & Σταγών κ. Χρυσόστομο και Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, μετά την εναρκτήρια Δέηση, θα προσφωνήσει ο φιλοξενών Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, θα χαιρετήσουν οι φιλοξενούμενοι Ιεράρχες και ο Μακαριώτατος θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών της συνάξεως.

Το γενικό θέμα της Συνάξεως θα είναι: «Ο Ορθόδοξος Κληρικός: ποιμένας και λειτουργός στο σύγχρονο κόσμο».

Επ’ αυτού θα εισηγηθούν: ο Πρωτ. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Γενικός Διευθυντής στο «Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αναπληρωτής Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Αθηνών, Ψυχίατρος και ο Πρωτ. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Θα ακολουθήσει συζήτηση επί των εισηγήσεων και η καταληκτήρια προσλαλιά από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμo

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου