Μαθητές στέλνουν μήνυμα ελπίδας

μαθητές-στέλνουν-μήνυμα-ελπίδας-26169

Δενδροφύτευση πραγματοποίησαν προχθές ο δήμος Ρήγα Φεραίου – τοπική Κοινότητα Κερασιάς και ο φορέας διαχείρισης Κάρλας με τη βοήθεια των μαθητών του δημοτικού σχολείου Καναλίων και αφορμή τη συμπλήρωση 72 χρόνων από το Ολοκαύτωμα του χωριού. Κεντρικό σύνθημα της δράσης που πραγματοποιήθηκε προχθές ήταν «Το μέλλον είναι τα παιδιά μας».

Πενήντα περίπου μαθητές συμμετείχαν στη συμβολική δράση, που είχε ως στόχο να μάθουν την ιστορία του τόπου μας και να δώσουν με τη δενδροφύτευση ένα ελπιδοφόρο μήνυμα.

«Το μέλλον είναι τα παιδιά μας, οι παιδικές φωνές, τα δένδρα, τα λουλούδια, η άνοιξη. Είναι η ελπίδα και το μέλλον όλων μας» υπογραμμίζει η Αντωνία Χασιώτη, εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας Κερασιάς. Η ίδια τονίζει παράλληλα ότι «ως δήμος και τοπική κοινότητα θα διεκδικούμε πάντα μέσω του δικτύου μαρτυρικών χωριών και πόλεων την καταβολή των οφειλόμενων γερμανικών αποζημιώσεων.

Για να ζητήσουμε από τούς Γερμανούς κατακτητές τα σπίτια, τα σχολεία, τις εκκλησιές μας».

Η εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας Κερασιάς, δεν παραλείπει να υπογραμμίσει τη συνδρομή όσων συμμετείχαν στην παραπάνω δράση: «Του δήμου Ρήγα Φεραίου και των εργαζομένων του δήμου. Του Φορέα διαχείρισης περιοχής οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Βελεστίνου και του δασολόγου κ. Μιχαλάκη για την τεχνική μελέτη ώστε να προμηθευτούμε τα δένδρα. Το Δασαρχείο. Τους δασκάλους του δημοτικού σχολείου Καναλίων που δέχθηκαν την πρόσκλησή μας. Τους μαθητές που γέμισαν το χωριό μας με τις χαρούμενες φωνές και με χαρά συμμετείχαν στην δενδροφύτευση. To μουσικό βαγόνι για τη φωτογραφική κάλυψη».

Εβδομήντα δύο χρόνια μετά, οι μνήμες του ολοκαυτώματος παραμένουν ζωντανές και θυμίζουν πάντα τις μελανές σελίδες της νεότερης ιστορίας.

Μέχρι το 1944 η Κερασιά αποτελούνταν από δύο χωριά, την Κάτω και την Ανω Κερασιά (έδρα του 54 ου συντάγματος του ΕΛΑΣ). Η Ανω Κερασιά ήταν το κυρίως χωριό, ενώ στην Κάτω Κερασιά οι κάτοικοι έμεναν κατά τους χειμερινούς μήνες.

Κατά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του γερμανικού στρατού από τις 28/3/1944-4/4/1944 και τα δύο χωριά έγιναν παρανάλωμα του πυρός με πολλά ανθρώπινα θύματα.

Στο βιβλίο του Νίκου Στουρνάρα με τίτλο «Μαγνησία 1943-1944 η τραγωδία της κατοχής» το σκηνικό της καταστροφής, περιγράφεται ως εξής: «Ολόκληρα τα δύο χωριά της Ανω και Κάτω Κερασιάς θα μεταβληθούν σε στοιχειωμένα ερείπια, γεμάτα θρήνο και αποκαΐδια. Και ενώ ακόμα οι αιματόβρεχτοι επιδρομείς θα βρίσκονται στην Κάτω Κερασιά κατακαίοντας και λεηλατώντας τα πάντα, εδώ στην Πάνω Κερασιά θα μαζευτούν στη φτωχική καμένη εκκλησία μερικοί δυστυχισμένοι νοικοκυραίοι και λίγοι ακόμη αντάρτες για να προσευχηθούν σε μια συγκινητική λειτουργία, που έγινε πάνω στις στάχτες του Ναού των Αγίων Αποστόλων….ένα ρίγος εθνικής έξαρσης, ανάμικτο από μίσος και εκδίκηση από την άνανδρη αυτή καταστροφή, του ιερού αυτού ακόμα χώρου, θα συγκλονίσει τις πονεμένες ψυχές των λιγοστών παρευρισκομένων, ενώ θα αντηχεί ως τα ουράνια ο εθνικός μας ύμνος… «απ’ τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά» θα συνταράξει πάνω εδώ, αυτό τον ελεύθερο τόπο με τους λυγμούς, τα δάκρυα αυτό το μικρό εκκλησίασμα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου