ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Θεσμός που αντέχει στο χρόνο

θεσμός-που-αντέχει-στο-χρόνο-329048

Ολοκληρώνεται σήμερα το παζάρι του Βελεστίνου που προσελκύει το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών

Περισσότεροι από 5.000 επισκέπτες υπολογίζεται ότι είναι οι ένθερμοι φίλοι της εμποροπανήγυρης της Βελεστίνου, που ολοκληρώνεται σήμερα. Ο συγκεκριμένος θεσμός μετράει 130 χρόνια ζωής περίπου και παραμένει ζωντανός, στο πέρασμα του χρόνου.

«Από τις 8 Σεπτεμβρίου και για πέντε μέρες πραγματοποιείται η ετήσια εμποροπανήγυρη Βελεστίνου, καθιερωμένη πλέον της 100ετίας και αποτελούσε άλλοτε μεν ένα γεγονός μοναδικό για την περιοχή με διαστάσεις που άγγιζαν τον εμπορικό και αγροτικό τομέα, σήμερα δε ένα γεγονός, μικρής εμπορικής εμβέλειας, αλλά σπουδαίου ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος. Και αυτό γιατί το παζάρι του Βελεστίνου έχει χάσει την αίγλη του ως «εμποροπανήγυρη» αφού λίγες είναι οι παράγκες των εμπόρων και ακόμη μικρότερο το ενδιαφέρον τους», όπως αναφέρει ο κ. Βασίλης Καραμπερόπουλος, καταγράφοντας στιγμές του παρελθόντος αλλά και του παρόντος, στο συγκεκριμένο άρθρο.

Οσοι ζουν ακόμη, και αυτοί είναι πάρα πολλοί, και θυμούνται το προπολεμικό παζάρι του Βελεστίνου, έχουν αναμνήσεις από ένα παζάρι με εκατοντάδες παράγκες, στέκια και αξιοποιήσιμους χώρους, με εμπορεύματα πάσης φύσεως στους εκθεσιακούς χώρους, με μια σφύζουσα ζωοπανήγυρη στη θέση «Αλώνια», με στέκια λαχανοπαραγωγών, προσφέροντας τα περίφημα λαχανικά και φρούτα του Βελεστίνου, με έκθεση των- περίφημων υφαντών από τις γυναίκες των Βλάχων του Βελεστίνου και με ένα βραδινό ψυχαγωγικό πρόγραμμα, μοναδικό τότε στον κάμπο, αφού κάθε ταβέρνα ή καφενείο, είχε μουσικό συγκρότημα και σε κάθε ψυχαγωγικό κέντρο κυριαρχούσε το τραγούδι και ο χορός. Ακόμα στο παζάρι του Βελεστίνου παρουσίαζαν τα προγράμματά τους περιοδεύοντες θίασοι, ζογκλέρ, αθλητές επιδεικνύοντας τη μυϊκή τους δύναμη, ταχυδακτυλουργοί κ.α.

Ενα παζάρι που τα είχε όλα και ακόμη αποτελούσε για τους κατοίκους των χωριών του κάμπου, ένα είδος «καταφυγίου» μετά τη σκληρή δουλειά του καλοκαιριού, για γλέντι, χορό ακόμη και για ψώνια για τις προίκες των κοριτσιών – αγροτισσών. Τα παραπήγματα του παζαριού τα κατασκεύαζε με δημοπρασία ο Δήμος, ο οποίος είχε και την επιμέλεια των χώρων για τη ζωοπανήγυρη, την έκθεση των υφαντών, τα στέκια των λαχανοπαραγωγών. Αξιοσημείωτο ήταν πως όλος ο κεντρικός δρόμος της αγοράς ήταν σκεπασμένος με τέντες από τα εκατέρωθεν του δρόμου καταστήματα και πως γλέντια δεν γίνονταν μόνο το βράδια, όπως στα σημερινά παζάρια, αλλά και τα μεσημέρια. Ενα παζάρι μοναδικό σε τζίρο, σε ανθρωπομάζωξη σε ψυχαγωγία.

Το τωρινό παζάρι, χωρίς εμπορική κίνηση αξιόλογη, χωρίς τη ζωοπανήγυρη και με ελάχιστες παράγκες, παρουσιάζει μια άλλη ιδιομορφία, είναι παζάρι με τα καλύτερα ψητά, προσφορές από τις ταβέρνες της αγοράς. Οι καλοφαγάδες βρίσκουν τη χαρά τους και εκτός από τη λειτουργία των ταβερνών, υπάρχουν πολλά καταστήματα και υπαίθρια στέκια που προσφέρουν σουβλάκι, γύρο και άλλα εδέσματα, όπως και τον περίφημο χαλβά Φαρσάλων Βελεστινιώτικης παραγωγής.

Ομως όσον αφορά την προσέλευση επισκεπτών το παζάρι του Βελεστίνου έχει και πάλι την πρωτοκαθεδρία, είναι κράχτης για καλό φαγητό και γλέντι και διατηρεί αν μη τι άλλο τη φήμη ότι όσο και αν ξεπέσει είναι το καλό, φιλόξενο Βελεστινιώτικο παζάρι. Και αναμφίβολα στον τομέα προσέλευσης επισκεπτών και τώρα το Βελεστινιώτικο παζάρι πρωτοπορεί, όπως και στο καθιερωμένο, κάθε χρόνο, γλέντι στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου, με αξιόλογους καλλιτέχνες. Ενα παζάρι πολύμορφο, με χιλιάδες επισκέπτες και μια ασύγκριτη προσφορά εδεσμάτων. Σ’ αυτό το είδος και με τόση προσέλευση επισκεπτών, ίσως το μοναδικό στο Θεσσαλικό χώρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου