ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Μία επίσκεψη διαφορετική από τις άλλες

μία-επίσκεψη-διαφορετική-από-τις-άλλε-375141

Γράφει η Αντωνία Χασιώτη, Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κερασιάς

Στα 1800 περίπου από το χωριό μας την Κερασιά έφυγαν αρκετοί νέοι να βρουν την τύχη τους μακριά από την πατρίδα.

Μεταξύ αυτών και τα παιδιά του Γιάννη και της Μαρίας Βασδέκη. Δάσκαλος εκείνη την εποχή στη περιοχή ο Γιάννης Βασδέκης προέτρεψε προφανώς στα παιδιά του σε ανεύρεση καλύτερων δρόμων. Εφυγαν λοιπόν για την Αίγυπτο, έκαναν περιουσία και δεν ξέχασαν ποτέ το χωριό τους.

Ετσι ήρθαν και έφτιαξαν το αρχοντικό τους, ένα σπίτι ξεχωριστό από τα άλλα του χωριού της Ανω Κερασιάς, για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Το σπίτι κατεστραμμένο πλέον και αυτό όπως και τα υπόλοιπα της Ανω Κερασιάς, μαρτυρούσε ακόμη και σήμερα μέσα από τις μεγάλες πέτρες που αγκάλιαζε για χρόνια ο κισσός μην πέσει, την αριστοκρατική τεχνική του. Ενας τάφος δίπλα από το ξωκλήσι του Αη Θανάση με το όνομα Αντώνης Βασδέκης «Δεκέμβρης 1903» θύμιζε την οικογένεια.

Ωσπου, στις 23 Ιουνίου έφτασε η οικογένεια Βασδέκη στην Κερασιά.

Οπως μας είπε ο Στέφανος Βασδέκης πριν έξι μήνες, ένας Ιταλός ξάδελφος ο RIicardo Βασδέκης ζήτησε να κάνουν το γενεαλογικό τους δέντρο ώστε τα παιδιά τους να γνωρίζουν τις ρίζες τους.

Μετά από μεγάλο κόπο και προσπάθεια το γενεαλογικό δένδρο δημιουργήθηκε και με μεγάλη έκπληξη βρήκαν συγγενείς σε όλο τον κόσμο. (Αργεντινή, Αμερική, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Σουηδία, Ισπανία, Σουηδία, Ταϊλάνδη, Μονακό κ.λ.π.).

Βρήκαν λοιπόν ότι τα αγόρια του Γιάννη και της Μαρίας Βασδέκη ήταν ο Σάββας, ο Γιώργος, ο Χρήστος, ο Αντώνης και τα κορίτσια Βικτώρια και Ελένη. Από την Αίγυπτο όμως όπως μας λέει ο Στέφανος Βασδέκης εξαπλώθηκαν σε πολλές χώρες γι’ αυτό και η διασπορά. Μετά τη δημιουργία του γενεαλογικού δέντρου συγκεντρώθηκαν 40 συγγενείς στην Αθήνα και την επομένη μέρα 24 συγγενείς έφτασαν στην Ανω Κερασιά να αποδώσουν φόρο τιμής στα πατρογονικά εδάφη. Πραγματικά συγκινητικές στιγμές.

Περπατήσαμε γωνιά – γωνιά στη πάνω Κερασιά, ήθελαν όλοι τους να μάθουν την ιστορία του χωριού μας και να ξετυλίξουν το κουβάρι της ιστορίας της οικογένειας.

Φτάσαμε στον Αγιο Αθανάσιο να προσκυνήσουν με δέος στον τάφο του νεαρού Αντώνη Βασδέκη και από κει να δούμε το καμένο σχολείο που η ιστορία λέει ότι Κερασιώτες από την Αίγυπτο βοήθησαν να κτιστεί, η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων και τέλος το σπίτι των Βασδεκαίων. Σας ευχαριστούμε που φτάσατε ως εδώ, είναι τιμή για μας να υπάρχουν οικογένειες σαν τη δική σας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.

Αξιοι απόγονοι της μαρτυρικής Κερασιάς.

Είμαστε περήφανοι για σας και θα σας ξαναπεριμένουμε»!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου