ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Δημιουργία οικοτουριστικής μονάδας

δημιουργία-οικοτουριστικής-μονάδας-494668

Πρόταση για την ανάπτυξη του τουρισμού παρατήρησης πουλιών στην Κάρλα

Πρόταση για τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας που θα προσελκύσει οικοτουρίστες στην Κάρλα, διατυπώθηκε στη διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Μουσείο Τσαλαπάτα, το περασμένο Σάββατο.

Την ημερίδα, που διοργανώθηκε από την εταιρεία NCC – Nature Conservation Consultants ΕΠΕ και το www.ecotourism-greece.com, άνοιξε ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας, ο οποίος υπογράμμισε το ενδιαφέρον του Δήμου για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

Ο Θανάσης Σφουγγάρης, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επεσήμανε, κατόπιν, τις επιτυχημένες προσπάθειες για την προστασία του Κιρκινεζιού. Από την πλευρά του ο Τάσος Δημαλέξης, διοργανωτής της ημερίδας από την NCC, ανέφερε πόσο μεγάλη είναι η αγορά των τουριστών – ορνιθοπαρατηρητών, κυρίως από την Αγγλία και την Ολλανδία και πόσο σημαντικός ορνιθοτουριστικός προορισμός μπορεί να γίνει η λίμνη Κάρλα.

Αργότερα, στο βήμα ανέβηκε ο Πάνος Κορδοπάτης από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, ο οποίος χαρακτήρισε την Κάρλα ως τον τέταρτο υγρότοπο σε συνολικό αριθμό υδροβίων πουλιών στην Ελλάδα, με παρουσία πτηνών καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς όχι μόνο κατά τη μετανάστευση. Ο ίδιος παρουσίασε το βιβλίο «Birding in Greece», την τελευταία έκδοση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, στην οποία περιλαμβάνεται και η Κάρλα. Ο Στέφανος Δόδουρας, από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Ανθρωπο (Med-INA), παρουσίασε, αντίστοιχα, έναν χρήσιμο περιπατητικό οδηγό με τίτλο «Λίμνη Κάρλα: Περιπατητικός Οδηγός».

Στην ημερίδα παρευρέθηκε ο Γιάννης Ρέκλος από το γνωστό ξενώνα «Οικοπεριηγητής» της λίμνης Κερκίνης, ο οποίος μίλησε για το επιτυχημένο πείραμα της πρώτης οικοτουριστικής μονάδας της Κερκίνης. Επιπλέον, ο Δημήτρης Μιχαλάκης από το Φορέα Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου εξήγησε σημαντικά θέματα για την ιστορία, τη βιοποικιλότητα και την αναγέννηση της Κάρλας.

Στη συνέχεια, ο Κώστας Μοράρος από το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού στην Ανω Γατζέα Πηλίου επεσήμανε ότι ο ορνιθοτουρισμός μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί με άλλες οικοτουριστικές εμπειρίες όπως οι πεζοπορίες και οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Πολύ ενδιαφέρον επίσης είχε η παρουσίαση του Δημήτρη Οικονομίδη από το Κέντρο Ερευνας και Προστασίας της αυτοφυούς Ορχιδέας του Βορείου Πηλίου στην Κερασιά.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες στην ημερίδα άκουσαν τον κ. Iyad Kayali, ιδρυτή και διευθύνοντα του www.ecotourism-greece.com να αναλύει τα βήματα που πρέπει να κάνει μια τουριστική επιχείρηση ή ξενοδοχειακή μονάδα για να προσελκύσει οικοτουρίστες, να γίνει πιο «πράσινη» και να βελτιώσει το branding της. Ο κ. Kayali πρότεινε να δημιουργηθεί μια ειδική τουριστική οργάνωση π.χ. με την ονομασία «EcoPelion», που θα προωθεί την περιοχή πάντα υπό τη σκοπιά του αειφόρου τουρισμού, μια πρόταση που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους παρευρισκόμενους. Ακολούθως, η κ. Isabelle Trinquelle από το Μεσογειακό Κέντρο Περιβάλλοντος ανέλυσε την ξενάγηση ερμηνείας, ένα πολύτιμο εργαλείο για τους επαγγελματίες που μεσολαβούν μεταξύ της κληρονομιάς (πολιτιστικής ή και φυσικής) και των επισκεπτών.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ξενάγηση και ορνιθοπαρατήρηση στη λίμνη και με επίσκεψη στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας και στο Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης Π.Ο.Κα.Μα.ΚεΒε., στο οποίο φιλοξενείται η έκθεση για το Κιρκινέζι στα Κανάλια καθώς και στο Κέντρο Ερευνας και Προστασίας της αυτοφυούς Ορχιδέας του Βορείου Πηλίου και το Μουσείο Ηλία Λεφούση στην Κερασιά.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ Φύση: «Διατήρηση και διαχείριση του Κιρκινεζιού (Falco naumanni) σε τρεις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) της Ελλάδας» (LIFE11NAT/GR/001011) που στοχεύει στην προστασία του Κιρκινεζιού, γερακιού που απειλείται παγκοσμίως με εξαφάνιση και υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Δήμο Ρήγα Φεραίου, το Φορέα Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την NCC ΕΠΕ, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου