ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Στο εδώλιο για παράβαση καθήκοντος

στο-εδώλιο-για-παράβαση-καθήκοντος-534722

Η πρώην δήμαρχος και ένας πρώην αντιδήμαρχος «διώκονται» για έργο που έγινε χωρίς μελέτη και απόφαση του Δ.Σ. Ρήγα Φεραίου

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν στις 18 Μαΐου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου η πρώην δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Ελ. Λαΐτσου και ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Μ. Μπαρτζιάλης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο πρώην αιρετοί, το 2012, ενώ γνώριζαν τις διαδικασίες για την δημοπράτηση ενός έργου, δεν τις ακολούθησαν με αποτέλεσμα να βλάψουν το Δήμο Ρήγα Φεραίου, με οικονομική ζημία περίπου 94.000 ευρώ, από την κατασκευή γηπέδου 5Χ5 στο δημοτικό διαμέρισμα Κεραμιδίου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μεταξύ άλλων, για το συγκεκριμένο έργο όπως διαπιστώθηκε δεν υπήρχε πρόβλεψη ούτε στο τεχνικό πρόγραμμα, ούτε στον προϋπολογισμό, ενώ επίσης δεν υπήρχε η σχετική μελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και δεν συζητήθηκε ποτέ στο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου αφενός να εγκριθεί η κατασκευή του και αφετέρου να αποφασιστεί ο τρόπος εκτέλεσης του έργου (δημοπράτηση – πρόχειρος διαγωνισμός – απευθείας ανάθεση – αυτεπιστασία), αλλά και να εξεταστεί εάν χρειάζεται περιβαλλοντική μελέτη – μελέτη στατικότητας – περίφραξη κλπ.

Οπως τονίζεται εξάλλου στο κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι δεν προκήρυξαν το έργο της κατασκευής γηπέδου 5X5 στην Τ.Κ. Κεραμιδίου του Δήμου Ρήγα Φεραίου υπό τον χαρακτήρα που είχε, ήτοι κατασκευή γηπέδου 5χ5, αλλά ως συντήρηση γηπέδου, προκειμένου να παρακαμφθεί η έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο, και έτσι να γίνει απευθείας με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, στην οποία ήρθε προς συζήτηση και έγκριση με τίτλο «Ορισμός αναδόχου για τις εργασίες συντήρησης χλοοτάπητα και εγκαταστάσεων αυτοματισμού γηπέδων και αθλητικών χώρων».

«Αυτό -όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο- είχε ως αποτέλεσμα να μην γίνει η αναγκαία μελέτη και ο διαγωνισμός για τη σωστή κατασκευή ενός τέτοιου έργου, ενώ επειδή δεν επέβλεψαν τον ανάδοχο, το αποτέλεσμα ήταν το έργο να κατασκευαστεί πλημμελώς, δίχως να προβλεφθούν και να κατασκευαστούν μέσα αντιστήριξης των πρανών γύρωθε του γηπέδου. Ωστόσο αποτέλεσμα ήταν με τις βροχές να καταρρεύσει και να κατολισθήσει τμήμα του πρανούς εντός του γηπέδου και δη η «πλαγιά» του βουνού, η οποία όπως προαναφέρθηκε είχε εκχερσωθεί και εκσκαφεί χωρίς να κατασκευαστεί κάποια αντιστήριξή, και να υποστεί σοβαρές ζημιές και ένα μέρος του διαμορφωθέντος γηπέδου 5 X 5, το οποίο κατακλύστηκε με χώματα και λάσπες και στο οποίο είχε ήδη τοποθετηθεί ο χλοοτάπητας και το αρδευτικό σύστημα, με αποτέλεσμα να καταστραφεί, αλλά και ο υπερκείμενος δρόμος».

Τέλος υπογραμμίζεται ότι ο Δήμος ζημιώθηκε κατά 94.500 ευρώ, ποσό που απαιτήθηκε για τη μελέτη και την κατασκευή έργου, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου