ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

«Τρύπα» 821.355,97 ευρώ στον ισολογισμό του 2012

τρύπα-821-35597-ευρώ-στον-ισολογισμό-του-2012-629019

Καταψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ρήγα Φεραίου

Καταψηφίστηκε ο ισολογισμός χρήσης του 2012 που αφορά στα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής της κ. Λαΐτσου από το δημοτικό συμβούλιο Ρήγα Φεραίου.

Στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών και Tοπικής Οικονομίας Χρήστος Παπαρούνας, ήταν καταπέλτης κατά της προηγούμενης δημοτικής αρχής και ειδικότερα της πρώην δημάρχου Ελ. Λαΐτσου, την οποία κατηγόρησε για ανικανότητα διοίκησης του δήμου, για μη χρηστή διαχείριση του δημοτικού χρήματος και για παντελή απουσία υπευθυνότητας στη λειτουργία του Δήμου.

Οπως κατήγγειλε ο κ. Παπαρούνας, «ο συγκεκριμένος ισολογισμός για τη χρήση του 2012, έπρεπε βάσει της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των Δήμων, να έχει τεθεί προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο, το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο του 2013, κάτι που ωστόσο δεν έγινε ποτέ, ενώ κάτι ανάλογο ισχύει και για τους ισολογισμούς των επόμενων δύο οικονομικών χρήσεων, επί της δημοτικής θητείας της κ. Λαΐτσου».

«Αυτό μάλιστα όπως υποστήριξε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, αποτελεί μέγα ατόπημα καθώς θα μπορούσε ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου να ζητήσει διαχειριστικό έλεγχο και η λειτουργία του Δήμου Ρήγα Φεραίου να έχει οδηγηθεί σε μεγάλες περιπέτειες καθώς ο ισολογισμός αποτυπώνει την οικονομική εικόνα του Δήμου και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση του δημοτικού χρήματος».

Σύμφωνα με την έκθεση του ορκωτού λογιστή που συνέταξε τον ισολογισμό για την οικονομική χρήση του 2012, τα έσοδα ήταν 4.004.122,27 ευρώ και τα έξοδα 4.825.478,24 ευρώ, μείον δηλαδή 821.355,97 ευρώ για την οικονομική χρήση του 2012.

Επίσης ο κ. Παπαρούνας αναφέρθηκε στο ταμειακό υπόλοιπο των 2,350 εκ. ευρώ από τον πρώην Δήμο Κάρλας που «κληρονόμησε» η κ. Λαΐτσου και το οποίο όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κατασπαταλήθηκε χωρίς προστιθέμενη αξία για το Δήμο, αλλά και στο γεγονός ότι όπως φαίνεται από τη χρήση του 2011, ο Δήμος ξεκίνησε να λειτουργεί το 2012 με το ποσό των 2.790.035,28 ευρώ, στη χρήση του 2012, καταγράφηκε ποσό 2.151.652,51 ευρώ.

Επίσης έγινε αναφορά στα έσοδα από τέλη και δικαιώματα όπου το 2011 ο Δήμος παρουσιάζει έσοδα 1.195.242,81 ευρώ, ενώ το 2012 έσοδα μόλις 611.167,71 ευρώ. Αυτό όπως εξήγησε ο κ. Παπαρούνας οφείλονταν στο γεγονός ότι η δημοτική αρχή αψήφησε τις υποδείξεις των ορκωτών λογιστών να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των τελών, όπως άλλωστε πρότειναν τότε τόσο ο επικεφαλής της μειοψηφίας Ν. Αντωνάκης όσο και ο κ. Παπαρούνας ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος αλλά δεν είχαν εισακουστεί.

Τέλος στην έκθεση των ορκωτών λογιστών συμπεριλαμβάνονται συγκεντρωτικά στοιχεία για τα έκτακτα έξοδα τα οποία ενώ το 2011 ήταν 308.342,94 ευρώ, το 2012 στον ισολογισμό έχουν ανέλθει στα 382.588,62 ευρώ.

«Αρνητικό παράδειγμα»

«Τώρα περισσότερο από ποτέ -σημείωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Χρ. Παπαρούνας, αποδεικνύεται η βαρύτητα, η ορθότητα και η αξιοπιστία των καταγγελιών και διαμαρτυριών του δημάρχου Δημ. Νασίκα και της δημοτικής μας παράταξης προεκλογικά, σχετικά με την κακοδιαχείριση στο Δήμο μας.

Βεβαίως, τότε στο κλίμα της ευφορίας η κ. Λαΐτσου, μιλούσε δήθεν για «εύρωστο» οικονομικά Δήμο, ο ισολογισμός όμως του 2012 και οι άλλοι δύο που θα ακολουθήσουν σύντομα αποτυπώνουν την καταστροφική πορεία της προηγούμενης δημοτικής αρχής, που χωρίς κανένα σοβαρό προγραμματισμό, χωρίς καμία υπευθυνότητα απέναντι στο δημοτικό χρήμα, οδήγησε το Δήμο, «στα αβαθή». Από το 2012 άρχισε η μεγάλη «κατηφόρα». Και ασφαλώς δεν αποτελεί δικαιολογία – αντιθέτως- η μείωση των ΚΑΠ, διότι εξαιτίας των περικοπών και οι ανελαστικές δαπάνες του Δήμου, είχαν μειωθεί» υπογράμμισε ο ίδιος.

«Η δημοτική αρχή της κ. Λαΐτσου, αποτελεί αρνητικό παράδειγμα για τον Καλλικράτη -συνέχισε ο κ. Παπαρούνας- διότι με τους χειρισμούς της έβαλε «ταφόπλακα» στο Δήμο. Η πρώην δήμαρχος αφού πρώτα κάνει την αυτοκριτική της, οφείλει να απευθυνθεί στους δημότες και να ζητήσει δημόσια συγνώμη για την επίπλαστη εικόνα της ευμάρειας που είχε δημιουργήσει, όταν η μοναδική «κληρονομιά» που άφησε στο Δήμο είναι οφειλές και αναξιοπιστία λόγων και έργων» κατέληξε ο κ. Παπαρούνας.

Παράλληλα ο ίδιος ευχαρίστησε το δήμαρχο Δημ. Νασίκα και όλους τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, για «τις γενναίες -όπως είπε- αποφάσεις που έχουν λάβει, έτσι ώστε ο Δήμος Ρήγα Φεραίου να επιστρέψει σε εύρυθμη λειτουργία και τροχιά ανάπτυξης».

Δήλωση Ελένης Λαΐτσου

Σε γραπτή δήλωση της κ. Λαΐτσου επισημαίνονται τα εξής: «Σε σημερινά δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ αναπαράγονται δηλώσεις της σημερινής δημοτικής αρχής Ρήγα Φεραίου με τις οποίες αφήνεται σαφώς να εννοηθεί ότι τα οικονομικά στοιχεία του έτους 2012 αποτελούν αποτέλεσμα κακής ή ελλειμματικής διαχείρισης εκ μέρους της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Οι παραπάνω δηλώσεις διαστρεβλώνουν πλήρως την πραγματικότητα και την έννοια των παρατιθέμενων στοιχείων, γεγονός που αναγνωρίστηκε και από τον παριστάμενο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρήγα Φεραίου, αρμόδιο ορκωτό λογιστή.

Αναμένω από τη σημερινή δημοτική αρχή να ανασκευάσει άμεσα και χωρίς υπεκφυγές, πλήρως την αλήθεια και την πραγματικότητα σε σχέση με το τι αντιπροσωπεύουν τα εκ μέρους της παρατιθέμενα στοιχεία χρήσης 2012.

Δηλώνεται ότι σε διαφορετική περίπτωση είμαι αναγκασμένη να απευθυνθώ στις αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές για την προστασία της προσωπικής και πολιτικής μου διαδρομής που θίγεται με τις ψευδείς και παραπειστικές δηλώσεις και αναφορές τους».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου