ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

«Στο κόκκινο» το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου

στο-κόκκινο-το-κέντρο-υγείας-βελεστ-85205

Οριακή η λειτουργία του λόγω ελλείψεων σε προσωπικό

Ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και εξοπλισμός που είναι υποδεέστερος των αναγκών της περιοχής, συνθέτουν το σκηνικό στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου.

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις αλλά και την πίεση της τοπικής κοινωνίας και το Κέντρο Υγείας της περιοχής παραμένει παροπλισμένο στο πλαίσιο των γενικότερων περιορισμών στο χώρο της Υγείας.

Γιατροί και εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας, Δήμος Ρήγα Φεραίου κάνουν λόγο για διαρκώς εντεινόμενη υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ζητούν παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες.

Το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου εδώ και χρόνια διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην υγειονομική περίθαλψη δεκάδων χιλιάδων πολιτών καλύπτοντας μια πολύ μεγάλη γεωγραφική περιφέρεια με 50.000 άτομα.

Παρ’ όλα αυτά στο Κέντρο Υγείας δενυπάρχει παιδίατρος ενώ οι γενικοί γιατροί δεν επαρκούν για τις ανάγκες της περιοχής.

Εκτός λειτουργίας βρίσκονται το ακτινολογικό και το οδοντιατρικό τμήμα, ενώ το μικροβιολογικό τμήμα λειτουργεί δύο φορές την εβδομάδα. Τα πληρώματα στα ασθενοφόρα είναι τρία με αρκετές ακάλυπτες βάρδιες.

Οσον αφορά την καθαριότητα η μοναδική καθαρίστρια μετακινούνταν μέχρι πρότινος στο Νοσοκομείο Βόλου 2-3 φορές την εβδομάδα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην περιοχή είχε συσταθεί μαζί με το Δήμο επιτροπή αγώνα προκειμένου να αναδείξει τα προβλήματα και να απαιτήσει λύσεις από το Υπουργείο Υγείας προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των υπηρεσιών υγείας.

Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η ταλαιπωρία των κατοίκων της περιοχής από τη μείωση των υπηρεσιών Υγείας, λόγω της έλλειψης προσωπικού στο Κέντρο Υγείας.

Είναι ενδεικτικό ότι οι κάτοικοι αναγκάζονται για μια ακτινογραφία ή μια πιο σύνθετη μικροβιολογική εξέταση να μεταβαίνουν στο Νοσοκομείο Βόλου, κατάσταση που προκαλεί οικονομικό κόστος, αλλά και απώλεια πολύτιμου χρόνου.

«Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε μια περίοδο κρίσης, όπως αυτή που ζούμε, περνά πολύ δύσκολη καμπή. Λόγω του φόβου που υπάρχει για τη βιωσιμότητα των Κέντρων Υγείας ή λόγω του μεγάλου κόστους μεταφοράς στους χώρους εργασίας τους στην περιφέρεια, αρκετοί υπάλληλοι των Κέντρων Υγείας δείχνουν ενδιαφέρον να τοποθετηθούν στο Νοσοκομείο οριστικά. Βέβαια αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην παροχή υπηρεσιών από τα Κέντρα Υγείας, αφού οι υπάλληλοι που μένουν πίσω φορτώνονται με περισσότερες υπηρεσίες» τονίζουν με νόημα οι εργαζόμενοι βλέποντας τελικά ότι το θέμα της υγείας έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα για την Πολιτεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου