ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Στέρεψε η λίμνη Κάρλα ~ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

στέρεψε-η-λίμνη-κάρλα-καμπανακι-απο-το-100660

Δραματική μείωση του όγκου των υδάτων

Δραματική μείωση του όγκου των υδάτων στην Κάρλα. Η στάθμη του νερού έχει υποχωρήσει ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα ο Φορέας διαχείρισης της Κάρλας να εκπέμπει S0S.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας κατέγραψε με τη χρήση GPS τα νέα όρια της λίμνης Κάρλας, έτσι όπως πλέον έχουν διαμορφωθεί, εξαιτίας της μη τροφοδότησής της με νερό τα τελευταία δύο χρόνια. Πέρα από τη σημαντική πτώση της στάθμης της λίμνης, για την οποία ο Φορέας έχει ενημερώσει με πλήθος εγγράφων τις αρμόδιες υπηρεσίες, είναι εμφανής και η υποχώρηση των υδάτων της.

Επειτα από την καταγραφή, η υποχώρηση των ορίων της λίμνης έχει συντελεσθεί σε τόσο σημαντικό βαθμό ώστε στο νότιό της τμήμα να φτάνει το 1 χιλιόμετρο και στο βόρειό της τα 700 μέτρα. Φωτογραφίες μάλιστα του πυθμένα της λίμνης, που άλλοτε ήταν καλυμμένος με νερό, παραπέμπουν σε μία ουσιαστικά στερεμένη λίμνη.

Σύμφωνα με το Φορέα Διαχείρισης αποτελεί επιτακτική ανάγκη η τροφοδότηση της λίμνης με νερό από τον Πηνειό από την πρώτη κιόλας ημέρα της περιόδου τροφοδοσίας, δηλαδή από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι τις 15 Απριλίου χωρίς καθυστέρηση γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Επίσης όπως εκτιμά ο φορέας θα πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες για τη λειτουργία του αντιπλημμυρικού αντλιοστασίου στον κόμβο της Πέτρας και να προωθηθεί άμεσα ολοκλήρωση των υπολειπόμενων έργων.

Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα η στάθμη είναι χαμηλότερη και από το 2009, όταν άρχισε η πλήρωσή της με νερά από τον Πηνειό ώστε το κατώτερο όριό του ταμιευτήρα να φτάνει τα 45,6 μέτρα υπερθαλάσσιο ύψος.

Εκτός από την ανομβρία σημαντικό ρόλο επίσης διαδραματίζει το γεγονός ότι δεν έχει ξεκινήσει το έργο άρδευσης ώστε να σταματήσουν οι παράνομες γεωτρήσεις και να ανανεώνονται τα ύδατα της Κάρλας.

Το αρδευτικό έργο θεωρείται απαραίτητο προκειμένου να διακοπεί η λειτουργία των περίπου 4.000 γεωτρήσεων στην περιοχή και να περιοριστούν τα φαινόμενα υφαλμύρωσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και οι καθιζήσεις εδαφών.

Υπολογίζεται ότι ο όγκος των υδάτων της Κάρλας μειώθηκε περισσότερο από 16 εκατ. κυβικά μέτρα νερού σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια οπότε η στάθμη των υδάτων είχε ξεπεράσει τα 46 μέτρα και ο όγκος τους τα 46 εκατ. κυβικά μέτρα.

Πάντως από την πτώση της στάθμης των υδάτων της Κάρλας έχει ευνοηθεί η ορνιθοπανίδα, καθώς τα παρυδάτια πουλιά προτιμούν τα ρηχά νερά προκειμένου να βρίσκουν ευκολότερα την τροφή τους.

Το 90% της τροφοδοσίας του ταμιευτήρα προβλέπεται να προέρχεται από το περίσσευμα του Πηνειού, δηλαδή τη χειμερινή δίαιτα του ποταμού. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται να μπαίνουν ύδατα στον ταμιευτήρα της Κάρλας από τον Πηνειό έως το τέλος Απριλίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου