ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Καταργήστε τα διόδια ~ ΕΜΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΙ

καταργήστε-τα-διόδια-εμμενουν-στη-θεσ-120093

Σύσκεψη χθες από τον Κ. Αγοραστό με τη συμμετοχή δημάρχων και της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου»

Σύγχρονη μάστιγα χαρακτήρισε τα διόδια ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, διαβλέποντας ότι αν δεν δοθούν άμεσα λύσεις θα υπάρξει χιονοστιβάδα αντιδράσεων. «Εμείς εμμένουμε στην κατάργησή τους», επανέλαβε στη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης στην έδρα της Περιφέρειας. Συμμετείχαν οι δήμαρχοι Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, Τεμπών Κώστας Κολλάτος και Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος και ο γενικός διευθυντής της εταιρίας Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Δημήτρης Γκατσώνης.

Είμαστε αμετακίνητοι, δήλωσε ο Κ. Αγοραστός σχετικά με την κατάργηση των διοδίων, σημειώνοντας ότι δεν είναι θέμα ούτε της Περιφέρειας, ούτε των δήμων. «Είναι θέμα -είπε- του Υπουργείου Υποδομών και της Βουλής, που ψήφισε το 2013 τη νέα σύμβαση. Η Θεσσαλία και ιδιαίτερα οι Π.Ε. Λάρισας και Μαγνησίας και ιδίως της Λάρισας είναι αδικημένη γιατί υπάρχουν τρία διόδια μέσα στα όριά της, τα οποία δημιουργούν προβλήματα λόγω της υψηλής τιμής των διοδίων, ιδίως του Μοσχοχωρίου, στη μετακίνηση των ανθρωπίνων κοινοτήτων, αλλά και στη μεταφορά των εμπορευμάτων, με αποτέλεσμα οι παράδρομοι να είναι κύριοι δρόμοι και ο κύριος δρόμος να είναι παράδρομος. Αυτό πρέπει να αλλάξει, διότι εμείς επιζητούμε την ασφάλεια των πολιτών και ταυτόχρονα να υπάρξει μια δίκαιη λύση, διότι υπάρχουν περιοχές που βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα απ’ ότι βρίσκεται η περιοχή μας. Παράλληλα, εμείς συνεχίζουμε τη διαδικασία με τα νέα δημοτικά συμβούλια για να πάρουμε αποφάσεις για την κατάργηση των διοδίων, ώστε να πάμε με όλες τις αποφάσεις μαζί στον κ. Χρυσοχοΐδη, στον οποίο έχουμε αιτηθεί συνάντηση. Το Υπουργείο αν θέλει να κάνει μία διαφορετική πολιτική θα πρέπει να φροντίσει στους παράδρομους να κυκλοφορούν νόμιμα τα αυτοκίνητα που πρέπει να κυκλοφορούν και με τις ταχύτητες που πρέπει και με το βάρος που πρέπει».

Ο γενικός διευθυντής της εταιρίας Δημήτρης Γκατσώνης εμφανίστηκε απόλυτα σύμφωνος με το θέμα της οδικής ασφάλειας και μίλησε για δράσεις, όπως το να μειωθούν οι νταλίκες, οι οποίες περνάνε στο τοπικό δίκτυο και αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχημάτων.

Για την τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας ανέφερε: «Πρέπει να ξέρετε ότι τα χρήματα χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση του αυτοκινητοδρόμου και με επιτυχία έχουν μειωθεί τα ατυχήματα στον αυτοκινητόδρομο. Αμεσα προχωρήσαμε σε μείωση διοδίων για συχνούς χρήστες, και για να καταλάβατε με έναν πομποδέκτη παίρνει άμεσα έκπτωση 25% δηλαδή από 4 ευρώ θα πληρώσει 3,10 για μια διέλευση και ο συχνός χρήστης που πάει στην δουλειά του θα πληρώνει 1,55 ευρώ. Αυτό θα ισχύσει σε όλους τους σταθμούς διοδίων της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου. Η μείωση για όλους τους χρήστες δεν θα υπάρξει αυτήν την στιγμή, εξετάζουμε όμως περαιτέρω μέτρα στα πλαίσια της εμπορικής μας πολιτικής, που μας επιτρέπει το οικονομικό πλαίσιο για να μη διακινδυνέψουμε την ολοκλήρωση του έργου. Οποιαδήποτε περαιτέρω γενική μείωση όμως θα έθετε σε κίνδυνο την ολοκλήρωση του έργου».

Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας σημείωσε απ’ την πλευρά του: «Εμείς θέλουμε να δηλώσουμε από την πλευρά μας ότι είμαστε ο Δήμος που έχει πληγεί περισσότερο από την συγκεκριμένη ιστορία των διοδίων. Είμαστε ο Δήμος που έχει θρηνήσει περίπου 20 θύματα στα προηγούμενα χρόνια και ο Δήμος ο οποίος υποφέρει καθημερινά από αυτή τη συχνή διέλευση των φορτηγών. Εμείς εμμένουμε στις θέσεις μας και δεν είναι μόνο θέση της δημοτικής αρχής αλλά και θέση της τοπικής κοινωνίας, ότι το μοναδικό ζητούμενο για μας είναι η κατάργηση των διοδίων. Θεωρώ ότι, η λύση που αρμόζει στο Δήμο Ρήγα Φεραίου είναι η πλήρης κατάργηση των διοδίων και το μόνο που μπορούμε να δεχτούμε μέχρι τότε είναι μια καλή αστυνόμευση της Παλαιάς Εθνικής Οδού».

Ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος συμπλήρωσε: «Πάντα μια συζήτηση φέρνει ένα αποτέλεσμα. Πολλές φορές μπορεί να μην είναι το πιο επιθυμητό, αυτό που επιδιώκουμε, την κατάργηση των διοδίων. Με την πίεση έγινε μια μείωση. Εμείς σύντομα με τη διαβεβαίωση του κ. περιφερειάρχη θα βρεθούμε και στον Υπουργό γιατί η κατάργηση των διοδίων είναι θέμα του Υπουργείου και όχι θέμα Περιφέρειας. Η επιμονή μας είναι στην κατάργηση των διοδίων ή στους δημότες μας να υπάρχει κάρτα ελεύθερης διέλευσης».

Ο δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος ανέφερε: «Η σημερινή συνάντηση έχει ως αποτέλεσμα εμείς να εμμείνουμε από την πλευρά μας στην αρχική μας θέση, κάτι που είχε εκφραστεί και στην συνάντηση στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, που μιλούσαμε για κατάργηση των σταθμών διοδίων στην Π.Ε. Λάρισας. Οπως γνωρίζετε στο Δήμο Τεμπών αυτήν την στιγμή υπάρχουν 2 σταθμοί διοδίων, στο ύψος του Μακρυχωρίου και του Πυργετού, δηλαδή στα 30 χλμ λειτουργούν 2 σταθμοί και εκτός αυτού είναι η μοναδική περιοχή που από την ίδρυση του ΤΕΟ, εδώ και 50 χρόνια, υπήρχε σταθμός διοδίων. Αρα καταλαβαίνετε πόσο δυσανάλογη είναι αυτή η τιμολογιακή πολιτική για τους δημότες του Δήμου. Εάν δεν είναι εφικτή η κατάργηση των διοδίων εμείς επιμένουμε και πάλι στην κάρτα ελεύθερης διέλευσης των δημοτών μας από Δημοτική Ενότητα σε Δημοτική Ενότητα και εν πάσει περιπτώσει να τεθεί κάποια στιγμή σε ισχύ η χιλιομετρική χρέωση γιατί πιστεύουμε με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει μια δίκαιη κατανομή κόστους».

Αστυνόμευση παραδρόμων

Στη σύσκεψη συζητήθηκε μια δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει κυρίως την καλύτερη αστυνόμευση των παραδρόμων και της Παλαιάς Εθνικής Οδού, ώστε να μην μετακινούνται σε αυτή βαρέως τύπου οχήματα. Οι φορείς της Θεσσαλίας εμμένουν στη θέση τους και πρόκειται να θέσουν το ζήτημα αυτό στον αρμόδιο Υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη, από τον οποίο έχουν ζητήσει συνάντηση.

Στη σύσκεψη στην Περιφέρεια παραβρέθηκαν επίσης ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής νέων Ριζομύλου – Στεφανοβικείου Θανάσης Βλάχος και ο διευθυντής λειτουργίας της εταιρείας Γιάννης Νασούλης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου