ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Εγκαινιάστηκε το Μουσείο του Η. Λεφούση στην Κερασιά σε ένδειξη τιμής για το σπουδαίο πεζογράφο

εγκαινιάστηκε-το-μουσείο-του-η-λεφούσ-177522

Παρουσία πολλών δημοτών, αλλά και προσκεκλημένων από τον πνευματικό, πολιτικό και κοινωνικό τομέα του νομού, τελέστηκαν το βράδυ της περασμένης Κυριακής από το Δήμο Ρήγα Φεραίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κερασιάς τα εγκαίνια του Μουσείου του Ηλία Λεφούση στην Κερασιά, που θα στεγάζεται στο διδακτήριο του Δημοτικού Σχολείου. Την εκδήλωση συντόνιζε η αρχισυντάκτρια του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ κ. Βάσω Κυριαζή.

Πλέον από την περασμένηΚυριακή εκτίθενται εκεί η πλούσια πνευματική κληρονομιά του σημαντικού αυτού πεζογράφου καθώς και προσωπικά του αντικείμενα, αποτελώντας πολιτιστική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.Το Μουσείο «Ηλίας Λεφούσης» αποτελεί πνευματικό κόσμημα για την περιοχή και η παρούσα Δημοτική Αρχή είναι η πρώτη που τιμά με τον τρόπο της τη σημαντική αυτή πνευματική προσωπικότητα.

Εδώ και μήνες ο Δήμος Ρήγα Φεραίου πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Μουσείου με συμπαραστάτες την οικογένεια του λογοτέχνη που έδειξε έμπρακτο ενδιαφέρον, αλλά και τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Κερασιάς που από την πρώτη στιγμή στήριξε το όλο εγχείρημα.

Όσον αφορά στον Ηλία Λεφούση, είναι ο άνθρωπος που έχει κάνει την περιοχή γνωστή σε όλο το πανελλήνιο και μέσα ο μουσείο στη Κερασιά βρήκε το δικό του πνευματικό σπίτι. Από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κερασιάς επισημάνθηκε ότι εγκαινιάζεται το μουσείο Ηλίας Λεφούσης ως μια ελάχιστη πράξη σεβασμού και αναγνώρισης στο μεγάλο του έργο για τον πολιτισμό και τον άνθρωπο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο διδακτήριο του Δημοτικού Σχολείου Κερασιάς κτυπά η «καρδιά» της ξεχωριστής αυτής προσωπικότητας των γραμμάτων και της τέχνης καθώς εκεί εκτίθενται έργα και αντικείμενα του σπουδαίου λογοτέχνη που αποτελούν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Με σχέδιο και προσπάθεια ο Δήμος Ρήγα Φεραίου σε συνεργασία με την οικογένεια του Ηλία Λεφούση, αλλά και τον πολιτιστικό Σύλλογο της Κερασιάς, δημιούργησαν αυτό το στολίδι, όπου οι επισκέπτες και οι κάτοικοι μπορούν να γνωρίσουν ακόμη καλύτερα την πνευματική δραστηριότητά του μεγάλου αυτού δημιουργού, και συνάμα αποτελέσει πρότυπο και παράδειγμα πολιτιστικής δημιουργίας για τις επόμενες γενιές.

Μέσα από τα βιβλία του Ηλία Λεφούση οι αναγνώστες μπορούν να ανακαλύψουν ξανά τον εαυτό τους και να επαναπροσδιορίσουν τις αξίες και τις αντιλήψεις τους.

Την επιστημονική επιμέλεια της διαμόρφωσης του εσωτερικού χώρου του Μουσείου είχε η κ. Βασιλική Τράκη. Σε μια πολύ όμορφη βραδιά, πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων, που περιελάμβανε χαιρετισμούς από τους επισήμους, αλλά και ομιλίες από τους κ.κ. Ελένη Σεφεριάδου-Πρίντζου, πρώην Διευθύντρια Γαλλικού Ινστιτούτου Βόλου, Κακουλίδη Αγαμέμνονα ιστορικό-φιλόλογο.

Τέλος μεταξύ άλλων στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Λαΐτσου, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Σκοτινιώτης, ο πρώην Νομάρχης κ. Ι. Πρίντζος, η Αντιδήμαρχος Βόλου κα Οικονόμου, ο πρώην Δήμαρχος κ. Θ. Παπαδήμας, ο Αντιδήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ι. Μπατζιάκας, ο πρώην Δήμαρχος Κάρλας κ. Θ. Παπαδήμας, η πρώην Αντιδήμαρχος Κάρλας κ. Καβαλιεράτου, ο κ. Απ. Παπαϊωάννου εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ο κ. Μαστρογιάννης εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Ευ. Παππάς εκπρόσωπος του 304 ΠΕΒ και ο ιερέας της Κερασιάς π. Αντώνιος Κρικώνης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου