ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Λαμβάνουν μέτρα για να προφυλαχθούν οι παραγωγοί του Βελεστίνου από το ρόδινο σκουλήκι

λαμβάνουν-μέτρα-για-να-προφυλαχθούν-ο-177533

Από εμπόδιο σε εμπόδιο πηγαίνουν οι παραγωγοί βαμβακιού στο Δήμο Ρήγα Φεραίου. Μετά την ισχυρή ανεμοθύελλα που αντιμετώπισαν προχθές οι παραγωγοί αλλά και τις ζημιές στις καλλιέργειές του, σήμερα ο αγωνία τους επικεντρώνεται στο πώς να προφυλάξουν τις καλλιέργειες βαμβακιού από το πράσινο σκουλήκι.

Παρότι ακόμη είναι σχετικά νωρίς παραγωγοί του Βελεστίνου κάνουν λόγο για καλή χρονιά, ωστόσο ακόμη είναι επιφυλακτικοί καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν την εμφάνιση πληθυσμών από ρόδινο σκουλήκι.

Οι παραγωγοί ελπίζουν η φετινή χρονιά να εξελιχθεί όπως η περσινή, καθώς υπήρξαν καλές παραγωγές βαμβακιού τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά, ενώ οι τιμές που επικράτησαν ήταν 50 λεπτά το κιλό. Ενδεικτικό της καλής περσινής χρονιάς είναι ότι κάθε στρέμμα απέδειξε περίπου 400-500 κιλά βαμβάκι.

Σε αυτό το πλαίσιο το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας συστήνει στους παραγωγούς σε αυτό το στάδιο οι βαμβακοπαραγωγοί να εφαρμόζουν σωστή άρδευση (ποσότητα νερού και αριθμός αρδεύσεων), για την αποφυγή υπερβολικής και τρυφερής βλάστησης, προκειμένου τα φυτά να μην είναι ελκυστικά για την ανάπτυξη επιβλαβών οργανισμών.

Επίσης συστήνει να αποφεύγονται οι χημικές επεμβάσεις επειδή την περίοδο αυτή υπάρχουν αρκετά ωφέλιμα έντομα που παρασιτούν στους επιβλαβείς οργανισμούς (πράσινο και ρόδινο σκουλήκι), διευκρινίζοντας ότι οι παραγωγοί από το παρόν στάδιο της καλλιέργειας και στην συνέχεια απαιτείται να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και να επιθεωρούν την καλλιέργεια τους τακτικά (κάθε 2-3 ημέρες). Η επιθεώρηση των βαμβακιών συνιστάται να γίνεται πρωινές ή απογευματινές ώρες, διασχίζοντας το χωράφι διαγώνια και εξετάζοντας 100 φυτά σε διαφορετικά σημεία της διαγωνίου .

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου