ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Κομβόι οργής στο Μοσχοχώρι ~ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΤΙΣ ΜΠΑΡΕΣ

κομβόι-οργής-στο-μοσχοχώρι-δυναμικη-σ-181276

Μαύρες σημαίες, πανό, φυλλάδια και δίωρο άνοιγμα των διοδίων κόστους 4 ευρώ από 1.000 και πλέον πολίτες

Μετά την Παλιά Εθνική Οδό και το σημείο του μακελειού για την Ιωάννα, την Κατερίνα και το Φίλιππο, σε σύγκρουση του Ι.Χ. αυτοκινήτου τους με νταλίκα, στη Νέα Εθνική Οδό και στα διόδια Μοσχοχωρίου ξεχείλισε η οργή και η αγανάκτηση πολιτών για το δρόμο – καρμανιόλα.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Φωτογραφίες: ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΤΣΑΛΟΣ

Τεράστιο κομβόι Ι.Χ. αυτοκινήτων και λεωφορείων κινήθηκε χθες στις 6 το απόγευμα προς τα διόδια Μοσχοχωρίου. Περισσότεροι από 1.000 κάτοικοι των χαροκαμένων χωριών του Ριζομύλου και του Στεφανοβικείου, καθώς και από άλλες περιοχές του Βελεστίνου, αλλά και από το Βόλο, συμμετείχαν στο συμβολικό άνοιγμα των διοδίων. Κάτω από γιγαντιαία ταμπέλα που ενημερώνει για το αντίτιμο των 4 ευρώ για Ι.Χ. και 14 για φορτηγά, οι κάτοικοι με μπροστάρηδες τους νέους άνοιξαν τα δικά τους πανό, ζητώντας να μη χυθεί άλλο αίμα στην Παλιά Εθνική Οδό που έχει σηκώσει λόγω των ακριβών διοδίων το μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο.

«Βγήκαμε στους δρόμους για τα παιδιά που χάθηκαν. Βγήκαμε στους δρόμους φοβούμενοι για τις ζωές άλλων παιδιών», φώναξε μία μητέρα. Κατά μήκος των διοδίων απλώθηκαν μαύρες σημαίες. Άλλες ανέμιζαν στα χέρια διαδηλωτών, δηλώνοντας το θρήνο τους για τα τρία αδικοχαμένα αγγελούδια, αλλά και τη ντροπή τους απέναντι σε μια πολιτεία που αδιαφορεί για τις αθώες ψυχές που γίνονται θυσία συμφερόντων.

Νέοι όρμησαν στις μπάρες και τις άνοιξαν για την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων και από τις δύο κατευθύνσεις. Ζήτησαν από τους εισπράκτορες να κλείσουν τα στόρια τους για να μην καταγράφουν τις πινακίδες των οχημάτων που περνούν, ενώ ένταση επικράτησε όταν σε ένα ταμείο το τζάμι παρέμεινε ανοιχτό.

Αλλοι διένειμαν φυλλάδια της διαμαρτυρίας τους σε διερχόμενους οδηγούς, οι οποίοι πατούσαν κόρνα κατά τη διέλευσή τους, χαιρετίζοντας τη μεγάλη συγκέντρωση και ιδιαίτερα όσοι βρίσκονταν στο τιμόνι φορτηγών.

Η οργή, όπως και ο πόνος, ήταν «παρών», διάχυτος σε όλο το χώρο της διαδήλωσης. Ξέσπασε πάνω στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό. Προπηλακίστηκε από ορισμένους, του ζητήθηκε να απομακρυνθεί από άλλους. Ένα από τα στιγμιότυπα της διαμαρτυρίας που δέχθηκε ήταν όταν συγγενείς των αδικοχαμένων παιδιών τον πλησίασαν, δείχνοντας του τη φωτογραφία των τριών χαμογελαστών αγγέλων, λίγες ημέρες πριν το νήμα της ζωής τους κοπεί τραγικά στην άσφαλτο. «Θα τα φέρετε πίσω; Πόσοι ακόμη θα χαθούν;», τον ρώτησαν.

Τους απάντησε ότι γι’ αυτά τα παιδιά βρισκόταν εκεί, για τα παιδιά όλων, για τα δικά του παιδιά και ας γνώριζε ότι θα ήταν εκείνος που θα γίνονταν δέκτης της αγανάκτησης.

Παρά τη μεγάλη ένταση που δημιουργήθηκε και την επίθεση που δέχθηκε, απόρροια των συναισθημάτων του πόνου και της αγανάκτησης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας δεν αποχώρησε. Παραμέρισε λίγο και όταν κάπως τα πνεύματα καταλάγιασαν, με τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής να σημειώνουν ότι σ’ αυτό τον αγώνα πρέπει να είναι όλοι μαζί, ο Κ. Αγοραστός, που πάλι είχε πλαισιωθεί από εκατοντάδες, μπόρεσε να τους μιλήσει.

«Τα διόδια πρέπει να καταργηθούν. Αυτό ζητάμε τα τελευταία χρόνια, αυτό θα συνεχίσουμε να απαιτούμε», τους είπε και χειροκροτήθηκε αυτή τη φορά.

«Δεν είναι θέμα του Περιφερειάρχη, όπως κάποιο κατευθυνόμενο τηλεοπτικό κανάλι έλεγε, να κλείσουν τα διόδια. Γιατί αν ήταν θέμα του Περιφερειάρχη, θα τα είχα κλείσει. Το έχω πει παντού και σε όλους τους τόνους», είπε και συνέχισε: «Όταν ήρθα εδώ ήξερα ότι θα βρω αυτή την αντίδραση από κάποιους. Δεν έχω τίποτα, όμως, και μ’ αυτούς που βρίζανε. Δικαιολογημένη είναι η αγανάκτησή τους, βρήκανε εμένα εδώ και καλά κάνανε. Αλλά να έρθουν να συζητήσουμε και αυτό που μπορώ να κάνω, θα το κάνω.»

– «Θέλουμε να σταματήσουμε να χάνουμε τα παιδιά μας, εξαιτίας των διοδίων», ακούστηκε μια φωνή.

– «Αυτό θέλω και εγώ. Δεν το λέω τώρα, το λέω δύο χρόνια τώρα ότι πρέπει να καταργηθούν και να πάει 0,04 ευρώ το χιλιόμετρο, όπως λέει η σύμβαση. Διότι όταν υπογράφηκε το 2007, όπως με κατηγορούν, τώρα θα έπρεπε να είχαν καταργηθεί. Αυτή τη σύμβαση εισηγήθηκα, να λήξει το 2013. Όμως τα έργα δεν τελείωσαν. Περιφερειάρχης ήμουν τότε, με τη δύναμη τη δική σας, και όχι βουλευτής. Εμείς είμαστε μαζί. Διαφορετικά δεν θα ερχόμουνα, ούτε θα διακινδύνευα να ακούσω όσα άκουσα. Τα ακούω γιατί δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. Μαζί είμαστε σ’ αυτό τον αγώνα.

– «Εμείς σας θέλουμε μαζί μας», «σας θέλουμε σύμμαχο», «γίνεται αυτό;» ακούστηκαν φωνές από τους συγκεντρωμένους.

– «Ναι, μαζί είμαστε. Γι’ αυτό είμαι εδώ. Το αποτέλεσμα δεν θα φέρω μόνος μου. Μαζί θα το κάνουμε. Αν ήταν στη δικαιοδοσία της Περιφέρειας θα τα έκλεινα σήμερα. Δυστυχώς, όμως, η κατευθυνόμενη δημοσιογραφία θα παίξει ότι προπηλακίστηκε ο Αγοραστός και θα χαθεί η ουσία της σημερινής μεγάλης πρωτοφανούς κινητοποίησης που λέει όχι στα διόδια και κατάργηση των διοδίων. Αυτό λέμε», είπε ο Περιφερειάρχης και χειροκροτήθηκε.

Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε: «Θα μπορούσαμε να πάρουμε εμείς την πρωτοβουλία για τον αποκλεισμό, αλλά δεν θα ήταν τόσος κόσμος. Εμείς εμπιστευόμαστε τους πολίτες, εμπιστευόμαστε εσάς. Και θα ήμαστε εδώ πάντα μαζί σας.»

Σύσκεψη τη Δευτέρα

Ο Κ. Αγοραστός ενημέρωσε τους χιλιάδες κατοίκους ότι τη Δευτέρα θα συγκληθεί σύσκεψη με τους βουλευτές της Θεσσαλίας, τους νυν και νέους Δημάρχους, τους υψηλά ιστάμενους της εταιρίας των διοδίων, την Αστυνομία και τη συντονιστική επιτροπή αγώνα του Στεφανοβικείου και του Ριζομύλου.

Το θέμα της σύσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί είτε στην Περιφέρεια είτε στο Δημαρχείο Ρήγα Φεραίου –θα οριστικοποιηθεί άμεσα- θα είναι η κατάργηση των διοδίων ή σε διαφορετική περίπτωση το κόστος στο ελάχιστο, όπως 0,50 ευρώ.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Μαγνησίας Αλ. Μεϊκόπουλος, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Πάρις Μουτσινάς, η Αντιπεριφερεριάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη, η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Ελένη Λαΐτσου και ο νέος Δήμαρχος Δημήτρης Νασίκας, ο οποίος πρότεινε επ’ αόριστο αποκλεισμό της παλιάς εθνικής οδού μέχρι να δοθεί οριστική λύση.

Στις 6 το απόγευμα κατά εκατοντάδες άρχισαν να κινούνται προς τα διόδια Μοσχοχωρίου

Μαύρες σημαίες πένθους και διαμαρτυρίας και διανομή φυλλαδίων στους διερχόμενους οδηγούς

Ένα από τα πανό με τα ονόματα των αδικοχαμένων αγγγελουδιών

Στη διάρκεια της έντασης συγγενής του αδικοχαμένου Φίλιππου δείχνει στον περιφερειάρχη τη φωτογραφία των νεκρών παιδιών

Τα πνεύματα έχουν ηρεμήσει και ο Κ. Αγοραστός τους εξηγεί ότι είναι μαζί τους, στον ίδιο αγώνα, για την κατάργηση των διοδίων

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου