ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Υιοθέτησαν άλσος στο Στεφανοβίκειο

υιοθέτησαν-άλσος-στο-στεφανοβίκειο-207343

Αλλάζει μορφή έως τέλος του τρέχοντος σχολικού έτους, το άλσος που συνορεύει με το Γυμνάσιο Στεφανοβικείου. Μαθητές της φετινής β’ τάξης του σχολείου έχουν «υιοθετήσει» ήδη από την περσινή σχολική χρονιά το άλσος, το οποίο ήταν εγκαταλειμμένο εδώ και χρόνια.

Πέρυσι, στο πλαίσιο περιβαλλοντικού προγράμματος, 28 μαθητές της Α’ Γυμνασίου, υιοθέτησαν το άλσος έκτασης περίπου 12 στρεμμάτων, που είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Ξερά δέντρα και χόρτα, διαλυμένη περίφραξη από την οποία έμπαιναν στο χώρο ζώα για να βοσκήσουν και σκουπίδια, συνέθεταν την εικόνα του άλσους.

Οι μαθητές, με την πολύτιμη βοήθεια των καθηγητών τους κ.κ. Γ. Λουφόπουλου – μαθηματικού, Β. Παπακυρίτση – γυμναστή και Δ. Νασίκα – φυσικού, κατάφεραν να αλλάξουν την εικόνα του.

Καθάρισαν το χώρο από σκουπίδια και ξερά χόρτα, ξερίζωσαν τα ξερά δέντρα και φύτεψαν 120 μικρά δενδρύλλια που έδωσε ο Δήμος και το Δασαρχείο. Τοποθέτησαν αυτόματο σύστημα ποτίσματος, βελτίωσαν την περίφραξη και ανακατασκεύασαν μια παλιά πέτρινη βρύση.

Εντός των ημερών, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με νέο κύκλο δενδροφυτεύσεων, ενώ στόχος είναι σύμφωνα με τον κ. Λουφόπουλο η κατασκευή μια μικρής πέργκολας και η διαμόρφωση εισόδου.

Ήδη η περιοχή έχει αλλάξει όψη, την τελική του μορφή όμως το άλσος θα έχει πάρει μέχρι τέλος του σχολικού έτους, όπως εκτιμούν οι καθηγητές.

Δεδομένου μάλιστα, ότι η περιοχή συνορεύει με τη λίμνη Κάρλα, το σχολείο έχει ήδη κάνει αίτηση στο Φορέα Διαχείρισης Κάρλας για την τοποθέτηση φωλιών, όπου θα βρίσκουν καταφύγιο τα κιρκινέζια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το άλσος δημιουργήθηκε το 1992 με πρωτοβουλία του τοπικού συλλόγου ΘΕΤΙΣ, έκτοτε όμως εγκαταλείφθηκε, μέχρι που μικροί μαθητές ανέλαβαν να το «υιοθετήσουν» και να το φροντίζουν.

ΕΛ. ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου