ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Δημοπρατείται η κατασκευή του ΕΠΑΛ Βελεστίνου

δημοπρατείται-η-κατασκευή-του-επαλ-βε-223026

Δημοπρατείται η κατασκευή του ΕΠΑΛ Βελεστίνου, μετά την έγκριση που δόθηκε σήμερα από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό.

Ειδικότερα πρόκειται για το ενταγμένο στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας έργο «Κατασκευή Σχολικού Κτιρίου ΕΠΑΛ Βελεστίνου», προϋπολογισμού 3.568.000,00€, με ΦΠΑ.

Όπως ανέφερε ο Κώστας Αγοραστός «Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο το οποίο αναβαθμίζει τη δημόσια παιδεία και ειδικότερα την τεχνική εκπαίδευση στην ευρύτερη περιοχή. Η κατασκευή του ΕΠΑΛ ήταν ένα αίτημα, το οποίο εμφανίστηκε έντονα στο προσκήνιο εδώ και ενάμιση χρόνο από τους τοπικούς φορείς.

Καθώς πρόκειται για έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, αναμένεται να τονώσει την τοπική οικονομία και να στηρίξει θέσεις εργασίας, σε μια εποχή, όπου τα κτιριακά έργα βρίσκονται σε ύφεση. Σε συνεργασία με τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, ωριμάσαμε το έργο έτσι ώστε να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο σχολείο, με όλες εκείνες τις απαραίτητες υποδομές για να γίνεται αρτιότερα το έργο των δασκάλων και των μαθητών».

Από την πλευρά της η Δήμαρχος Ε. Λαΐτσιου τόνισε ότι «Πρόκειται για μια σπουδαία εξέλιξη που ενισχύει την επαγγελματική εκπαίδευση στην περιοχή μας και αναβαθμίζει το επίπεδο παροχής γνώσεων και δεξιοτήτων στους μαθητές, ιδιαίτερα σε μια εποχή, όπου οι νέοι στρέφονται στα τεχνικά επαγγέλματα λόγω της κρίσης.

Το νέο κτίριο θα είναι το στολίδι για τη δημόσια εκπαίδευση στον τόπο μας και θα συμβάλλει στην κοινωνική και πνευματική ανάπτυξη. Ήδη οι προδιαγραφές με τις αίθουσες διδασκαλίας, τα εργαστήρια και τους υπόλοιπους χώρους δημιουργούν ασφαλείς προοπτικές για την αρμονική διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η προώθηση του νέου διδακτηρίου αποτέλεσε απόρροια συνεχών προσπαθειών της παρούσας Δημοτικής Αρχής που ανέλαβε την εκπόνηση της μελέτης. Συγχρόνως θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό ο οποίος από την πρώτη στιγμή που του κατατέθηκε η πρόταση για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, έδειξε πραγματικό ενδιαφέρον για την υλοποίηση της προσπάθειας».

Με την υλοποίηση του έργου επιτυγχάνεται η κάλυψη των διδακτικών αναγκών του Δήμου Ρήγα Φεραίου σε τεχνικούς τομείς, όπου προσανατολίζεται μεγάλος αριθμός του μαθητικού δυναμικού της περιοχής.

Το γεγονός αυτό θα συμβάλλει ουσιαστικά στην κοινωνική ζωή του τόπου, με ταυτόχρονη ενδυνάμωση των προοπτικών απασχόλησης των νέων σε τεχνικούς κλάδους, όπου καταγράφεται αξιόλογη ζήτηση. Τα οφέλη του έργου σχετίζονται με την εκπαιδευτική αναβάθμιση της περιοχής και τόνωση του τοπικού τεχνικού κλάδου απασχόλησης μέσω της κατασκευής κτιρίου ΕΠΑΛ Βελεστίνου και αφορούν τόσο τον πληθυσμό του Βελεστίνου, αλλά και του συνόλου του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Πιο συγκεκριμένα το προτεινόμενο κτιριακό σχολικό συγκρότημα αναπτύσσεται σε σχήμα Γ στο δυτικό και νοτιοδυτικό τμήμα του οικοπέδου σε επαφή σχεδόν με τις οικοδομικές γραμμές, αφήνοντας ακάλυπτο στο ανατολικό και νοτιοανατολικό τμήμα του. Αποτελείται από το ισόγειο, τον Α΄ όροφο και το υπόγειο, ενώ η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων καταλαμβάνει τμήμα του ισογείου σε χαμηλότερη στάθμη από τους υπόλοιπους χώρους.

Εξωτερικά δημιουργούνται τρεις κύριοι διακριτοί όγκοι με εγκιβωτισμένες στέγες και τα ενδιάμεσά τους ισόγεια και διώροφα τμήματα στεγάζονται με δώματα. Οι δυο στέγες του Α΄ ορόφου είναι τετράριχτες και η στέγη της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων είναι δίρριχτη. Στον ακάλυπτο χώρο δημιουργείται η αυλή του σχολείου το μεγαλύτερο τμήμα της οποίας βρίσκεται σε ενιαίο επίπεδο, σε στάθμη χαμηλότερη από το ισόγειο, με πρόσβαση από το εσωτερικό του κτιρίου μέσω μικρότερων επιπέδων αλλά και κατευθείαν από το δρόμο στη μεγαλύτερη πλευρά του οικοπέδου. Στην ανατολική πλευρά, προς την τριτεύουσα Εθνική Οδό, σε χαμηλότερο επίπεδο από την αυλή δημιουργείται χώρος στάθμευσης, με υποχώρηση του κρασπέδου και εξασφαλίζεται η στάθμευση 10 οχημάτων.

Για να μειωθεί η υψομετρική διαφορά του επιπέδου της κυρίως αυλής με το χώρο των γηπέδων, από το όμορο οικόπεδο των σχολείων και για λόγους αισθητικούς, διαμορφώνονται περιμετρικά πρανή, τα οποία φυτεύονται με ψηλά δέντρα και με χαμηλό πράσινο.

Συνολικά η πραγματοποιούμενη δόμηση του κτιρίου είναι 2.072,63 τμ, η κάλυψή του 1.169,57 τμ και ο όγκος του 9.356,80 κμ. Οι πραγματοποιημένοι ημιυπαίθριοι χώροι ανέρχονται σε 116,85 τμ και το ύψος του σε 7,50 μ + 1,50 μ στέγη.

Προβλέπεται η δημιουργία 8 αιθουσών διδασκαλίας, 2 ξένων γλωσσών και 6 εργαστηρίων. Προβλέπονται ακόμη η δημιουργία αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, βιβλιοθήκης, σκηνής και κυλικείου, γραφεία διεύθυνσης και εκπαιδευτικών καθώς και βοηθητικοί χώροι όπως ιατρείο, αποθηκευτικοί χώροι και χώροι υγιεινής προσωπικού, μαθητών και ΑΜΕΑ.

Ακολουθεί πλέον η δημοσίευση του σχετικού Διαγωνισμού από το Δήμο Ρήγα Φεραίου, δικαιούχο και φορέα υλοποίησης του έργου, για την ανάθεση και εκτέλεσή του. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου