ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Aποπερατώνεται ο Αγιος Νικόλαος

aποπερατώνεται-ο-αγιος-νικόλαος-396351

Η ιστορική εκκλησία των Καναλίων

Αποπερατώνεται ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στα Κανάλια, ένα έργο μεγάλης σημασίας για το οποίο έγινε αγώνας δρόμου προκειμένου να διασωθεί και σε λίγο καιρό θα μπορεί να είναι ένας επισκέψιμος χώρος για ντόπιους και επισκέπτες. Στους κατοίκους της περιοχής επικρατεί μεγάλη ικανοποίηση καθώς πρόκειται για ένα ιστορικό μνημείο.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στα νότια του χωριού Κανάλια Μαγνησίας. Είναι χτισμένος σε μικρό έξαρμα του εδάφους, σε έκταση που βρισκόταν άλλοτε στην ανατολική όχθη της αποξηραμένης σήμερα λίμνης Κάρλας. Πρόκειται για ένα μονόχωρο καμαροσκέπαστο ναό του τέλους του 12ου ή του 13ου αι., με τρίπλευρη αψίδα ιερού, ορθογώνιο καμαροσκεπή νάρθηκα και μεταγενέστερο εξωνάρθηκα. Το εσωτερικό του καλύπτεται από τρία επάλληλα στρώματα ζωγραφικού διακόσμου, από τα οποία το παλαιότερο χρονολογείται στο β? μισό του 13ου αι. και τα νεώτερα στους 17ο και 18ο αιώνες.

Για πολλά χρόνια το μνημείο διατηρούνταν ερειπωμένο χωρίς στέγη, με πολλά και σημαντικά στατικά προβλήματα. Η αποκατάσταση του σήμερα πραγματοποιείται από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2007-2013.

Το συγκεκριμένο μνημείο υπολογίζεται ότι χτίστηκε στο τέλος του 12ου ή κατά τον 13ο αιώνα. Το εσωτερικό του καλύπτεται από τρία διαδοχικά στρώματα ζωγραφικού διακόσμου, από τα οποία το παλαιότερο χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 13ου αιώνα και τα νεώτερα στους 17ο και 18ο αιώνες. Ο ναός έχει, σημειωτέον, πολύ σημαντικές τοιχογραφίες, οι οποίες θα επανατοποθετηθούν, όταν ολοκληρωθεί, προηγουμένως, η συντήρησή τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι αρμόδια αρχαιολόγος της 7ης Εφορείας, κ. Τένια Αναστασιάδου μιλώντας για τα έργα που αυτή την περίοδο έχει στην ευθύνη της η 7η Εφορία, υπογράμμισε ότι «ο συγκεκριμένος ναός είναι από τους σημαντικότερους που υπάρχουν στη Μαγνησία και αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα αποκόλλησης, ουσιαστικά, της βόρειας πλευράς, η οποία ανασυντάσσεται με ειδικό τρόπο.

Πρόκειται για πολύ δύσκολο έργο, το οποίο μας πήρε πολύ χρόνο προκειμένου να το εντάξουμε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ώστε ο ερειπωμένος ναός να ξαναγεννηθεί ουσιαστικά, σύμφωνα και με την επιθυμία των κατοίκων της περιοχής».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου