ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Πλούσιες δράσεις στην Κερασιά από το Κέντρο ορχιδέας και το Κέντρο Ενημέρωσης Β. Πηλίου

πλούσιες-δράσεις-στην-κερασιά-από-το-κ-450361

Στην Κερασιά τα τελευταία χρόνια υπό την αιγίδα του Κέντρου προστασίας ορχιδέας ενεργοποιούνται πολίτες αλλά και επιστήμονες στην προστασία του πολύ όμορφου και ξεχωριστού καλλωπιστικού φυτού, της ορχιδέας.

Το Κέντρο Ερευνας και Προστασίας Αυτοφυούς Ορχιδέας Βορείου Πηλίου ενεργεί εδώ και χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση, της διαφύλαξης και της ανάδειξης του φυσικού πλούτου δίνοντας έμφαση σε ένα σπάνιο όσο και απειλούμενο φυτό, όπως είναι η ορχιδέα που μπορεί να γίνει το σύμβολο χλωρίδας για την Κερασιά, να αναδειχθεί ως φυτό της περιοχής και να προκύψουν νέες επιστημονικές αλλά και οικονομικές προοπτικές για τον τόπο αυτό, που θα ωφελήσουν στην εξωστρέφεια και την ανάπτυξη της περιοχής.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει ημερίδες σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, υπάρχει συνεργασία με το Δήμο Ρήγα Φεραίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού, έχει πραγματοποιηθεί έκδοση Ημερολογίων 2011 (Οι άγριες Ορχιδέες της Κερασιάς), υπάρχει επίσης συνεργασίαμε το Εργαστήριο Ανθοκομίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας αλλά και με το ιδιωτικό εργαστήριο Μοριακής Διάγνωσης & Ερευνας Γενετικού Υλικού – Βιογονιδιακή στο Βόλο για γενετική ταυτοποίηση 50 δειγμάτων ορχιδέας του Β. Πηλίου. Τα αποτελέσματα στέλνονται στην διεθνή βάση δεδομένων του Διεθνούς Κέντρου Βιοτεχνολογικής Πληροφορίαςόπου καταχωρούνται με αντίστοιχο Κωδικό αριθμό αλλά και χαρτογράφηση των περιοχών της άγριας Ορχιδέας σε σχέση με τον αριθμό των ειδών πουβρέθηκαν.

Στο Κέντρο Ενημέρωσης Ορεινού Βορείου Πηλίου που λειτουργεί επίσης στη δημοτική ενότητα της Κερασιάς ο απολογισμός δράσης περιλαμβάνει, υλοποίηση προγράμματος με συνεργασία του ΕΚΦΕ Βόλου και μαθητές Γυμνασίου με θέμα: από τη Θεωρία στο Πείραμα, Πάνω Κερασιά και Κέντρο Ενημέρωσης Ορεινού Βορείου Πηλίου, επίσης ενημερωτικά, διαφημιστικά π.χ. του Κέντρου, της Κερασιάς. Και τα δύο κέντρα συστεγάζονται στο χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου της Κερασιάς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου