ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Τίμησαν το Ρήγα και τους συντρόφους του

τίμησαν-το-ρήγα-και-τους-συντρόφους-το-450381

Πολύς κόσμος στην εκδήλωση του Συλλόγου Περιβολιωτών Νομού Μαγνησίας

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση του Συλλόγου Περιβολιωτών Νομού Μαγνησίας προς τιμήν του Ρήγα Βελεστινλή και των συντρόφων του, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην πλατεία Ρήγα Φεραίου στο Βελεστίνο.

Το ιδεολογικό κι ηθικό υπόβαθρο της δράσης του Ρήγα και των συντρόφων του, και η τεράστια για τα δεδομένα τους εκδοτική προσπάθεια δείχνει πόση σημασία έχει η παιδεία, ο πολιτισμός κι η διαμεσολάβησή τους στη συγκρότηση του πολίτη και της κοινωνίας ως πολιτικής συλλογικότητας ελεύθερων πολιτών.

«Θεωρούμε λοιπόν κι εμείς, ως Σύλλογος Περιβολιωτών με γενέτειρα κι έδρα το Βελεστίνο, τη γενέτειρα του Ρήγα, καθώς είχαμε την πρωτοβουλία αυτής της εκδήλωσης, ότι συμβάλλουμε στο μέτρο που μας αναλογεί σε αυτή την κατεύθυνση» υπογραμμίζουν οι διοργανωτές.

«Θεωρούμε ότι η αλληλογνωριμία μεταξύ των ανθρώπων των τόπων καταγωγής των συντρόφων του Ρήγα, διευρύνει δυναμικά κι ουσιαστικά όχι μόνο το ακροατήριο, αλλά ένα πολύ ευρύτερο κοινό, πέραν των ειδικών, για την ανάγκη επαναπροσέγγισης του οράματος, των ιδεωδών και της θυσίας των προγόνων μας μέσα από τα ίδια τα έργα τους. Κατ’ αυτό τον τρόπο θέλουμε να ελπίζουμε ότι συνδράμουμε στην παραγωγική και δημιουργική παρουσίαση και διάχυση της πνευματικής μας κληρονομιάς επ’ ωφελεία των τοπικών κοινωνιών μας αλλά και του έθνους μας» τονίζουν τα μέλη του Συλλόγου Περιβολιωτών.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι: Γιώργος Κουβάτας, πρόεδρος του Συλλόγου Περιβολιωτών Ν. Μαγνησίας με θέμα «Το έργο και το όραμα του Ρήγα και των συντρόφων του», Ιωάννης Τσέλιος, πρόεδρος της Αδελφότητας Ζιτσαίων Ηπείρου «Δημήτριος Νικολίδης» με θέμα «Ο Ηπειρώτης σύντροφος του Ρήγα, Δημήτριος Νικολίδης», Αθηνά Ζαχαρού-Λουτράρη, Δρ Ιστορίας Α.Π.Θ. με θέμα « Οι Χιώτες σύντροφοι του Ρήγα, Ευστράτιος Αργέντης και Αντώνιος Κορωνιός », Νεκτάριος

Μεγγούδης, πρόεδρος του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Καστοριάς «Αρμονία» με θέμα «Ιωάννης και Παναγιώτης Εμμανουήλ: οι καστοριανοί συναγωνιστές του Ρήγα Βελεστινλή», Αδάμος Μουζούρης πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Νομού Μαγνησίας με θέμα «Ιωάννης Καρατζάς: Ο Κύπριος σύντροφος του Ρήγα », Περιστέρα Τσαούση, πρόεδρος του Μορφωτικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Σιάτιστας «Μαρκίδες Πούλιου» με θέμα «Οι Σιατιστινοί σύντροφοι του Ρήγα, Αδελφοί Μαρκίδες Πούλιου και Θεοχάρης Τουρούντζιας».

Με το πέρας των ομιλιών ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιβολιωτών απένειμε αναμνηστικές πλακέτες στους ομιλητές και τους ευχαρίστησε που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συλλόγου. Στη συνέχεια τα χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Σιάτιστας και του Συλλόγου Περιβολιωτών παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς της Σιάτιστας και του Περιβολίου αντίστοιχα, εντυπωσιάζοντας το κοινό με την εμφάνισή τους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Δημ. Νασίκας, η απερχόμενη δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Ελένη Λαΐτσου, περιφερειακοί σύμβουλοι κ.α.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου