ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Με δορυφορικές τεχνικές η παρακολούθηση των νερών της Κάρλας

με-δορυφορικές-τεχνικές-η-παρακολούθ-462257

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για παράνομη αλιεία

«Θωρακίζεται» η Κάρλα έναντι της ρύπανσης με νέες μεθόδους και δορυφορικές προηγμένες τεχνικές που εφαρμόζονται σε αντίστοιχα ευαίσθητα οικοσυστήματα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο Φορέας Διαχείρισης Π. Ο. ΚΑ. ΜΑ. ΚΕ. ΒΕ. σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο εφαρμόζουν τηλεσκοπικά δεδομένα και δορυφορικές πληροφορίες παράλληλα με τη συμβατική εργαστηριακή παρακολούθηση για την εκτίμηση του βαθμού ρύπανσης του νερού.

Σύμφωνα με το Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας, ήδη υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα που δείχνουν περιοχές με περισσότερη ή λιγότερη επιβάρυνση.

Το πρόγραμμα το οποίο αποτελεί καινοτόμο δράση θα επεκταθεί και στην παρακολούθηση των ταμιευτήρων. Τα δεδομένα που συλλέγονται μπορούν να αποτελέσουν σύμφωνα με την πρόεδρο του Φορέα Ιφιγένεια Κάγακλου «σήματα έγκαιρης προειδοποίησης» σχετικά με την ποιότητα του νερού και κατ’ επέκταση να βοηθήσουν στην έγκαιρη αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης.

Σημαντικό εξάλλου είναι το γεγονός ότι αυτή η νέα τεχνική χρησιμοποιείται στην Ευρώπη και διεθνώς σε πολλά υδάτινα συστήματα με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Εντατικοποίηση της φύλαξης

Στο μεταξύ με κλιμάκια ο Φορέας διαχείρισης της Κάρλας προσπαθεί να μειώσει στο ελάχιστο ή και ακόμη να απαλείψει το φαινόμενο της παράνομης αλιείας στην περιοχή της Κάρλας. Στα πλαίσια του προγράμματος φύλαξης της προστατευόμενης περιοχής από τον Φορέα Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας Μαυροβουνίου Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου (Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε) παρατηρηθήκαν για τον μήνα Μάιο τρία περιστατικά λαθραλιείας στον ταμιευτήρα ενώ εντοπίστηκαν 5 λαθραλιείς, εξοπλισμός αλιείας ο οποίος αποτελούταν από καλάμια αλιείας. Στους συγκεκριμένους έγινε σύσταση και ενημέρωση για την απαγόρευση αλιείας που υπάρχει στον ταμιευτήρα της Κάρλας σύμφωνα με την υπ’ αριθμό 6731/31_3_2014 απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην συνέχεια απομακρύνθηκαν.

Κάθε μήνα θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Φορέας καταγράφει όλα τα περιστατικά για τα οποία ενημερώνονται και όλες οι αρμόδιες αρχές αλλά και το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου