ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Αδελφοποίηση με το Στάρι Γκράντ

αδελφοποίηση-με-το-στάρι-γκράντ-547716

Συνεργασία σε επίπεδο πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, οικονομικό και εμπορικό θα ξεκινήσει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου με το Δήμο του Βελιγραδίου και συγκεκριμένα το Στάρι Γκραντ που είναι το ιστορικό κέντρο της πόλης του Βελιγραδίου. Κοινή συνισταμένη και των δύο περιοχών, η ιστορική φυσιογνωμία του εθνεγέρτη Ρήγα Βελεστινλή, ο οποίος γεννήθηκε στο Βελεστίνο και θανατώθηκε από τους Τούρκους στον Πύργο Νεμπόισα που βρίσκεται στο Βελιγράδι.

Την ιστορική περιοχή του Στάρι Γκραντ του Βελιγραδίου επισκέφθηκαν 50 δημότες του Δήμου Ρήγα Φεραίου στο διάστημα 28 Νοεμβρίου μέχρι 1η Δεκεμβρίου, παρουσία της Δημάρχου κ. Ελένης Λαΐτσου, των αντιδημάρχων κ.κ. Ι.Μπατζιάκα, Χ.Σεσκλιώτη, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χ.Αραμπατζή, των δημοτικών συμβούλων κ.κ. Αρ. Πρίντζου, Π. Κουντούρη, Δ.Παναγιώτου και των προέδρων/μελών των τοπικών συμβουλίων κ.κ. Β.Μπατακόγια, Α.Νασιάκο, Γ.Αρμέντζιο, Α.Λιάκου. Στη Σερβία επιστεγάστηκε η αδελφοποίηση των Δήμων Ρήγα Φεραίου και Βελιγραδίου (Στάρι Γκραντ) ανοίγοντας νέους ορίζοντες συνεργασίας μεταξύ των δύο Δήμων.

Στο Δημοτικό Μέγαρο του Βελιγραδίου-Στάρι Γκραντ, παρουσία στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθους κόσμου υπογράφηκε το πρωτόκολλο αδελφοποίησης των δύο Δήμων με τη δέσμευση για αγαστή και δημιουργική συνεργασία σε διάφορα επίπεδα.

Η φιλοξενία της σερβικής πλευράς στους επισκέπτες από το Δήμο Ρήγα Φεραίου ήταν υποδειγματική, προσφέροντας όλες τις ευκαιρίες για περιήγηση στα αξιοθέατα και άντληση πολύτιμων πληροφοριών για την ιστορία της περιοχής.

Οι δημότες επισκέφθηκαν τον Πύργο Νεμπόισα, τον ιερό ναό του Αγ. Σάββα, ενώ περιηγήθηκαν και σε άλλα πανέμορφα πολιτιστικά, ιστορικά και φυσικά αξιοθέατα της περιοχής. Επίσης, επισκέφθηκαν το μνημείο του Ρήγα που βρίσκεται στο Βελιγράδι όπου έγινε μια σεμνή τελετή με κατάθεση στεφάνων από τη Δήμαρχο Ρήγα Φεραίου και το Δήμαρχο Βελιγραδίου-Στάρι Γκραντ.

H αδελφοποίηση το πρώτο βήμα

Κατά τη διάρκεια της τελετής της αδελφοποίησης, ο Δήμαρχος κ. Κοβάτσεβιτς πλαισιωμένος από αντιδημάρχους, συμβούλους και άλλα στελέχη της Αυτοδιοίκησης, τόνισε τη σημασία που αποδίδει ο σερβικός Δήμος στη συνεργασία με το Δήμο Ρήγα Φεραίου, εμπεδώνοντας νέα πεδία για κοινή δράση.

Η Δήμαρχος κ. Λαΐτσου εξήρε τη συνεργασία με το Δήμο Βελιγραδίου-Στάρι Γκραντ, τονίζοντας πως στα σερβικά εδάφη επικυρώθηκε η αδελφοποίηση των δύο Δήμων, με έντονες κοινές αναφορές στο παρελθόν, αλλά και πλούσιο πεδίο συνεργασίας για το παρόν και το μέλλον.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σημασία της όλης δράσης λέγοντας: «Είναι μια ιστορική στιγμή που αποκτά νόημα και ουσία από τη σπουδαία φυσιογνωμία και προσωπικότητα του Ρήγα Βελεστινλή, ο μεγάλος αυτός εθνεγέρτης και αγωνιστής υπέρ της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισονομίας που συνέδεσε την παρουσία του και το όνομά του με τη μοίρα των Βαλκανίων και των απελευθερωτικών αγώνων κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η αρχή και το τέλος του, η έναρξη και η λήξη μιας θριαμβευτικής πορείας, κορυφώνεται στις δύο περιοχές μας. Στο Βελεστίνο γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Ρήγας Βελεστινλής και στο Βελιγράδι, στον Πύργο Νεμπόισα, βρήκε μαρτυρικό θάνατο από τους Τούρκους κατακτητές εκείνης της εποχής.

Οι δύο τόποι αυτοί σήμερα ενώνονται, αδελφοποιούνται για να διαδώσουν με τις δικές τους δυνάμεις τις αξίες και τις ιδέες του. Σε μια εποχή μάλιστα, όπου η δημοκρατία, η ισονομία, η αδελφοσύνη των εθνών, ιδίως στα Βαλκάνια, αναζητούν νέα στηρίγματα για να εδραιωθούν στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

Ως Δήμος Ρήγα Φεραίου δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη σημερινή αδελφοποίηση που υπογράφηκε στο Δήμο μας πριν ένα μήνα περίπου. Η παρουσία εδώ αρκετών συνδημοτών μας και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα το επιβεβαιώνει.

Γνωρίζουμε πόσο σεβαστός είναι ο Ρήγας Βελεστινλής εδώ στην περιοχή σας και πόση επίδραση έχει στο σέρβικο λαό το μήνυμα του μεγάλου αγωνιστή για ελευθερία και δημοκρατία».

Πεδία συνεργασίας

Σχετικά με τις δυνατότητες συνεργασίας, η κ. Λαΐτσου ανέφερε πως οι δύο Δήμοι, λοιπόν, Ρήγα Φεραίου και Βελιγραδίου-Στάρι Γκραντ ενώνουν τις δυνάμεις τους και με κοινό εκφραστή το μεγάλο οραματιστή των Βαλκανίων, κάνουμε βήματα κοινής πορείας προς το μέλλον.

«Υπάρχουν πεδία για ευρεία συνεργασία, όπως μέσα από την ανταλλαγή επισκέψεων σχολείων για την απόκτηση της ιστορικής γνώσης, τη διεξαγωγή οργανωμένων εκδρομών στο πλαίσιο του τουρισμού, την από κοινού διεξαγωγή πολιτιστικών και αθλητικών γεγονότων, την προώθηση των τοπικών προϊόντων, την ανταλλαγή πνευματικών αγαθών, την παροχή τεχνογνωσίας σε τομείς που κάθε Δήμος ειδικεύεται, όπως εμείς στον πρωτογενή τομέα.

Ολα αυτά τα συζητάμε και θα τα εξειδικεύσουμε, ώστε η αδελφοποίηση να μην μείνει ένα συμβολικό τελετουργικό, αλλά να αποκτήσει χαρακτήρα έμπρακτης αλληλοστήριξης και συνεργασίας» κατέληξε η δήμαρχος Ρ. Φεραίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου