ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Να περιορίσουν τις συνέπειες

να-περιορίσουν-τις-συνέπειες-803876

Με δεδομένο πλέον ότι η όποια αγωνιστική δράση θα είναι μετά τις 7 Ιανουαρίου του 2021 στον Ολυμπιακό Βόλου «μετρούν» προς το παρόν τις ψυχολογικές «απώλειες» που δημιουργεί στο ποδοσφαιρικό τμήμα η αναγκαστική αναμονή που συνεχίζεται και η απουσία των ποδοσφαιριστών από τον φυσικό τους χώρο, το γήπεδο!

Επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΝΕΛΗΣ

Οσο δεν υπάρχει λύση και ημερομηνία για ξεκίνημα στην Football League στον Ολυμπιακό από τη μια θέλουν είναι να είναι όσο λιγότερες οι συνέπειες της αγωνιστικής αδράνειας, ενώ στην Βολιώτικη ΠΑΕ χωρίς να μπορούν να κάνουν κάτι «βλέπουν» πως η μεγάλη καθυστέρηση μπορεί ακόμη εκτός από αγωνιστικές να φέρει και οικονομικές συνέπειες… τη στιγμή που όλες οι ομάδες παραμένουν 9 μήνες χωρίς κανένα έσοδο…

Στον αγωνιστικό τομέα με την αγωνιστική αδράνεια και την αναγκαστική αναμονή, χωρίς ομαδικές προπονήσεις να φτάνει τις 40 μέρες στον Ολυμπιακό Βόλου, θέλουν να μην χαθεί ότι καλό έγινε, από πλευράς προετοιμασίας από τον Αύγουστο έως το τέλος Οκτωβρίου που υπήρξε και το τελευταίο φιλικό των ερυθρολεύκων…

Είναι δεδομένο πως το να μην κάνουν προπόνηση οι ποδοσφαιριστές που αυτό είναι η καθημερινότητά τους είναι πολύ κουραστικό, ενώ σίγουρα οι ατομικές, δεν είναι το ίδιο πράγμα και φυσικά όταν αποφασιστεί σέντρα θα χρειαστεί χρόνος για επαναφορά στην ετοιμότητα.

Στον Ολυμπιακό οι περισσότεροι παίκτες μεταξύ αυτών και οι τρεις Αργεντίνοι, Κολέλα, Μπαράνκο, Ντα Κάμπο, όπως και ο Σέρβος Φιλίποβιτς μας έμειναν στο Βόλο , ενώ οι Γραικός, Λαδάς, Πατρώνης, Βασιλούδης, Γιαννίτσης, Γεωργακόπουλος, Ζιάκας και Αγρόδημος μετέχουν στο ειδικό ατομικό πρόγραμμα προπόνησης από τους τόπους τους… για να παραμείνουν όσο το δυνατόν σε καλύτερη φυσική κατάσταση και να μην πάει εντελώς «χαμένη» η προετοιμασία δυόμιση μηνών.

Το μόνο θετικό που μπορεί να συμβεί είναι η επανέναρξη τουλάχιστον των προπονήσεων, αλλά φαίνεται δύσκολο παρά τις ελπίδες που άφησε για κάτι τέτοιο, εντός του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Δεκεμβρίου ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, με δηλώσεις που έκανε σε διαδικτυακή εκπομπή.

Ο Γ. Μαυρωτάς σημείωσε ότι είναι πιθανό μέσα στον Δεκέμβριο να αρχίσουν οι προπονήσεις. «Αυτό που μπορώ να κάνω εγώ είναι να προσπαθήσουμε, μαζί με τον υφυπουργό να πείσουμε ότι υπάρχει σχέδιο και δεν είναι σαν να ανοίγουμε τα μπαρ ή τα καταστήματα εποχιακών. Ότι εδώ πέρα υπάρχει ένα σχέδιο, συγκεκριμένοι άνθρωποι που με λίστα θα μπαίνουν να κάνουν προπονήσεις, συγκεκριμένους αγωνιστικούς χώρους, συγκεκριμένο ωράριο και εβδομαδιαίο τεστ covid, κάτι το οποίο δίνει μία ασφάλεια στο σύστημα ότι δεν είναι παράγοντες που μπορούν να επιτείνουν το επιδημιολογικό φορτίο. Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά. Όσο για τα αν θα υπάρξει οικονομική βοήθεια στις ομάδες, ο γγα σημείωσε ότι είναι κάτι που εξετάζεται καθώς και ότι πιστεύει ότι θα έχει ευήκοα ώτα.

Το θέμα επανέναρξης προπονήσεων εξαρτάται πάντως από την απάντηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων που δεν φαίνεται να πείθεται για κάτι τέτοιο τουλάχιστον άμεσα!

Η Ένωση ΣΛ2/ΦΛ έχει στείλει όλα τα απαραίτητα έγγραφα στους αρμόδιους και περιμένει, ενώ στις 2 Δεκεμβρίου είχε πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Πρεζεράκου και της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων με τους κ.κ. Ευάγγελο Γραμμένο, Λεωνίδα Μπουτσικάρη, Λεωνίδα Λεουτσάκο και Γιώργο Μπαντή και σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ενωσης στις 5 του μήνα είχε αναφερθεί στα θετικά μηνύματα που εισέπραξε από την τηλεδιάσκεψη με τους λοιμωξιολόγους, οι οποίοι όπως είπε εντυπωσιάστηκαν από το πρωτόκολλο που τους παρουσιάστηκε.

Η κατάσταση πάντως στη βολιώτικη ομάδα σίγουρα έχει ανατρέψει τον προπονητικό σχεδιασμό, ενώ σίγουρο είναι ότι αλλάζει και ο σχεδιασμός του πρωταθλήματος στην Football League!

Ο πρόεδρος της Ένωσης ΣΛ 2/ΦΛ Λ. Λεουτσάκος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι ανοικτό και το θέμα αλλαγής της προκήρυξης λέγοντας πως αυτό θα εξαρτηθεί από το πότε θα δοθεί το ο.κ. για να ξεκινήσει το πρωτάθλημα… αν και η συνεχιζόμενη καθυστέρηση φέρνει από μόνη της τις αλλαγές …και η δεύτερη φάση όπου θα γίνονταν τα πλέι οφ και πλέι άουτ θα «κοπεί» αφού δεν «βγαίνουν» πλέον οι ημερομηνίες για 18+6 ή 18+10 αγωνιστικές!

Ο Ολυμπιακός περιμένει σύμφωνα με όσα ισχύουν στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος της Football League να δώσει 18 αγώνες στο Βόρειο Όμιλο αρχίζοντας στο Βόλο με την Τρίγλια και θα τους ολοκληρώσει πάλι στο Βόλο με τον Πιερικό και αυτό μάλλον θα είναι και όλο του το αγωνιστικό πρόγραμμα περιμένοντας να είναι στις δυο πρώτες θέσεις που θα δώσουν άνοδο…

Με το διορθωτικό της προκήρυξης θα «καταργηθεί» η δεύτερη φάση της Football League και μια λύση που συζητείται και σχεδιάζεται επί χάρτου είναι να γίνουν και αγωνιστικές Τετάρτη ώστε το πρωτάθλημα να τελειώσει τέλος Μαΐου και το πολύ ως τις 6 Ιουνίου (αφού 11/6 αρχίζει το Euro).

Ήδη στο αγωνιστικό τμήμα της Football League αναθεωρούν και τον πρόσφατο σχεδιασμό για πρωτάθλημα 16-17/1 και ετοιμάζουν άλλο πρόγραμμα χωρίς δράση μόνο 2/5 λόγω του Πάσχα, ενώ ο Λ. Λεουτσάκος ανέφερε: «Όταν μας δώσουν ημερομηνία έναρξης θα κάνουμε Δ.Σ. να αποφασίσουμε με τις ομάδες πώς θα διεξαχθεί το πρωτάθλημα. Μην κάνουμε εικασίες. Πρέπει να έχουμε ευελιξία λόγω Covid».

Από την πλευρά τους τώρα οι ΠΑΕ παρ ότι φαίνεται πως θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης, στον Ολυμπιακό Βόλου προσπαθούν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους παρότι δεν υπάρχουν έσοδα, ενώ ποδοσφαιριστές και υπάλληλοι έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής για να πάρουν το προβλεπόμενο βοήθημα.

Η διάθεση των καρτών διαρκείας του Ολυμπιακού Βόλου, έχει «παγώσει, ενώ ένα άλλο θέμα για άλλες κυρίως ΠΑΕ της Football League είναι να «πάρουν» και το απαιτούμενο πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα… με τους ερυθρόλευκους να έχουν καταθέσει πλήρη φάκελο στην ΕΕΑ και περιμένουν πότε θα συνεδριάσει η Επιτροπή για να τον εξετάσει και να χορηγήσει το ο.κ.

Για τις οικονομικές συνέπειες στο ποδόσφαιρο ο πρόεδρος της ΕΠΣ Θεσσαλίας Περικλής Λασκαράκης, νομικός, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ και ταμίας της Ομοσπονδίας μίλησε στην ΕΡΑ σπορ και επιχείρησε να περάσει μέσα από το «μικροσκόπιο» τα οικονομικά δεδομένα που προκύπτουν από την εξάπλωση του COVID-19.

Μεταξύ άλλων, ο Λασκαράκης, είπε: «Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είναι η γενεσιουργός δύναμη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο δεν έχει πληγεί τόσο πολύ οικονομικά, όσο ψυχολογικά, καθώς κύριος σκοπός είναι η ευχαρίστηση, και όχι η απόδοση κέρδους. Δηλαδή, κυρίως έχουμε συναισθηματικό κενό.

Οι οικονομικές συνέπειες εμφανίζονται σταδιακά και ξεκινάμε από τη Γ΄ Εθνική. Τα σωματεία που συμμετέχουν σε αυτή έχουν έξοδα για τις μετακινήσεις για τους αγώνες τους, ενώ κάποιες ομάδες είναι Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε.) και ως εκ τούτου έχουν τα ανάλογα έξοδα. Έχουν οικονομικά ζημιά εξαιτίας της απουσίας εισιτηρίων.

Οσον αφορά στις παραπάνω κατηγορίες, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα και δη στη Σούπερ Λιγκ 2 (η οποία δεν έχει ξεκινήσει καν), στην οποία όλες οι ομάδες είναι Α.Ε. κι ενώ δεν έχουν έσοδα, είναι υποχρεωμένες να είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Από την πλευρά της η ΕΠΟ, κατάφερε να άρει το ban που υπήρχε από το 2016 και έτσι θα έχουμε εισροή εισοδήματος, ενώ παράλληλα μέσω διακανονισμών και οικονομικών διευκολύνσεων προσπάθησε να βοηθήσει…».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου