ΤΟΠΙΚΑ

Ημίχρονο… με 13 προφυλακίσεις

ημίχρονο-με-13-προφυλακίσεις-67565
Τρεις και πλέον μήνες συστηματικής αστυνομικής έρευνας, χιλιάδες ώρες τηλεφωνικών συνομιλιών να καταγράφονται από τον «κοριό» της ΕΥΠ, 48ωρη μαμούθ επιχείρηση εφόδων, κατασχέσεων και συλλήψεων σε Βόλο, Ν. Ιωνία και Αλμυρό, 26 άτομα στον Ανακριτή κατηγορούμενα για συμμετοχή τους σε εγκληματική οργάνωση, διαδοχικές απολογίες για τρία 24ωρα. Επτά ημέρες μετά το σφράγισμα των πρώτων «τζογάδικων», ολοκληρώθηκε προχθές η διαδικασία της κύριας ανάκρισης των φερόμενων ως μελών του κυκλώματος με παράνομο στοίχημα και τυχερά παιχνίδια.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Μετά την απολογία τους 13 κρίθηκαν προφυλακιστέοι, 13 αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και υψηλές χρηματικές εγγυήσεις, ενώ οκτώ ακόμη από το σύνολο των 34, των οποίων τα ονόματα και οι φωτογραφίες δόθηκαν στη δημοσιότητα με εισαγγελική διάταξη, αναζητούνται από τις αστυνομικές αρχές.

Τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες μελών της εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, η οποία εμπλέκεται σε απάτες μέσω παράνομου στοιχήματος και τυχερών παιγνίων, καθώς και σε «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», δόθηκαν στη δημοσιότητα ύστερα από διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου, αποσκοπώντας στην ενδελεχή διερεύνηση των διωκόμενων πράξεων, στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, καθώς και στην ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων.

Δίκη των «παικτών»
Στα Δικαστήρια Βόλου, στα οποία επί μία εβδομάδα μονοπώλησε η υπόθεση του κυκλώματος του τζόγου, επιστρέφουν αύριο το μεσημέρι, μετά από δύο αναβολές, τα 17 άτομα που συνελήφθησαν μέσα στα «τζογάδικα» ως «παίκτες». Σε βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για μετοχή σε τυχερά παιχνίδια που διενεργούνταν χωρίς άδεια.
Παραπέμφθηκαν να δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία και μετά την πρώτη προθεσμία, ζήτησαν και έλαβαν δεύτερη, με τη δίκη να προσδιορίζεται εκ νέου για τις 20 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για τρεις διαδοχικές δίκες, με τους κατηγορούμενους να έχουν διαχωριστεί ανάλογα με τα σημεία, όπου συνελήφθησαν την περασμένη Τρίτη, οπότε και άρχισε να ξετυλίγεται η επιχείρηση των συντονισμένων αστυνομικών εφόδων.
Σκοτεινές διαδρομές
Κρυμμένα πίσω από βιτρίνες – καθρέφτη τζογάδικα με πολυτελέστατους χώρους, ελεγχόμενη είσοδο και όλες τις ανέσεις, ακόμη και πριβέ οδηγούς για τη μεταφορά των παικτών, χαμένες περιουσίες, μαφιόζικη δράση και το βαλιτσάκι της ΕΥΠ συνθέτουν τη μεγάλη υπόθεση. Οι έρευνες των αστυνομικών και δικαστικών αρχών, κρατικών και ειδικών οικονομικών υπηρεσία, ακόμη και η Ανεξάρτητη Αρχή για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στρέφονται σε κάθε πτυχή και πληροφορία, που θα μπορέσει να ρίξει περισσότερος φως στις σκοτεινές, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας, διαδρομές μεγάλων χρηματικών ποσών και διαφυγόντων φόρων.
Έξι καφετέριες σφραγισμένες, 43 συλλήψεις, δικογραφία σε βάρος 87 ατόμων, κατασχέσεις 280.000 ευρώ σε μετρητό, 2 εκατ. ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς, 2 εκατ. ευρώ σε τραπεζικά ομόλογα, πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφος και τζετ-σκι, ογκώδης δικογραφία 1.500 σελίδων, 30 εκατ. ευρώ έσοδα της οργάνωσης την τελευταία πενταετία, 10 εκατ. ευρώ διαφυγόντες φόροι… Είναι σε αριθμούς, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, η υπόθεση που έσκασε σαν «βόμβα» στο Βόλο.
Η προκλητική ζωή με τζιπ και πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφη βίλες και ακίνητα φερόμενων ως βασικών προσώπων της απάτης, φαίνεται ότι ήταν εκείνη που οδήγησε την αστυνομική έρευνα να κοιτάξουν πίσω από τα μηχανήματα-φρουτάκια, τα οποία είχαν ξηλωθεί στο παρελθόν, από τα ίδια internet-καφέ, αλλά ξαναφύτρωσαν…
Τα νήματα των προσώπων που χρησιμοποιούσε ως «μαριονέτες» κινούσε ο 37χρονος φερόμενος ως εγκέφαλος της σπείρας, ο οποίος μαζί με τους δύο «υπαρχηγούς» του συνελήφθησαν μαζί με άλλους 40 την περασμένη εβδομάδα.
Δράση μαφίας
Οι περιγραφές γύρω από τη μαφιόζικη δράση της πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης έχουν σοκάρει. Όποιος τολμούσε να επιχειρήσει να σπάσει την «ομερτά», απειλούνταν.
Το βαλιτσάκι της ΕΥΠ, το οποίο άνοιξε στη μεγάλη αυτή υπόθεση, κατέγραψε συνομιλίες που σοκάρουν. Μέρος τηλεφωνικών συνομιλιών, που αποκάλυψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ και προχθές το βράδυ φιλοξένησε η εκπομπή «Δίκη στον Σκάι», δείχνουν την αδίστακτη δράση μελών του κυκλώματος για εκφοβισμό ατόμου, το οποίο προσπάθησε να καταγγείλει την παράνομη δραστηριότητα στις Αρχές. Ο «αρχηγός» της οργάνωσης και ένα ακόμη μέλος φαίνεται ότι μεθόδευσαν ακόμη και τον αναγκαστικό εγκλεισμό του σε ψυχιατρικό κατάστημα. Το σχέδιό τους, να τον βγάλουν τρελό…, ώστε να αποδυναμώσουν την αξιοπιστία του σε περίπτωση καταγγελίας!
Σύνδεση με στημένα ματς

Τη σύνδεση του κυκλώματος παράνομου στοιχηματισμού που αποκαλύφθηκε στο Βόλο με τα στημένα ματς κατέδειξε η τηλεοπτική «Δίκη στον Σκάι», το βράδυ της Δευτέρας.

Όπως αποκάλυψε η εκπομπή οι «εγκέφαλοι» του κυκλώματος είχαν δημιουργήσει παράνομη στοιχηματική ιστοσελίδα από τον Δεκέμβριο του 2011, η οποίο είχε ως έδρα μια εξωχώρια εταιρία στα νησιά Κέιμαν, τον πλέον διάσημο φορολογικό παράδεισο του κόσμου.
Τα παράνομα στοιχήματα παίζονταν στη Μαλαισία και σε δυο υπεράκτιες εταιρείες στη Μάλτα και στην Ολλανδία. Έτσι εξηγείται, όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή, ότι το σύστημα ανίχνευσης στοιχηματικής απάτης της UEFA(BDFS) δεν μπορούσε να εντοπίσει στημένα Ελληνικά παιχνίδια και πρωταθλημάτων βαλκανικών χωρών.
Η δράση των μελών του κυκλώματος δεν περιορίστηκε στον παράνομο στοιχηματισμό, αλλά και σε εγκληματικές μεθόδους για να κλείσουν τα στόματα όσων επιχείρησαν να καταγγείλουν. Ακόμη αποκαλύφθηκε ότι μόλις το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής (16/12) πράκτορας του ΟΠΑΠ που είχε δώσει στοιχεία στην αστυνομία ξυλοκοπήθηκε στο κέντρο του Βόλου και απειλήθηκε με κίνδυνο της ζωής του.
Παράλληλα, η εκπομπή αποκάλυψε ότι στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων ο ειδικός εφέτης ανακριτής Γιώργος Καλόφωνος, διερευνά ενδελεχώς την περιουσιακή κατάσταση 14 ποδοσφαιρικών παραγόντων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου