ΤΟΠΙΚΑ

Aπόδραση του δράστη της δολοφονίας Λαζανά από τις φυλακές Βόλου!

aπόδραση-του-δράστη-της-δολοφονίας-λαζ-76928

Ερήμην καταδικάστηκε ο 17χρονος Αφγανός ο οποίος το έσκασε από το Ιδρυμα Αγωγής Ανηλίκων

Με κενό το εδώλιο του κατηγορουμένου διεξήχθη χθες το πρωί στο Τριμελές Ανηλίκων Πάτρας η δίκη για την εν ψυχρώ δολοφονία του 29χρονου Θανάση Λαζανά τον περασμένο Μάιο, όταν υπέκυψε στα τραύματα που του κατάφεραν τρεις Αφγανοί.

Ο ένας από δράστες, ηλικίας 17 ετών, ο οποίος είχε συλληφθεί και είχε ομολογήσει την εμπλοκή του στη στυγερή δολοφονία, δεν προσήλθε χθες στη δίκη, καθώς δραπέτευσε προ 15 ημερών το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου και καταδικάστηκε ερήμην.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Στο ανοιχτού τύπου κατάστημα σωφρονισμού ανηλίκων έγινε η μεταγωγή τον περασμένο Νοέμβριο, όταν συμπλήρωσε έξι μήνες κράτηση στις φυλακές Αυλώνα. Η νομοθεσία προβλέπει τη μεταγωγή του σε κατάστημα για σωφρονισμό μετά τη συμπλήρωση εξαμήνου από τον εγκλεισμό σε φυλακές. Παρά το γεγονός ότι δεν είχε διεξαχθεί η δίκη, ο 17χρονος Αφγανός βρέθηκε ανάμεσα σε ανήλικους κρατουμένους –ακόμη και 10 ετών!- οι οποίοι παραμένουν για σωφρονισμό, έπειτα από διάπραξη μικροαδικημάτων.

Η απόδραση ενός κατηγορούμενου για δολοφονία κρατουμένου από το Ίδρυμα Αγωγής του Βόλου αποκαλύφθηκε χθες με την έναρξη της δίκης, προκαλώντας σοκ στην οικογένεια του θύματος.

Ερευνα από το υπουργείο Δικαιοσύνης

Η δημοσιότητα που έλαβε η αποκάλυψη της απόδρασης σήμανε συναγερμό στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο έδωσε εντολή για ενδελεχή έρευνα της υπόθεσης. Στελέχη του υπουργείου φέρεται να επικοινώνησαν αρχικά με τη διεύθυνση των φυλακών Βόλου, καθώς οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν η απόδραση να έχει γίνει από το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου, κάτι το οποίο διαψεύστηκε. Ο Αφγανός είναι δραπέτης του Ιδρύματος Αγωγής Βόλου, το οποίο μόνο για την κράτηση επικίνδυνων κακοποιών δεν ενδείκνυται κάτω από τις συνθήκες τις οποίες λειτουργεί.

Το υπουργείο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητήσει να διερευνηθεί για ποιο λόγο έγινε η μεταγωγή του 17χρονου αλλοδαπού από την Αυλώνα στο Ίδρυμα, κάτω από ποιες συνθήκες απέδρασε και τι ενέργειες ακολούθησαν μετά την απόδραση.

Κάθειρξη 15 ετών

Ο ανήλικος Αφγανός καταδικάστηκε ερήμην, με το δικαστήριο να επιβάλει την ανώτατη προβλεπόμενη από το νόμο ποινή της 15ετούς κάθειρξης. Ανάστατη η οικογένεια του αδικοχαμένου παλικαριού διαπίστωσε την απουσία του κατηγορούμενου.

Η δολοφονία του 29χρονου Θανάση Λαζανά, στις 19 Μαΐου, είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, προκαλώντας καθημερινούς αποκλεισμούς της εθνικής οδού, ακόμη και επεισόδια στην Πάτρα από κατοίκους που ζητούσαν να δοθεί τέλος στο πρόβλημα των λαθρομεταναστών, εξοργισμένοι για το άδικο και φρικτό τέλος του παλικαριού.

Ο 29χρονος έπεσε νεκρός, όταν δέχθηκε άγρια επίθεση από ομάδα αλλοδαπών στην Πάτρα. Οι αλλοδαποί κλώτσησαν το σκύλο του, που τον είχε βγάλει βόλτα, και όταν εκείνος αντέδρασε, τον χτύπησαν με μαχαίρι. Τα έξι χτυπήματα που του κατάφεραν στάθηκαν μοιραία για τη ζωή του.

Το παλικάρι, πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, πρόλαβε να αναφέρει στους αστυνομικούς την ταυτότητα των δραστών. Ακολούθησε η σύλληψη του 17χρονου Αφγανού, ο οποίος ομολόγησε τη συμμετοχή του στη δολοφονία του Θανάση Λαζανά.

Χθες, με την έναρξη της δίκης, ένα ακόμη «χτύπημα» περίμενε την οικογένεια του αδικοχαμένου νέου. Ο δικηγόρος της οικογένειας Ντίνος Αργυρόπουλος επιβεβαίωσε την απίστευτη εξέλιξη της απόδρασης του αλλοδαπού κατηγορούμενου. «Ο κατηγορούμενος δεν ήταν παρών γιατί έχει αποδράσει», δήλωνε ο δικηγόρος.

Σε Ιδρυμα με «χαλαρά» μέτρα ασφαλείας…

Η μεταγωγή ενός κατηγορούμενου για δολοφονία σε ένα Ίδρυμα που δεν πληροί τις συνθήκες ασφαλείας για την κράτηση επικίνδυνων κρατουμένων, προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά.

Ο 17χρονος πήδηξε τον μαντρότοιχο του Ιδρύματος, στην οδό Αναπαύσεως, πριν από 15 ημέρες, στη διάρκεια αυλισμού των σωφρονισμένων ανηλίκων. Τα μέτρα ασφαλείας στο Ίδρυμα, που μετρά σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, βαρύνουν έναν φύλακα τις πρωινές ώρες, δύο φύλακες τις απογευματινές ώρες. Κανένας φύλακας δεν υπάρχει στο Ίδρυμα στη διάρκεια της νύχτας!

Σε αυτό το σωφρονιστικό κέντρο επέλεξαν να μεταφέρουν τον 17χρονο Αφγανό, ο οποίος δεν χρειάστηκε να σχεδιάσει την απόδρασή του, παρά να πηδήξει έναν τοίχο και να εξαφανιστεί.

Και στο παρελθόν έχουν σημειωθεί αποδράσεις ανηλίκων από το Ίδρυμα, ωστόσο μείζονα ζητήματα ανακύπτουν για τα κριτήρια που λήφθηκαν υπόψη, ώστε να μεταφερθεί για σωφρονισμό κατηγορούμενος για δολοφονία σε ένα χώρο μαζί με παιδιά ακόμη και 10 ετών, από όπου θα μπορούσε εύκολα να διαφύγει.

Υπ. Δικαιοσύνης: Δεν συνέτρεχε λόγος περαιτέρω κράτησης του 17χρονου που σκότωσε τον Θ. Λαζανά

Η ανακοίνωση του υπουργείου

“Σχετικά με τα δημοσιεύματα που αφορούν τη διαφυγή ανηλίκου από το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρένων Βόλου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γνωρίζει ότι ο ανήλικος είχε αρχικά προφυλακιστεί στο Κατάστημα Κράτησης Ανηλίκων Αυλώνα με διάταξη ανακριτή από το Μάιο του 2012.

Με βούλευμα του αρμοδίου Συμβουλίου Πλημμελειοδικών αποφασίστηκε ότι δεν συντρέχει λόγος περαιτέρω κρατήσεώς του και διατάχθηκε η αποφυλάκισή του και η παραμονή του στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρένων Βόλου, το οποίο δεν αποτελεί Κατάστημα Κράτησης αλλά Moνάδα Μέριμνας Ανηλίκων για κοινωνική επανένταξη, από όπου και διέφυγε”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου