ΤΟΠΙΚΑ

Μεσοβέζικα λόγια για την αερορύπανση

μεσοβέζικα-λόγια-για-την-αερορύπανση-84618
Ο Βόλος ασφυκτιά κάθε βράδυ από την καύση ξύλων σε τζάκια και σόμπες, αναγκαστική αλλά και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία επιλογή πλέον μεγάλης πλειοψηφίας των νοικοκυριών, απόρροια της οικονομικής στενότητας.
Οι τρεις σταθμοί μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δείχνουν την εκτίναξη, έστω και ωριαία, της τιμής συγκέντρωσης των PM10. Ακόμη, όμως, και με δύο από τις ανθρώπινες αισθήσεις, όραση και όσφρηση, ο «κλοιός» του πολεοδομικού συγκροτήματος από το καμένο ξύλο γίνεται εύκολα αντιληπτός.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Ο Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Αργύρης Κοπάνας επέμενε χθες να μιλά για αναξιόπιστες μετρήσεις δείχνοντας τους Σταθμούς του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και να επιμένει ότι όλα τα βλέμματα πρέπει να στραφούν στο Σταθμό της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, τον μοναδικό πιστοποιημένο και ενταγμένο στο Εθνικό Δίκτυο Σταθμών, όπως είπε.

Οι επισημάνσεις του ότι η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας δεν είναι τέτοιου βαθμού που να δικαιολογεί ανησυχία για την ποιότητα του αέρα, αλλά και ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτρέψει τους πολίτες να χρησιμοποιούν ως καύσιμο ξύλα και pellets, ιδίως σε αυτή την εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της συνταξιούχου δικαστικής λειτουργού του Βόλου Κωνσταντίνας Κωσταρέλου.
Απάντηση – καταπέλτης

Με επιστολή – κόλαφο, μέσω του Τύπου, η κ. Κωσταρέλου δίνει απάντηση στη θέση που έλαβε γύρω από το μείζον θέμα της καύσης ξύλων και της πρόκλησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης ο Αργ. Κοπάνας:

«Με αγανάκτηση διάβασα την ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.
Θα έπρεπε να σκεφτεί πολλές φορές ο κ. Κοπάνας πριν αποφασίσει ανερυθρίαστα να βγάλει ανακοίνωση και να μας κοροϊδέψει ότι η ατμόσφαιρα του Βόλου είναι καθαρή και τα σωματίδια μέσα στα όρια. Όταν οι μετρητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δείχνουν 972 ΡΜ10 ανά κυβ. μετρ. ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ισχυρίζεται ότι ήταν 50. Τέτοια διαφορά!!!

Λες και χρειάζονται μετρήσεις για να καταλάβουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με την ατμόσφαιρα, όταν από την αιθαλομίχλη δεν βλέπεις στα 10 μέτρα, δεν τολμάς να ανοίξεις παράθυρο γιατί μυρίζει καμένο ξύλο από τις 6 μ.μ. και όταν σε καίει ο λαιμός και η τραχεία όλο το εικοσιτετράωρο.

Η θέσπιση ορίων στα σωματίδια, κ. Κοπάνα και λοιποί αρμόδιοι, αποτελεί Οδηγία της ΕΕ και ως τέτοια επέχει ισχύ νόμου στις χώρες μέλη και συνεπώς και στην Ελλάδα. Η κάθε παραβίαση της Οδηγίας μπορεί να επισύρει την τιμωρία της χώρας με την άσκηση του σχετικού ενδίκου μέσου ενώπιον των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων. Και δεν είναι η μοναδική φορά που στην χώρα μας θα επιβληθεί ποινή για μη συμμόρφωση στις ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές οδηγίες. Μην εξωθείτε λοιπόν με τη στάση σας σε προσφυγή κατά της Ελλάδος για την σοβαρή αυτή ρύπανση στον αέρα του Βόλου που απειλεί άμεσα την υγεία.

Ούτε ήταν σώφρον να πείτε ότι δεν μπορείτε να συστήσετε στους πολίτες να μην καίνε ξύλα, αντιθέτως έπρεπε να το κάνετε για τους παρακάτω λόγους.

1) Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των συμπολιτών μας δε γνωρίζει ή έχει ελλιπή ενημέρωση για τις συνέπειες στο περιβάλλον και ειδικότερα στην υγεία από την καύση των ξύλων, ιδίως όταν πρόκειται για πυκνοκατοικημένες περιοχές ή περιοχές με ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά όπως η περιοχή του Βόλου.

2) Υπάρχουν τρόποι που μπορεί κάποιος να ζεστάνει το σπίτι του χρησιμοποιώντας πηγές καθαρής ενέργειας οι οποίες είναι αποδοτικότερες του ξύλου, όπως οι αντλίες θερμότητας κ.λ.π.

3) Ας προωθήσει η Περιφέρεια μία καμπάνια ιεράρχησης των αναγκών έτσι ώστε να μάθουν οι συμπολίτες μας πως κόβοντας κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα, ελαττώνοντας την πόση καφέ, αλκοόλ κ.λ.π., περπατώντας αντί να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο κ.α. θα εξοικονομήσουν σημαντικά χρηματικά ποσά για να τα διαθέσουν σε άμεσες ανάγκες όπως η θέρμανση.

Τέλος, τι να την κάνουμε τη θέρμανση κ. Κοπάνα όταν σε κανά δύο χρόνια θα είμαστε όλοι ασθματικοί, με χρόνια βρογχίτιδα και καρδιολογικά προβλήματα, για να μην αναφέρω τίποτε χειρότερο;

Βέβαια για να γίνουν τα παραπάνω απαιτείται να δουλέψετε όλοι εσείς και εμείς όσο μπορούμε για να αλλάξει η νοοτροπία της εύκολης λύσης που έχει υιοθετηθεί στην Ελλάδα επί σειράν ετών, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Αυτά έπρεπε να γίνουν και όχι μεσοβέζικες ανακοινώσεις για να χαϊδέψουμε τα αυτιά των ψηφοφόρων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου