ΤΟΠΙΚΑ

Πείραμα που πρέπει να πετύχει

πείραμα-που-πρέπει-να-πετύχει-93675
Μετά από διετή πόλεμο των διατάξεων του νόμου-πλαισίου, που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην ακαδημαϊκή κοινότητα και μπλόκο στις κάλπες των εκλογών, υπόσταση έλαβε το πρώτο Συμβούλιο Ιδρύματος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με τα ηνία του να αναλαμβάνει από προχθές, έπειτα από εκλογή, ο συνταξιούχος καθηγητής Παθολογίας – Αιματολογίας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Νικόλαος Ζούμπος, καταγόμενος από το Βόλο.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή
«Πρόκειται για μια θέση τιμητική, από την οποία θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε να πετύχει το πείραμα. Διότι για την Ελλάδα, παρά το ότι τα Πανεπιστήμια λειτουργούν κατ’ αυτό τον τρόπο σε όλες τις προηγμένες χώρες, είναι πείραμα», δήλωσε ο πρώτος πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.
Ο ίδιος μίλησε για καινούργιο θεσμό με αρκετά προβλήματα και απαιτείται να συνυπάρξει αρμονικά και με αποτέλεσμα μαζί με άλλους φορείς, όπως ο Πρύτανης και η Σύγκλητος.
«Χρειάζεται να πάει καλά, διαφορετικά τα Πανεπιστήμια θα γυρίσουν αρκετά πίσω», υπογράμμισε ο κ. Ζούμπος, λέγοντας ότι ουδείς σήμερα είναι ευτυχής με τη λειτουργία των ΑΕΙ. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος εστίασε στο διοικητικό και κυρίως στο οικονομικό κομμάτι των Πανεπιστημίων, υπογραμμίζοντας ως μείζον ότι ο καινούργιος θεσμός τίθεται σε εφαρμογή σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία.
«Ξεκινά -είπε- σε μια δύσκολη συγκυρία και σε κλίμα γενικευμένης δυσπιστίας για τα Πανεπιστήμια. Οφείλουμε όλες οι πλευρές της ακαδημαϊκής κοινότητας να επιδείξουμε σύνεση, αίσθημα ευθύνης και αποφασιστικότητα».
Εκλογή εξωτερικών μελών
Τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος εξέλεξαν προχθές τον πρόεδρο και τα λοιπά εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου. Ως πρόεδρος του Συμβουλίου εξελέγη κατά πλειοψηφία ο συνταξιούχος καθηγητής Παθολογίας – Αιματολογίας, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Νικόλαος Ζούμπος.
Τα εξωτερικά μέλη εξελέγησαν ομόφωνα και κατά αλφαβητική σειρά είναι: Αθανασίου Κυριάκος Distinguished Professor of Biomedical Engineering and Orthopaedic Surgery, University of California Davis, USA, Θεοδοσίου Ιωάννης, Professor of Economies, University of Aberdeen, Scotland, UK, Κρόγκφελτ Κάρεν Αγγελική, Honorary Professor, Technical University of Denmark, Copenhagen, Μπαλτζόπουλος Βασίλειος, Professor in Biomechanics, Brunel University, London, UK, Παπαγεωργίου Δημήτριος, Professor of Applied Mathematics, Imperial College, London, UK.
Ασφυκτικές προθεσμίες
Μετά την εκλογή των μελών του Συμβουλίου Ιδρύματος, αναμένεται ο διορισμός τους από το υπουργείο. Την επόμενη εβδομάδα το Συμβούλιο καλείται από τον πρόεδρο του στην πρώτη συνεδρίαση για την εκλογή αντιπροέδρου, καθώς και την προκήρυξη για την εκλογή πρύτανη σε ιδιαίτερα ασφυκτικές χρονικές προθεσμίες.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πρέπει να εκλεγεί έως το τέλος του έτους, ώστε από την 1η Ιανουαρίου 2013, οπότε λήγει η θητεία της σημερινής πρυτανικής αρχής, να μη μείνει ακέφαλο.
Οι διαδικασίες, ωστόσο, απαιτούν χρόνο και τα περιθώρια που έχουν απομείνει είναι στενά. Η προκήρυξη θα είναι ανοιχτή και διεθνής και οι ενδιαφερόμενοι, μέσα σε προθεσμία που θα προσδιοριστεί θα κληθούν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους και τα βιογραφικά τους. Το Συμβούλιο Ιδρύματος θα επιλέξει τους τρεις επικρατέστερους και οι εκλέκτορες πανεπιστημιακοί θα κληθούν στην κάλπη για την εκλογή του νέου πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Στο μεσοδιάστημα, στο Συμβούλιο Ιδρύματος ανασκουμπώνουν τα μανίκια για τα πρώτα τους καθήκοντα, ξεκινώντας από τη συγκρότηση των Επιτροπών, οι οποίες θα εργαστούν για τον εσωτερικό οργανισμό του τοπικού ΑΕΙ, καθώς και το μανιφέστο για το μέλλον και τα βήματα ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου