ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Απόστολος Λαμπαδάρης: Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο!

απόστολος-λαμπαδάρης-σπάει-το-ένα-ρεκ-860493

Είναι μόλις 17 ετών, αλλά τα μετάλλια και οι διακρίσεις στην τεχνική κολύμβηση, σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, αποτελούν ήδη μια μεγάλη συλλογή, καταδεικνύοντας τις δυνατότητές του, το πείσμα του, την επιμονή του, αλλά και ένα λαμπρό μέλλον, που διανοίγεται μπροστά του.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Ο Απόστολος Λαμπαδάρης, δημότης Νοτίου Πηλίου, καταγόμενος πιο συγκεκριμένα από τις Μηλιές, κατακτά όποια πισίνα ανά τον κόσμο φιλοξενεί μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις τεχνικής κολύμβησης. Η Μαγνησία έχει κάθε λόγο να καμαρώνει για έναν ακόμη κορυφαίο αθλητή της, ο οποίος ανεβαίνει σε όλο και υψηλότερες θέσεις με τις επιδόσεις του. Ο ίδιος, άλλωστε, συνεχίζει να εκπλήσσει, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο!

Από τις τελευταίες κατακτήσεις του, τα δύο χρυσά και τρία ασημένια μετάλλια, στο πανευρωπαϊκό εφήβων – νεανίδων Τεχνικής Κολύμβησης που πραγματοποιήθηκε στο Πόζναν της Πολωνίας, από 22 – 26 Ιουνίου 2022. Στους ίδιους αγώνες μάλιστα κατέρριψε και το Πανελλήνιο Ρεκόρ Νέων στα 200 μ. επιφάνειας με 1:24:23.

Ο Απόστολος Λαμπαδάρης, γιος του Σταμάτη και της Αννας Λαμπαδάρη, γεννήθηκε στην Αθήνα το 2005. Οι γονείς του, όπως και η μικρότερη αδερφή του, Βασιλική, δεν σταματούν να πετούν από χαρά με τις συνεχείς πρωτιές του. Δημότης Νοτίου Πηλίου ο Απόστολος, ζει με την οικογένειά του στην Καλαμαριά, ενώ φοιτά στο 5ο ΓΕΛ Καλαμαριάς. Σήμερα είναι μέλος της Εθνικής Ομάδας και του Συλλόγου «Κολυμβητικός Ομιλος Καλαμαριάς».

Κυρίευε από μικρός της πισίνες

Ξεκίνησε τον αθλητισμό από την ηλικία των 5 ετών. Τα πρώτα αθλητικά του βήματα έγιναν από κλασική κολύμβηση στις ομάδες Νηρέας Χαλανδρίου και Ροή. Το αγαπημένο του στιλ ήταν το πρόσθιο, ενώ οι χρόνοι και οι επιδόσεις που ήταν εξαρχής αξιόλογοι έδειχναν ξεκάθαρα τις επιτυχίες που είχε μπροστά του.

Το 2016, όταν ο Απόστολος ήταν σε ηλικία 11 ετών, η οικογένεια Λαμπαδάρη μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη και ο ίδιος ασχολήθηκε από το 2017 με την τεχνική κολύμβηση, στην οποία έχει μεγάλες διακρίσεις.

Στα εθνικά πρωταθλήματα είναι πρωταγωνιστής των αγωνισμάτων των 100μ και των 200μ επιφανείας, ενώ είναι εξίσου καλός και στα 400μ επιφάνειας, αλλά και στα 50μ επιφάνειας.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, άλλωστε, ότι έγινε μέλος της Εθνικής Ομάδας Εφήβων το 2009, ενώ ήταν παμπαίδας, με το αγώνισμα των 400μ επιφάνειας.

Πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες θέσεις

Στο αποκορύφωμα των διακρίσεών του η πρώτη παγκόσμια θέση στο αγώνισμα της σκυταλοδρομίας 4Χ100μ επιφανείας, το 2021 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων, που διεξήχθη στο Λιλιάνο της Ιταλίας. Στην ίδια διοργάνωση πήρε το ασημένιο μετάλλιο και τη δεύτερη παγκόσμια θέση στα 100μ επιφανείας.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, κατέρριψε το Πανελλήνιο Ρεκόρ Εφήβων στα 200μ επιφανείας, στο Χειμερινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη, με χρόνο 1:24:83 (το προηγούμενο το 2016 ήταν 1:24:88).

Ο Απόστολος Λαμπαδάρης αποτέλεσε τον βασικό συντελεστή για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος Τεχνικής Κολύμβησης από την ομάδα του Κολυμβητικού Ομίλου Καλαμαριάς για το 2022.

Επιπλέον, στο Πανευρωπαϊκό Εφήβων – Νεανίδων Τεχνικής Κολύμβησης, που πραγματοποιήθηκε στο Πόζναν της Πολωνίας, από 22 – 26 Ιουνίου 2022 κατέκτησε 2 χρυσά και 3 ασημένια. Σ’ αυτούς τους αγώνες κατέρριψε και το Πανελλήνιο Ρεκόρ Νέων στα 200μ επιφάνειας με 1:24:23.

Μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας του Απόστολου έχει η προπονήτριά του Βίκυ Τσίκλη, η οποία πίστεψε στο ταλέντο του και στις δυνατότητές του και τον οδήγησε στις μεγάλες έως τώρα επιτυχίες.

Μετά την επιστροφή του από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λιλιάνο, τον Ιούνιο του 2021, δέχθηκε τα συγχαρητήρια, στο χωριό του, τις Μηλιές Μαγνησίας, από την πρόεδρο της Επιτροπής Ελλάδα 2021, Γιάννα Αγγελοπούλου και από τον δήμαρχο Νοτίου Πηλίου. Ταυτόχρονα, τον έχει βραβεύσει πολλές φορές ο δήμαρχος Καλαμαριάς.

Μεταξύ των όσων έχει καταφέρει είναι ότι ήταν στη λίστα υποψηφίων για τον Υγρό Στίβο για τα βραβεία του ΠΣΑΤ ως αθλητής της χρονιάς για το 2021.

«Όνειρό μου οι Ολυμπιακοί Αγώνες»

Ευρωπαϊκό Νέων: Το μέλλον τούς ανήκει, έγραφε η ΚΟΕ τον περασμένο Ιούλιο για την εντυπωσιακή συγκομιδή της Εθνικής μας ομάδας Τεχνικής Κολύμβησης Νέων/Νεανίδων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Πόζναν της Πολωνίας, καθώς αποκόμισε συνολικά 20 μετάλλια (6 χρυσά, 8 ασημένια και 6 χάλκινα). Ανάμεσα στους μεγάλους πρωταγωνιστές αυτής της λαμπρής για τη χώρα μας επιτυχίας, ο Απόστολος Λαμπαδάρης.

«Οταν βελτιώνεσαι και καταφέρνεις να κάνεις την υπέρβαση, σημειώνοντας ατομικά και πανελλήνια ρεκόρ, τότε ολοκληρώνεις τη βασική αποστολή σου. Περίμενα ότι με προπόνηση και υπομονή, καθώς και με τη συνεχή στήριξη των προπονητών μου και της οικογένειάς μου, οι επιτυχίες θα ερχόντουσαν και να που ήρθαν. Όλα καλά», έλεγε ο ίδιος, μιλώντας για τα επόμενα όνειρά του:

«Οραματίζομαι και θέλω στο προσεχές μέλλον η τεχνική κολύμβηση στην Ελλάδα να έχει τη θέση που πραγματικά της αξίζει. Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε περισσότερη υποστήριξη από την πολιτεία, κίνητρα και νέες ιδέες.

Βέβαια, βασικός άξονας είναι η προβολή του αθλήματος, την οποία αυτή τη στιγμή στερείται το άθλημα. Μην ξεχνάμε ότι το εν λόγω άθλημα είναι αναγνωρισμένο από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, όμως όπως και πολλά άλλα δεν βρίσκεται στο βασικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Εύχομαι όλο και περισσότερα άτομα να ασχοληθούν με το άθλημά μας, αλλά και με τον αθλητισμό γενικότερα.

Ο αθλητισμός σού μαθαίνει να παλεύεις με τους στόχους σου, παρά τις αντιξοότητες, να έχεις υπομονή και σεβασμό προς τους άλλους. Αυτά είναι πράγματα που σε συντροφεύουν και σε βοηθάνε στον στίβο της ζωής. Εδώ και πολύ καιρό ονειρεύομαι την ένταξη της Τεχνικής Κολύμβησης στο Πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Αντζελες και τη συμμετοχή μου σε αυτούς. Η συμμετοχή ενός αθλητή σε Ολυμπιακούς Αγώνες θεωρώ ότι είναι η ύψιστη τιμή γι’ αυτόν και τη χώρα του».

Από την επόμενη χρονιά ο Απόστολος θα αγωνίζεται στην κατηγορία των ανδρών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου