ΤΟΠΙΚΑ

Αναστάσιος Βολιώτης: «Ευελπιστώ σε νέες μαχητικές ηγεσίες για τους δικηγόρους»

αναστάσιος-βολιώτης-ευελπιστώ-σε-νέ-292061

Συνέντευξη στη ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Κάλπες ανάδειξης νέων διοικήσεων για τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, σήμερα. Εκλογική διαδικασία, η οποία χαρακτηρίζεται κρίσιμη, δεδομένων των σοβαρών παλινωδιών, που καλείται να αντιμετωπίσει ο νομικός κλάδος. Προβλήματα, τα οποία προβάλλουν για τους δικηγόρους με μεγαλύτερη ένταση, μάλιστα, εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας, αλλά και των μεγάλων αλλαγών στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Για τον πρώην πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Αναστάσιο Βολιώτη, κρίσιμος παράγοντας των σημερινών εκλογών είναι η συμμετοχή στις κάλπες. Σε συνέντευξή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εκφράζει την ελπίδα να μην αντιμετωπιστούν ως εκλογές ρουτίνας, αλλά ως διαδικασία, που θα αναδείξει ηγεσίες ικανές να αποτρέψουν περαιτέρω υποβάθμιση του θεσμού.

Μιλά ακόμη για τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου, για τις εξελίξεις σχετικά με το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου, ενώ προσεγγίζει νομικά το μείζον ζήτημα των ημερών, τον εμβολιασμό κατά του Covid-19.

Εκλογές για τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, κύριε Βολιώτη, και μάλιστα σε μία χρονική περίοδο με σωρευμένα ζητήματα για τον κλάδο και μεγάλες αλλαγές στον χώρο της Δικαιοσύνης. Τι θεωρείτε κρίσιμο στην εκλογική διαδικασία, υπό αυτές τις συνθήκες;

Στις εκλογές της 28ης Νοεμβρίου 2021 των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος, οι Δικηγόροι καλούμαστε να αναδείξουμε τα πρόσωπα, που θα μας εκπροσωπήσουν στα διοικητικά συμβούλια των Συλλόγων για θέματα που άπτονται του δικηγορικού κλάδου και της Δικαιοσύνης γενικότερα, σε μια εποχή δύσκολη, πρωτόγνωρη, αντιφατική και απαιτητική και γεμάτη προκλήσεις, τόσο από οικονομικής πλευράς, όσο και από κοινωνικής τοιαύτης. Δυστυχώς, στους δύο μεγαλύτερους Συλλόγους της Ελλάδος, Αθήνας και Θεσσαλονίκης, κατά τις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις εμφανίστηκε μια εκλογική συμπεριφορά του σώματος, που αποτυπώνει ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επέλεξε την αποχή, πράγμα που αποδεικνύει ότι μερίδα των συναδέλφων δεν αισθάνεται την προοπτική διεξόδου από τα σωρευμένα προβλήματα των Δικηγόρων και της Δικαιοσύνης. Ευελπιστώ ότι οι σημερινές εκλογές δεν θα αντιμετωπιστούν ως εκλογές ρουτίνας, αλλά ως εκλογές που θα αναδείξουν ηγεσίες ικανές να αποτρέψουν την περαιτέρω υποβάθμιση του θεσμού, συγχρόνως δε ηγεσίες που θα εμφανιστούν σαν κυματοθραύστες απέναντι στα κύματα της αμφισβήτησης του κύρους της Δικαιοσύνης. Ωσαύτως, θέλω να ελπίζω ότι οι ηγεσίες, που θα αναδειχθούν από τις εκλογές αυτές, θα παραμείνουν αδιαπραγμάτευτες στα κεκτημένα μας, τα δικαιώματά μας και τον θεσμικό μας ρόλο, που τόσο αμφισβητήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Τα πλήγματα, που έχει δεχθεί, τελευταία, η δικηγορία, είναι μεγάλα. Ποια ζητήματα προκρίνετε ως καίρια, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης; Υπάρχουν ελπιδοφόρα μηνύματα από τις εκλογές των δικηγόρων για τον κλάδο;

Είναι γεγονός ότι η κοινωνία που ζούμε αντιμετωπίζει καθημερινά τον κίνδυνο διάβρωσης από τη γενικευμένη σήψη, τη διαφθορά, την αποσάθρωση των πάντων και τον ευτελισμό κάθε αξίας. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και την πανδημία του covid-19 και τα έκτακτα μέτρα κοινωνικής ανάγκης εξαιτίας αυτής, οι προοπτικές του λειτουργήματός μας δεν ξεκινούν με τους καλύτερους οιωνούς. Είναι κοινή διαπίστωση ότι ο δικηγορικός κόσμος δέχτηκε σημαντικά πλήγματα. Κυρίως η μικρή και η μεσαία δικηγορία, που αποτελεί τη συντριπτική πλειονότητα του κλάδου, αντίκρισε την αφαίρεση μεγάλων τμημάτων της δικηγορικής ύλης, τη γραφειοκρατικοποίηση της δικηγορίας, την ατέλειωτη διαδικασία τροποποίησης των Κωδίκων, την τραγική γραφειοκρατική πολυνομία, την καθημερινή αύξηση του κόστους της δικηγορίας, την άκαιρη εισαγωγή του θεσμού της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, την καθιέρωση ενός αμφιβόλου βιωσιμότητας ασφαλιστικού συστήματος και φυσικά τη διατήρηση του τέλους επιτηδεύματος. Θέλω να ελπίζω και εύχομαι ότι οι νέες ηγεσίες θα σταθούν στο ύψος τους και θα βελτιώσουν το σύστημα απονομής δικαιοσύνης, ενεργώντας συλλογικά και δυναμικά με καίριες και άμεσες παρεμβάσεις και ότι θα φανούν χρήσιμες στα μέλη των Συλλόγων, αλλά και στον απλό πολίτη, που αποβλέπει στους δικηγόρους, γιατί τους θεωρεί ότι συμβάλλουν στην κατοχύρωση των ατομικών, κοινωνικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ως πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου τι θα παροτρύνατε τους δικηγόρους του Βόλου σχετικά με τις σημερινές κάλπες;

Να προτιμήσουν τη συμμετοχή και όχι την αποχή, να αναλογιστούν και να ψηφίσουν αξιοκρατικά (μη υποκύπτοντες σε προσωπικές και επαγγελματικές πιέσεις, σκοπιμότητες και προσδοκίες) με βάση τα συμφέροντα του κλάδου, να ψηφίσουν άτομα με χαρακτήρα διεκδικητικό και μαχητικό στην υπηρεσία του δικηγορικού σώματος. Να προτιμήσουν άτομα, που θεωρούν ικανά να ενδιαφερθούν για το μέλλον της δικηγορίας και της Δικαιοσύνης και άτομα αποφασισμένα να επιδείξουν τόλμη και αποφασιστικότητα για την επίλυση των προβλημάτων των δικηγόρων, αφήνοντας μακριά από τον Σύλλογο τα κομματικά κριτήρια.

Μετά από τόσα χρόνια στην προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και στη μαχόμενη δικηγορία, πώς βλέπετε το «κράτος δικαίου»;

Σε μια δικαιοκρατούμενη δημοκρατική πολιτεία το κράτος θα πρέπει να αντιμετωπίζει τους πολίτες με ψυχραιμία, αντικειμενικότητα, ισομετρία κατά νόμο και πάντα μέσα στο πλαίσιο της δικαιϊκής τάξης. Σε αυτήν την πολιτεία η δικαιοσύνη ως εγγυήτρια της νομιμότητας, της ελευθερίας και της ισοπολιτείας δεν μπορεί να εμφανίζεται ως εκδικητική, αλλά θα πρέπει να αποβλέπει στην κατοχύρωση των ελευθεριών και του σεβασμού του πολίτη εφαρμόζοντας το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Οι εξελίξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης τρέχουν υπό τη σκιά της πανδημίας. Ποια είναι η νομική σας προσέγγιση στο φλέγον ζήτημα του εμβολιασμού κατά του Covid-19;

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει στην αναγκαιότητα της προστασίας του ατόμου με τον εμβολιασμό και την τήρηση αναγκαίων μέτρων, όπως για παράδειγμα την αποφυγή συνωστισμού, την τήρηση αποστάσεων, την καθιέρωση της μάσκας κ.ά. Οι αρμόδιοι υγειονομικοί φορείς παγκοσμίως επιμένουν στον εμβολιασμό. Εμείς στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψιν το άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος για την προστασία της προσωπικότητας, το άρθρο 21 παρ. 3 του Συντάγματος για την υποχρέωση του κράτους να μεριμνά για την υγεία των πολιτών, το άρθρο 25 παρ. 4 του Συντάγματος για την εκπλήρωση από όλους του χρέους κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης, θέλω να πιστεύω ότι θα εφαρμόσουμε τα όσα υποστηρίζουν οι επιστημονικοί φορείς, δεδομένου ότι σύμφωνα με τα άνω άρθρα συν το άρθρο 8 παρ. 1 της ΕΣΔΑ δεν καθιερώνονται μόνο δικαιώματα για τον πολίτη, αλλά και υποχρεώσεις, θέση που πολλάκις και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το ΣτΕ έχουν υπογραμμίσει με τη στάση και τις αποφάσεις τους.

Θα ήταν παράλειψη, τέλος, αν δεν σας ρωτούσα, μετά από πολλά χρόνια για την τοποθέτησή σας για τα όσα ακούγονται και γράφονται για το Δικαστικό Μέγαρο.

Με γνωρίζετε καλά και ξέρετε ότι δεν είναι του χαρακτήρα μου οι υπεκφυγές στις ερωτήσεις σας. Δυστυχώς, εδώ και χρόνια οι δυνάμεις της αδράνειας, της οπισθοδρόμησης και της απραξίας βγαίνουν νικήτριες. Θα θυμίσω ότι επί θητείας ως Υπουργού Δικαιοσύνης του κ. Σωτήρη Χατζηγάκη έγινε στο Δημαρχείο Βόλου κατ’ εμέ η πιο αποτελεσματική σύσκεψη όλων των φορέων της πόλης μας, καθ’ όσον συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο αείμνηστος Υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Σούρλας, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αλέκος Βούλγαρης και όλοι οι τότε Βουλευτές του Νομού και εκπρόσωποι όλων σχεδόν των φορέων. Δυστυχώς, παρά την ανεύρεση λύσεως για το Δικαστικό Μέγαρο και την υπογραφή της Απόφασης του Υπουργού Δικαιοσύνης 3251/20.06.2008 (ΦΕΚ 1281Β/2.7.2008), που αφορούσε στην ανακαίνιση και προσθήκη στο υπάρχον Δικαστικό Μέγαρο με αρχιτεκτονική μελέτη (Τμήμα Μελετών «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ» Ιούλιος 2008) και με εξασφαλισμένη (όπως ισχυρίζονταν τότε οι αρμόδιοι) τότε τη χρηματοδότηση του έργου, δεν κατορθώσαμε να υλοποιήσουμε το πόρισμα της συσκέψεώς, καθώς αυτή τη φορά νικήτριες ήταν οι γνωστές δυνάμεις, που ανέφερα στη αρχή της απαντήσεώς μου. Εκτοτε, άλλαξαν πολλά και ελπίζω να βρεθεί και υλοποιηθεί μια ουσιαστική λύση, αντίστοιχη και ει δυνατόν και ακόμα καλύτερη από αυτή του τότε Υπουργού κ. Χατζηγάκη, που τόσο έχουν ανάγκη η πόλη και οι διακονούντες τη Θέμιδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου