ΛΑΡΙΣΑ

Ανοιξε δρόμο για την Ευρώπη ~ Σπουδαίες στιγμές για την Παθολογική Κλινική του ΠΓΝΛ

ανοιξε-δρόμο-για-την-ευρώπη-σπουδαίες-556099

Μετά την εθνική αναγνώριση ως Kέντρο για σπάνια αυτοάνοσα ηπατικά νοσήματα, ήρθε η αξιολόγηση για ένταξη στο ευρωπαϊκό δίκτυο

Εξέχουσα θέση στην ευρωπαϊκή και διεθνή επιστημονική σκηνή, ως πλήρες μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αναφοράς ERN Rare Liver αναμένει σύντομα να λάβει η Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, η οποία το 2019 έλαβε σε εθνικό επίπεδο την τιμητική αναγνώριση ως Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων και Πολύπλοκων Αυτοάνοσων Ηπατικών Νοσημάτων από το υπουργείο Υγείας.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γ. Νταλέκο, μετά από σκληρή και άοκνη προσπάθεια, κάτω από αντίξοες συνθήκες, αλλά και μεγάλη περιπέτεια με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, κατόρθωσε να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Μετά την εθνική αναγνώριση, που ήταν η βασική προϋπόθεση για το επόμενο, σπουδαίο, βήμα, αξιολογείται πλέον για την ένταξή της στο ευρωπαϊκό δίκτυο, με ιδιαίτερα θετικές προοπτικές.

Η αρχή της ιστορίας βρίσκεται στο 2015, όταν ολιγομελής ομάδα της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ηπατολογίας, ανάμεσά τους ο διακεκριμένος καθηγητής Γ. Νταλέκος, συνέταξαν το project σύστασης ενός ευρωπαϊκού δικτύου αναφοράς. Η Ελλάδα, ωστόσο, ελλείψει νομοθεσίας –τότε- και παρά τις πολιτικές διαβεβαιώσεις εκείνης της εποχής, βρέθηκε εκτός. Ευτυχώς, ο χρόνος ήρθε να δικαιώσει τις προσπάθειες.

Στις 5 Νοεμβρίου 2019 η δημοσίευση σε ΦΕΚ της απόφασης του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια σηματοδοτούσε την επίσημη αναγνώριση της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας του ΠΓΝΛ ως Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων και Πολύπλοκων Νοσημάτων, στην κύρια θεματική ενότητα «Σπάνια Αυτοάνοσα Ηπατικά Νοσήματα» για τις υποθεματικές ενότητες που περιλαμβάνουν την Αυτοάνοση Ηπατίτιδα και την Πρωτοπαθή Χολική Χολαγγειίτιδα .

Είχε προηγηθεί ένας μαραθώνιος 15 μηνών, με την επιστημονική ομάδα να αντιμετωπίζει επιτυχώς όλες τις νόμιμες διαδικασίες και τις αξιολογήσεις, έχοντας την αμέριστη στήριξη της Διοίκησης και των θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Η επίσημη αναγνώριση ενίσχυσε τη συνεργασία και τη δικτύωση του ΠΓΝΛ διαμέσου της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με άλλα Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης σε εθνικό, και ιδιαίτερα ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Τελικός στόχος πάντα η παροχή αποτελεσματικής και υψηλού επιπέδου ιατρικής φροντίδας. Με απλά λόγια, κάθε ασθενής από όπου και αν βρίσκεται, μπορεί να πάρει μια πιο ειδική συμβουλευτική γνώμη, όταν σε άλλους γιατρούς της ειδικότητας μπορεί να υπάρξει αδιέξοδο.

Ευρωπαίοι αξιολογητές

Από το 2019, έχοντας λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση (endorsement letter), από τον υπουργό Υγείας, το ΠΓΝΛ μέσω της Παθολογικής Κλινικής ΠΘ είχε υποβάλει πλήρη φάκελο ένταξης στο ήδη υφιστάμενο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αναφοράς ERN Rare Liver που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ίδια χρονιά.

Την περασμένη Τρίτη, οι Ευρωπαίοι αξιολογητές «επισκέφθηκαν» το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και την Παθολογική Κλινική, με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας. Η πολύωρη διαδικασία, μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά και η ξενάγηση στους χώρους της Κλινικής και του Εργαστηρίου της με τη βοήθεια κάμερας, στέφθηκε με επιτυχία. Πλέον, αναμένεται η τελική κρίση των αξιολογητών για την ένταξη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο και φαίνεται ότι σύντομα ολοκληρώνεται με τους καλύτερους οιωνούς η προσπάθεια της επιστημονικής ομάδας υπό τον καθηγητή Γ. Νταλέκο, που έχει στο επίκεντρό της τον ασθενή.

Γ. Αποστολίνας: Ιστορικός σταθμός για το Πανεπιστημιακό και την Παθολογική

Τους αξιολογητές της ειδικής ευρωπαϊκής επιτροπής υποδέχθηκε την περασμένη Τρίτη μέσω τηλεδιάσκεψης ο αναπληρωτής διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Γιώργος Αποστολίνας. Ο καταγόμενος από το Βελεστίνο γιατρός, ο οποίος μαζί με τον διοικητή Δημήτρη Κατσικονούρη, ανέλαβαν το φορτίο του τεχνικού κομματιού αυτής της φιλόδοξης προσπάθειας καλωσόρισε τους αξιολογητές και μίλησε για μια ιστορική στιγμή για τη δημόσια υγεία στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε ο κ. Αποστολίνας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας συνεχίζει τη δημιουργική του πορεία σε ένα λαμπρότερο μέλλον, ενώ η ανάδειξη και η εξειδίκευσή του –και πιο ειδικά της Παθολογικής Κλινικής- ως ένα ευρωπαϊκό κέντρο αναφοράς για τις σπάνιες ηπατικές ασθένειες «συνιστά μία στιγμή αναγνώρισης της σκληρής δουλειάς που κάναμε, κάτω από την καθοδήγηση του καθηγητή Γεώργιου Νταλέκου και των συνεργατών του».

Ο κ. Αποστολίνας παρουσίασε τα στοιχεία δυναμικότητας του ΠΓΝΛ, τις δράσεις που αναπτύσσονται με μεγάλη δυναμική, ενώ υπογράμμισε ότι «η διοίκηση, το σύνολο του προσωπικού, η 5η Υγειονομική Περιφέρεια και το υπουργείο Υγείας συνεργάζονται με μοναδικό στόχο να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες δημόσιας υγείας.

Ολα τα τμήματα του Πανεπιστημιακού –πρόσθεσε- εξοπλίστηκαν περαιτέρω κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, λόγω του Covid-19. Παρά το γεγονός της πανδημίας, η Παθολογική Κλινική συνέχισε το ερευνητικό της έργο, προκειμένου να πετύχει μεγαλύτερα αποτελέσματα σε επιστημονικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Εκ μέρους της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, ο αναπληρωτής διοικητής Γ. Αποστολίνας, υπογράμμισε στην τηλεδιάσκεψη την πρόθεση να υποστηριχθεί η προσπάθεια της Παθολογικής Κλινικής και κάθε μελλοντικής ερευνητικής προσπάθειας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου