ΣΠΟΡΑΔΕΣ

SkiathosPalace: Το Παλάτι, που εν μέσω πανδημίας, έμεινε όρθιο!

skiathospalace-το-παλάτι-που-εν-μέσω-πανδημίας-έμε-841831

Πώς το εμβληματικό ξενοδοχείο της Σκιάθου μπήκε το καλοκαίρι δυναμικά στην πρώτη γραμμή της πρωτοφανούς μάχης με την πανδημία, στάθηκε αντάξιο της φήμης του και βγήκε με ψηλά το κεφάλι

Στις 9 Οκτωβρίου, με την αναχώρηση της τελευταίας πτήσης εξωτερικού, έκλεισε και επίσημα η τουριστική σεζόν για το νησί της Σκιάθου. Μια σεζόν πρωτοφανής, στην τρομακτική σκιά του κορονοϊού. Με κατακόρυφη μείωση των αφίξεων, πρωτόγνωρα μέτρα λειτουργίας, φόβο για το άγνωστο, ανασφάλεια. Εδωσε τεράστια μάχη με τον αόρατο εχθρό ο κόσμος του τουρισμού και δη των ξενοδόχων. Βρέθηκαν πάνω σε κινούμενη άμμο. Ορισμένοι δεν άντεξαν και κράτησαν λουκέτο κλειδωμένο, φοβούμενοι τα χειρότερα. Αλλοι, ωστόσο, επιδεικνύοντας θάρρος και τόλμη και με όπλα την ιστορία τους, την ξακουστή φήμη τους, την πολυετή εμπειρία, και τον επαγγελματισμό που τους διακρίνει όχι μόνο στα εύκολα, αλλά κυρίως στα ζόρια, έμειναν στην πρώτη γραμμή του «πολέμου».

Συνέντευξη στη ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Θα ήταν πιο εύκολο να πάνε οι ίδιοι διακοπές, λαμβάνοντας τις κρατικές επιδοτήσεις, από το να παραμείνουν μέσα σε μια ψυχοφθόρα διαδικασία που είχε να κάνει με έναν επιθετικό ιό, μέτρα, τεστ, εγκυκλίους και υπουργικές αποφάσεις που άλλαζαν τα δεδομένα από τη μία στιγμή στην άλλη, αναμενόμενο ίσως αν αναλογιστεί κανείς ότι η χώρα και ο τουρισμός της κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν συνθήκες πρωτόγνωρες και διαρκώς μεταβαλλόμενες.

Δεν έμειναν, όμως, με το χέρι απλωμένο να ζητούν δάνεια άτοκα και λεφτά αγύριστα. Αλλωστε, τα δικά τους μαγαζιά δεν είναι ξεσκέπαστα. Δεν είναι αγρότες που μπορεί να χάσουν στις λάσπες τα πάντα σε λίγες ώρες. Ο κλάδος των ξενοδόχων, κλάδος δυναμικός, που αποτελεί ένα από τα δυνατά χαρτιά της χώρας, κατέγραφε την τελευταία επταετία διαδοχικά ρεκόρ αφίξεων και διανυκτερεύσεων.

Το καλοκαίρι που πέρασε ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς. Αργησε να φτάσει στα νησιά. Καίριοι μήνες έμειναν με τζίρους μηδενικούς. Η σεζόν συρρικνώθηκε, αεροπορικοί διάδρομοι προς την Ελλάδα έμειναν κλειστοί, ο αριθμός των αφίξεων κατακρημνίστηκε. «Μια χρονιά πήγε στραβά. Δεν έπρεπε να το παλέψουμε;», διερωτήθηκε ο γενικός διευθυντής του SkiathosPalace Αρης Δερβένης, παραχωρώντας συνέντευξη στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την τουριστική σεζόν που έκλεισε.

Την απάντηση στο ερώτημά του δίνει η ίδια η ξενοδοχειακή μονάδα –έμβλημα του νησιού. Το Παλάτι της Σκιάθου μπήκε στη μάχη, οργανώθηκε, πάλεψε και κατάφερε να βγει με ψηλά το κεφάλι. Κέρδισε το στοίχημα της επιστροφής στη λειτουργία και ξανακοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία. Πώς; Ο Αρης Δερβένης μάς εξηγεί, χωρίς ωραιοποιήσεις, αλλά και δίχως να κάνει το άσπρο – μαύρο.

Καλοκαίρι και τουρισμός, κύριε Δερβένη, μαζί με κορονοϊό. Τελικά;

– Ο τουρισμός κατάφερε, με μεγάλες προσπάθειες, να συνυπάρξει με την πανδημία. Θα μπορούσε να μην ήταν η πανδημία, να ήταν κάτι άλλο που θα προκαλούσε εμπόδια στον τουρισμό. Θα φυγομαχούσαμε; Φυσικά και όχι. Ουδέποτε πέρασε από τη σκέψη μας να μη λειτουργήσουμε. Για τρεις βασικούς λόγους: για το όνομα του ξενοδοχείου, για το προσωπικό που απασχολείται επί χρόνια στη μονάδα (μας στήριξε τόσα χρόνια, τώρα έπρεπε εμείς να το στηρίξουμε) και τρίτον για τους επαναλαμβανόμενους επισκέπτες μας, τους «repeaters». Σε καμία περίπτωση δεν θέλαμε να σκεφτούμε ότι θα έρθουν στον αγαπημένο τους προορισμό και θα βρουν το δικό τους ξενοδοχείο κλειστό. Διότι σαν δικό τους χώρο βλέπουν το Skiathos Palace. Σαφώς και δεν ήταν εύκολο το φετινό καλοκαίρι, με τις άπειρες αντιξοότητες. Ξεκινήσαμε την 1η Ιουλίου, φορτωμένοι με άγχος και χωρίς να έχουμε μία πορεία, ώστε να γνωρίζουμε που θα μας οδηγήσει. Το ξεκίνημα ήταν δύσκολο, αλλά επαναλαμβάνω –διότι ήταν σημαντικό για εμάς- ότι δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε να περάσει καλοκαίρι με το ξενοδοχείο «βουβό» και το προσωπικό που εργάζεται επί χρόνια κοντά μας να μείνει χωρίς δουλειά.

Και το ρίσκο; Διευθύνετε τη μεγαλύτερη ξενοδοχειακή μονάδα σε κλίνες στην Κεντρική Ελλάδα, με υψηλές υπηρεσίες πέντε αστέρων, πολυτελείς σουίτες και κατά συνέπεια υψηλές απαιτήσεις. Δεν φοβηθήκατε μήπως κάτι πάει στραβά;

– Ο φόβος χρειάζεται να είναι …άγνωστη έννοια σε επιχειρηματίες του κλάδου μας. Το ρίσκο πραγματικά ήταν τεράστιο. Το αναλογιστήκαμε, το πήραμε και η απόφασή μας δικαιώθηκε από τον απολογισμό αυτής της ιδιαίτερης χρονιάς. Παρά τα εμπόδια του εγχειρήματος, ήμασταν θετικοί από την πρώτη στιγμή. Το καταφέραμε και βγήκαμε ζωντανοί και θα παραμείνουμε ακμαίοι.

Διακρίνει κανείς στον λόγο σας νότες αισιοδοξίας, κόντρα στο σκηνικό πλήρους κατάρρευσης που παρουσιάζει ο κλάδος του τουρισμού…

– Θα σας πω. Στη Σκιάθο και σε ολόκληρη την Περιφέρεια το 50% των μονάδων –όχι μόνο μικρής και μεσαίας δυναμικότητας, αλλά και μεγάλες πολυτελείς- παρέμειναν κλειστές. Οσοι κατάφεραν να λειτουργήσουν δεν ήταν ευχαριστημένοι, ούτε και εμείς. Η χρονιά ήταν πολύ δύσκολη. Όμως στο ζύγι τοποθετείς τα δεδομένα της στιγμής, για να δεις τελικά αν θα γύρει προς τη θετική ή την αρνητική πλευρά. Η Σκιάθος έκλεισε με -85% στις αφίξεις συγκριτικά με το 2019, οπότε θεωρητικά καταρρίψαμε κάθε ρεκόρ αφίξεων και διανυκτερεύσεων. Στο Skiathos Palace καταφέραμε να περιορίσουμε την πτώση στο 70%. Αλλά εμείς αυτό που βλέπουμε είναι ότι κλείσαμε με +30%, αν αναλογιστεί κανείς ότι τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο ξεκινήσαμε, όπως όλοι, από το μηδέν. Η πιο εύκολη απόφαση ήταν να πούμε ότι δεν ανοίγουμε. Ηταν αναμφίβολα μια κακή χρονιά για τον τουρισμό, με πολλούς άγνωστους παράγοντες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το παλέψαμε. Σε διανυκτερεύσεις ήμασταν καλύτερα από τις αρχικές προσδοκίες μας, εισπρακτικά πήγαμε καλά και το σπουδαιότερο: τηρήσαμε στο έπακρο τα πρωτόκολλα και δεν είχαμε κανένα δυσάρεστο γεγονός. Μείναμε όρθιοι παρά τις μεγάλες αντιξοότητες και τις τρομερές αναποδιές της περιόδου.

Κοιτάζοντας πίσω σ’ αυτούς τους τελευταίους μήνες ποια στιγμή θα χαρακτηρίζατε ως τη χειρότερη και ποια ως την καλύτερη για το SkiathosPalace;

– Η χειρότερη ήταν όταν, στις 2 Ιουλίου, τη δεύτερη ημέρα λειτουργίας, μάς ενημέρωσαν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ότι υπήρχε μια Σέρβα τουρίστρια, η οποία βρέθηκε από δειγματοληπτικά τεστ θετική στον ιό. Ηταν τελείως ασυμπτωματική. Στο ξενοδοχείο υπήρξε συναγερμός. Ακολουθήσαμε στο ακέραιο κάθε προβλεπόμενη διαδικασία και η τουρίστρια οδηγήθηκε στο ξενοδοχείο καραντίνας του νησιού. Αυτό το απαιτητικό «τεστ» της επαγγελματικής διαχείρισης ενός κρούσματος, χωρίς να προκύψει τίποτε άλλο απολύτως, το περάσαμε με απόλυτη επιτυχία και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για αυτό.

Η καλύτερη στιγμή ήταν όταν επικοινώνησαν μαζί μου από τη θαλαμηγό «Al Mirqab» του σεΐχη του Κατάρ Αλ Θάνι και με ενημέρωσαν ότι θέλει να κολυμπήσει στα Μάραθα, διότι θεωρεί το «Skiathos Palace» ως ασφαλές ξενοδοχείο και μάλιστα ότι είναι ο μοναδικός προορισμός που βγήκε έξω για να κάνει μπάνιο.

Τι βλέπετε για την επόμενη τουριστική σεζόν του 2021; Ποιες οι εκτιμήσεις σας και τι θα προτείνατε να γίνει σε κεντρικό επίπεδο, έχοντας ήδη βιώσει στην πράξη την «συνύπαρξη» με τον Covid-19;

– Για το 2021 είμαστε αισιόδοξοι. Δεν πιστεύουμε επουδενί ότι θα είναι χειρότερη χρονιά από τη φετινή. Τον Μάρτιο του 2020 δεν πιστεύω ότι θα τον ξαναζήσουμε. Φτάσαμε στον πάτο του βαρελιού, δεν νομίζω να υπάρχει πιο πάτος από φέτος. Ευελπιστούμε ότι το ‘21 θα ξεκινήσει σε καλύτερες βάσεις ο τουρισμός. Οχι όπως ήταν το 2019, αλλά να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε το 60% του 2019 με μια προοπτική το ’22 – ’23 να πιάσουμε το 2019.

Ζητάμε, όμως, να υπάρχουν πιο σταθερές πολιτικές, οι κανόνες να είναι στο παιχνίδι οι ίδιοι, να μην αλλάζουν. Εχουμε κουραστεί με τα άνοιξε – κλείσε που δημιουργούν ανασφάλεια στους τουρίστες. Απαιτείται ένας σχεδιασμός σταθερός, σε βάση ρεαλιστική και λογική.

Φέτος είχαμε κάποια πισωγυρίσματα. Πρέπει να μπουν οι κανόνες στην αρχή, να ξέρουμε πώς ανοίγουμε, να ξέρουν και οι τουρίστες σε ποιες χώρες θα έρθουν και πώς θα έρθουν, αν θα υπάρχουν τεστ (όχι μια υπάρχουν, μια δεν θα υπάρχουν). Στον τουρισμό δίνουν οντότητα οι επιχειρηματίες, Οι πολιτικοί δίνουν την κατεύθυνση και αυτή θέλουμε να είναι πιο σταθερή.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της εταιρείας;

– Θα αναγεννηθούμε. Υπάρχουν projects σε εξέλιξη, τα οποία θα ανακοινωθούν στην ώρα τους, όταν είναι ώριμα. Αλλά η εταιρεία, παρά την πανδημία και την ύφεση, συνεχίζει με όρεξη τα επόμενα επιχειρηματικά βήματα. Τώρα είναι μια καλή εποχή να επενδύσουμε. Στα δύσκολα δεν κάνουμε πίσω, προχωράμε δυναμικά. Δεν πάμε να επενδύσουμε μόνο όταν τα πράγματα είναι εύκολα. Η γοητεία, άλλωστε, κρύβεται όταν τολμάς και πετυχαίνεις σε απαιτητικές συνθήκες.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Με εξειδικευμένο σχέδιο δράσης και παγκοσμίου κύρους πιστοποιήσεις

Εκτός από τη θέα και τις παροχές 5 αστέρων, φέτος παρείχε ασφάλεια 5 αστέρων!

Το Skiathos Palace είναι ένα από τα πλέον εμβληματικά ξενοδοχεία στον ελληνικό χώρο. Συνώνυμο της πολυτέλειας και της μοναδικής θέας που αποτελεί και το σλόγκαν της εταιρείας… Θέα 5 αστέρων, παροχές 5 αστέρων. Φέτος, πρόσθεσε και ασφάλεια 5 αστέρων, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σύστημα που λειτούργησε ως καθημερινή ασπίδα απέναντι στην πανδημία. Ελαβε μάλιστα συγχαρητήρια επιστολή από το υπουργείο Τουρισμό για την πλήρη και ακέραιη εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων έναντι του Covid-19 και μάλιστα όχι μόνον των υποχρεωτικών, αλλά και σχεδόν του συνόλου των προαιρετικών.

«Πρωταρχικός μας στόχος ήταν να διασφαλίσουμε τη διαμονή των πελατών κάτω από συνθήκες όσο το δυνατόν ασφαλέστερες και να μπορέσουμε να περιβάλλουμε όλη τη λειτουργία του Skiathos Palace όπως όριζαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ», εξηγεί ο Αρης Δερβένης, κληθείς να περιγράψει το πλαίσιο λειτουργίας του ξενοδοχείου την τουριστική σεζόν που πέρασε.

«Και αυτό δεν ήταν το ευκολότερο που έπρεπε να καταφέρουμε μέσα σε συνθήκες πίεσης και με συντροφιά το «άγνωστο» που μας επεφύλασσε ο κορονοϊός, από τη στιγμή που περιμέναμε εκατοντάδες πελάτες και από χώρες που υγειονομικά και επιδημιολογικά θεωρούντο ιδιαίτερα επιβαρυμένες».

Το Skiathos Palace ήταν το πρώτο ξενοδοχείο στη Θεσσαλία που απέκτησε την πιστοποίηση «Covid Shield», κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού προερχόταν από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό πιστοποίησης TUV Austria, που λίγες σχετικά επιχειρήσεις κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν. Μαζί με την πιστοποίηση του «Covid Shield» ήρθε και η πιστοποίηση του «Health First» από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

«Τα πάντα λειτούργησαν από την 1η Ιουλίου άψογα και υπό την πλήρη και αυστηρή εφαρμογή των ειδικών υγειονομικών πρωτοκόλλων, αφού εκπονήσαμε ένα πολύ καλό εξειδικευμένο σχέδιο δράσης για να επιτύχουμε την προστασία τόσο των πελατών μας, όσο και του προσωπικού μας από τον covid-19», λέει ο Αρης Δερβένης.

Τι προέβλεπε αυτό το σχέδιο δράσης;

– Σ’ αυτό το σχέδιο κυριαρχούσαν οι μάσκες σε όλο το προσωπικό κατά τη διάρκεια της εργασίας του, τα αντισηπτικά σε κάθε σημείο και γωνία τόσο των κοινόχρηστων χώρων, αλλά και σε κάθε δωμάτιο για τους πελάτες, τα αποστειρωμένα και σφραγισμένα μαχαιροπήρουνα, το πρωινό που σερβιριζόταν μόνο από το προσωπικό, όπως και τα γεύματα και τα δείπνα, χωρίς να παρεμβάλλεται κανείς άλλος ενδιάμεσα, οι αποστειρωμένες και σφραγισμένες πετσέτες, καθημερινό πλάνο πιο εντατικών και στοχευμένων καθαρισμών και απολυμάνσεων, και μια σειρά άλλα. Πιστεύω ότι τα καταφέραμε εξαιρετικά καλά και αυτό αποδεικνύεται από τα κολακευτικά λόγια και μηνύματα από τους πελάτες μας που ένοιωθαν ασφάλεια καθόλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο Skiathos Palace.

Ταυτόχρονα η Σκιάθος ήταν από τα νησιά που έμειναν «καθαρά» από κορονοϊο.

– Ναι, είχαμε και την τύχη με το μέρος μας, αφού το νησί από την πρώτη μέρα μέχρι και το τέλος της σεζόν χαρακτηρίστηκε «πράσινο και καθαρό», σε αντίθεση με άλλους δημοφιλείς προορισμούς που παρουσίασαν τεράστια προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας και γνώρισαν τοπικά lock down με τις γνωστές σε όλους δυσάρεστες εξελίξεις στον τομέα του τουρισμού.

Ως εταιρεία λάβατε και μια σημαντική πρωτοβουλία για συνεχή τεστ σε όλο το προσωπικό.

– Πράγματι, κάθε εβδομάδα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ υπέβαλε με πρωτοβουλία μας σε συνεχή τεστ όλο το προσωπικό για την εξασφάλιση της υγείας όσων εκινούντο και εργάζονταν στις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος. Αν αναλογιστούμε ότι οι παραδοσιακοί πελάτες της Σκιάθου είναι κυρίως οι Βρετανοί, τότε για μας ήταν ένα μεγάλο ρίσκο αφού στη χώρα τους η πανδημία είχε φτάσει στα ύψη. Και όμως κανένας Βρετανός τουρίστας δεν παρουσίασε το παραμικρό πρόβλημα υγείας. Σε τοπικό επίπεδο είχαμε πολύ καλή διαχείριση και η εικόνα του νησιού μας ήταν αξιοπρεπής. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, υπό την εποπτεία της οποίας ήταν στο νησί κινητή μονάδα υγείας για συχνά τεστ, αλλά και ο δήμος Σκιάθου είχαν στενή συνεργασία με τους ξενοδόχους και την Ενωση Ξενοδόχων. Ολοι μεταξύ μας ήμασταν σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και θα ήθελα σ’ αυτό το σημείο να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό και τον δήμαρχο Θ. Τζούμα για τον συντονισμό και την υποστήριξη. Επιπρόσθετα, μέσα σε όλο αυτό το πλέγμα του «άγνωστου» που κληθήκαμε να κινηθούμε, είχαμε ως στόχο να συμπεριλάβουμε και να ενισχύσουμε υγειονομικά και τις παραλίες που καθιερωμένα εκμεταλλευόμαστε ως επιχείρηση. Δηλαδή τα Μάραθα και ένα μεγάλο κομμάτι από τις Κουκουναριές και ένα κομμάτι της Αγίας Ελένης. Δυσκολίες που τις αντιμετωπίσαμε, τα καταφέραμε και είμαστε χαρούμενοι και ευτυχείς που το ζύγιασμα είναι θετικό.

SKIATHOSPALACE

Πρωτοπόρο στον τουρισμό υψηλού επιπέδου

«Δένει» αρμονικά το χθες, το σήμερα και το αύριο

Από το Skiathos Palace, η θέα προς τον όρμο των Κουκουναριών είναι μοναδική και αξεπέραστη. Το εξαιρετικής αρχιτεκτονικής οικοδόμημα –πραγματικό παλάτι- κρέμεται πάνω από τη θάλασσα, αναδυόμενο μέσα από τους κατάφυτους από πεύκα λόφους, συνδυασμένο απόλυτα με το περιβάλλον της λιμνοθάλασσας της Στροφυλιάς που προστατεύεται από τη Natura. Το εμβληματικό ξενοδοχείο προσέχει τα πάντα να είναι άψογα και για πάνω από 10 χρόνια υπερηφανεύεται για την «Γαλάζια Σημαία» στην παραλία Μάραθα που του ανήκει και προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, με φόντο την χρυσή άμμο, τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά και το πευκοδάσος να φτάνει οριακά ως το κύμα.

Η ιστορία του ξεκινά το 1970. Ως θαυμαστό για την εποχή εκείνη οικοδόμημα ολοκληρώνεται δύο χρόνια αργότερα, οπότε και ανοίγει τις πύλες του.

Μία ιδέα και ένα όνειρο του Τάκη Δερβένη για να αναδείξει τις μοναδικές ομορφιές της Σκιάθου, του νησιού που ο ίδιος λάτρεψε και πάσχισε ως το τέλος του να το απογειώσει.

Πάνω από 600 κλίνες σε δωμάτια και σουίτες με απίστευτη θέα προς το απέραντο γαλάζιο υποδέχονται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά της υφηλίου.

Εστιατόρια που φημίζονται για την κουζίνα τους, σαλόνια και χώροι υποδοχής τεραστίων διαστάσεων που σπάνια αντικρίζει κάποιος και ενημερωμένα μπαρ έξω και έσω για τον κάθε απαιτητικό πελάτη συνθέτουν το πλέγμα των παροχών. Το σπουδαιότερο, όμως, είναι ο κόσμος του. Τα πρόσωπα του ξενοδοχείου, που δίνουν νόημα σε κάθε πτυχή της ελληνικής, της σκιαθίτικης φιλοξενίας.

Σπουδαία ονόματα του διεθνούς jet set έχουν περάσει και φιλοξενηθεί στους χώρους του Skiathos Palace. Αξέχαστες οι παρουσίες του Αριστοτέλη Ωνάση, του μοναδικού Ντέμη Ρούσου, του Ρίτσαρντ Τσάμπερλαιν, του ζεύγους Ντέιβιντ και Βικτώρια Μπέκαμ, του Τζιόρτζιο Αρμάνι, του Φράνκο Τσιαμπέλλα ή της Ορνέλλα Μούτι.

Τα γλέντια, οι χοροί και οι δεξιώσεις έχουν αφήσει εποχή. Ηταν από παλιά must η διαμονή στο ξενοδοχείο και έδινε «κοινωνικό ανάστημα» σε όποιον είχε την δυνατότητα να διανυκτερεύσει.

Το ξενοδοχείο – παλάτι, που εξακολουθεί να στέκει αγέρωχο πάνω από τις διάσημες Κουκουναριές, αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Σκιάθο και τις Β. Σποράδες, αλλά για το σύνολο της Κεντρική Ελλάδας, αφού παραμένει το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο σε ολόκληρη την περιφέρεια. Τα χρόνια πέρασαν και το διαμάντι του νησιού πέρασε στη δεύτερη γενιά της οικογένειας. Ο Αρης και ο Πέτρος Δερβένης πήραν τα ηνία του εμβληματικού συγκροτήματος και την τελευταία 15ετία κυριολεκτικά το έχουν απογειώσει. Μια πληθώρα σπουδαίων βραβεύσεων και διακρίσεων, στην πάροδο των χρόνων, αποτελούν τον αδιάψευστο μάρτυρα.

Με την ιστορία του να ξεδιπλώνεται επί μισό αιώνα, το Skiathos Palace έχει έναν μοναδικό τρόπο να συμφιλιώνει την παράδοση με κάθε σύγχρονη εξέλιξη. Κατόρθωσε να ταιριάξει την πολυτέλεια με την απλότητα, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε πελάτη του να αισθανθεί ότι ανήκει στους θερμά φιλόξενους χώρους. Ότι δεν πέρασε απλά για λίγες ημέρες διαμονής, αλλά ότι βρίσκεται στον δικό του καλοκαιρινό χώρο.

Πώς μπορέσατε κύριε Δερβένη να το καταφέρετε αυτό; Να κάνετε τους φιλοξενούμενούς σας να νιώθουν οικειότητα, αναχωρώντας κάθε φορά με αξέχαστες εμπειρίες διαμονής;

– Στο Skiathos Palace δεν είμαστε οι ξενοδόχοι, είμαστε οι οικοδεσπότες. Οι επισκέπτες μας δεν είναι οι πελάτες μας, είναι οι φιλοξενούμενοί μας. Αυτή η φιλοσοφία διαπερνά τον κάθε έναν που προσφέρει τις υπηρεσίες του στο ξενοδοχείο. Δεν παρέχουμε απλά ένα δωμάτιο ή μια σουίτα και επαναπαυόμαστε στα τεράστια πλεονεκτήματα της μοναδικής θέα και της άμεσης πρόσβαση στις διεθνώς αναγνωρισμένες παραλίες που προσφέρει η μονάδα. Είμαστε εκεί για κάθε φιλοξενούμενό μας, ακόμη και τον πιο απαιτητικό, ώστε φεύγοντας να βάλει στις «βαλίτσες» του αναμνήσεις από υψηλού επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες, να έχει βιώσει την ιστορία της Σκιάθου, να έχει γνωρίσει τον πολιτισμό της. Εκείνο, όμως, που μας προσφέρει τεράστια ηθική ικανοποίηση είναι το μεγάλο ποσοστό των επαναλαμβανόμενων επισκεπτών. Πολλούς πια τους θεωρούμε φίλους μας, το ίδιο και εκείνοι.

Ξέρετε, και το λέω με συγκίνηση, ως παιδί περνούσα ανέμελες στιγμές παιχνιδιού στο ξενοδοχείο με τα παιδιά των τότε πελατών. Πλέον εκείνα τα παιδιά έρχονται οι ίδιοι ως οικογενειάρχες, ενώ υποδεχόμαστε ως επισκέπτες ακόμη και τα δικά τους παιδιά! Αν αυτό δεν είναι η κορυφαία επιβράβευση και η κινητήριος δύναμη ώστε να συνεχίσουμε για ακόμη υψηλότερα στάνταρς, τότε ποια μπορεί να είναι;

Εδώ, όμως, κάθε τουριστική σεζόν συνυπάρχουν ταυτόχρονα εκατοντάδες άτομα από διαφορετικές χώρες, με διαφορετικές κουλτούρες.

– Το ξενοδοχείο μας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι σημείο συνάντησης ανθρώπων από πολλές γωνιές της γης. Μας προσφέρει απέραντη χαρά ότι έχει καταστεί προορισμός διεθνούς εμβέλειας, ενώ τα μεγάλα επιστημονικά και άλλα συνέδρια που κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει, έχουν καταστήσει το Skiathos Palace σημείο συνάντησης φίλων από διάφορες χώρες, οι οποίοι γνωρίστηκαν εδώ! Η επιλογή του ξενοδοχείου μας για διακοπές ανθρώπων από όλο τον κόσμο και μάλιστα με πολλές επαναλήψεις μάς γεμίζει μεγάλη ευθύνη να φάνουμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης τους, να ικανοποιήσουμε τις υψηλές τους προσδοκίες και να μην αφήσουμε στο ελάχιστο να ατονήσει η διαχρονική φήμη που συνοδεύει το Skiathos Palace.

Τι κυριαρχεί στα σχόλια των πελατών σας και όσα μοιράζονται μαζί σας για τις εμπειρίες που έχουν αποκομίσει στη διάρκεια των διακοπών τους;

– Είναι οι αναμνήσεις τους, οι εικόνες και οι μυρωδιές των δικών τους καλοκαιριών, καθώς όπως σας είπα οι περισσότεροι έρχονται ξανά και ξανά. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει αυτόματα. Πολύτιμος κρίκος που συνδέει το παρελθόν με το παρόν είναι τα μέλη της μεγάλης ομάδας των συνεργατών μας που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ξενοδοχείο. Οι παλιοί πελάτες μας βλέπουν σε πολλά πόστα τα ίδια πρόσωπα, με την ίδια θετικότητα και την ίδια φούρια της εξυπηρέτησης.

Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους έχουν δώσει πολλά χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, το δικό τους «παρών» στην προσπάθεια για ένα ξενοδοχείο με ισχυρή προσωπικότητα. Δίχως τη δική τους προσφορά, το χαμόγελό τους, την ευγένεια και τη φιλικότητά τους, χωρίς οι αξίες τους να ταιριάζουν με τις δικές μας, τα πράγματα δεν θα ήταν ίδια. Τους οφείλουμε πολλά!

Στο Skiathos Palace, πάνω από την παραλία Μάραθα, σπουδαία ονόματα του διεθνούς jet set έχουν φιλοξενηθεί. Ανάμεσα στις αξέχαστες παρουσίες του μοναδικού Ντέμη Ρούσου

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου