Σούρτα – φέρτα για τον μοριακό αναλυτή στον Βόλο

σούρτα-φέρτα-για-τον-μοριακό-αναλυτ-849511

Εβδομάδες τώρα υγειονομικοί και πολιτικοί φορείς της Μαγνησίας δίνουν μάχη για την εγκατάσταση και λειτουργία μοριακού αναλυτή στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου.

Οι αγωνιώδεις παρεμβάσεις, οι οποίες πληθαίνουν και διαδοχικά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δεν συνεχίζονται, επειδή ο νομός θέλει να αποκτήσει τον αναλυτή για «καπρίτσιο». Βασίζεται στην κοινή ανησυχία ενδεχόμενου πολλαπλασιασμού των υπόπτων κρουσμάτων κορονοϊού ή και των κρουσμάτων όσο πλησιάζουμε στον χειμώνα.

Γρήγορες διαγνώσεις θετικών ή μη στον κορονοϊό περιστατικών είναι αυτονόητο ότι θα οδηγήσουν σε γρηγορότερες ενέργειες για την αντιμετώπιση εξάπλωσης της πανδημίας. Αυτό δεν είναι άλλωστε το επιδιωκόμενο; Πόσο μάλλον σε έναν νομό, σε έναν δήμο από τους μεγαλύτερους της χώρας, ο οποίος βίωσε από τους πρώτους τα περιοριστικά μέτρα ενάντια στην πανδημία, με την εμφάνιση του δεύτερου κύματος των κρουσμάτων.

Ομως, ενώ η διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου ορθώς έσπευσε έγκαιρα να αναζητήσει, να ερευνήσει και να εντοπίσει την προσφορότερη οικονομικά, αλλά και σε αποτελεσματικότητα, λύση για την αγορά μοριακού αναλυτή, η πρότασή της κόλλησε. Θολό το τοπίο για το πού παγιδεύτηκε η πρόταση του Αχιλλοπούλειου, την ώρα που οι διεκδικήσεις, που έφτασαν ακόμη και σε επίπεδο αντιπαραθέσεων, εντείνονταν. Την …ομίχλη ήρθε να ξεδιαλύνει προ ημερών ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, επισκεπτόμενος τον Βόλο. Επίσκεψη και σύσκεψη στο Νοσοκομείο, που έγινε με σβηστά τα φώτα, για ένα μεγάλης σημασίας ζήτημα, που άπτεται της δημόσιας υγείας και της λειτουργίας ενός δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος.

Και κάπου εκεί, σύμφωνα με όσα δημοσιογραφικές πληροφορίες κατέγραψαν, άρχισαν εκ μέρους της 5ης ΥΠΕ τα …παζάρια. Πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν θέλουν τον διοικητή της ΥΠΕ να διαφωνεί με το κόστος της πρότασης του Νοσοκομείου Βόλου, επικαλούμενος ότι παρόμοιο μηχάνημα ύψους 180.000 – 200.000 ευρώ δεν διαθέτει ούτε το Πανεπιστημιακό της Λάρισας δεν διαψεύστηκαν. Απεναντίας μάλιστα. Το ζύγι τοποθετήθηκε, να υποθέσουμε, μεταξύ Βόλου και Λάρισας ή μεταξύ φτηνού και ακριβού; Μπορεί, άλλωστε, να τεθεί ζήτημα κόστους σε μια προμήθεια, που αφορά στις ανθρώπινες ζωές;

Μάλλον σε άλλη κατεύθυνση, από εκείνη που επιβάλλουν οι κρίσιμες στιγμές αντιμετώπισης της πανδημίας, κινούνται στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια. Τα ερωτήματα για τους λόγους που πέρασε στην άκρη η αρχική πρόταση του Νοσοκομείου, η οποία προκύπτει ότι ήταν η βέλτιστη (το βεβαιώνουν οι επιστήμονες σε καίριες θέσεις του Αχιλλοπούλειου) παραμένουν αναπάντητα.

Οσο, πάντως, για ένα ζήτημα δημοσίου ενδιαφέροντος η ανεξήγητη σιωπή δεν λύνεται, τόσο οι απορίες θα αυξάνονται. Ανοιχτά χαρτιά και καθαρές εξηγήσεις, λοιπόν, διότι χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. Ούτε για μεσοβέζικες λύσεις, χωρίς εξηγήσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου