Ευτυχώς δεν χάθηκαν οι σοβαροί

ευτυχώς-δεν-χάθηκαν-οι-σοβαροί-748177

Της Βάσως Σαμακοβλή

Μέσα στον πανζουρλισμό της πανδημίας που έχει ταράξει την καθημερινότητα και τα νεύρα όλων, υπάρχουν αχτίδες αισιοδοξίας που δείχνουν τον δρόμο σε όλους μας. Μια σύντομη περιήγηση στα τουριστικά μέρη της Μαγνησίας, στο Πήλιο και στα νησιά, αλλά και μέσα στην πόλη του Βόλου, καταδεικνύει ότι υπάρχουν παραδείγματα προς μίμηση.

Την ώρα που δυστυχώς ορισμένοι θεσμικοί παράγοντες φλερτάρουν με τον λαϊκισμό και χαϊδεύουν αυτιά, κόντρα σε κάθε επιστημονική προσέγγιση, προσπερνώντας με ειρωνικό τρόπο τις συμβουλές των ειδικών που ασχολούνται επί 24ωρου πλέον για τις αποφάσεις τους, στην αντίπερα όχθη δεν λείπουν και τα θετικά παραδείγματα.

Την στιγμή που κάποιοι ελαφρόμυαλοι επιχειρούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη από την πανδημία, υπάρχουν άνθρωποι που στέκονται με σοβαρότητα απέναντι στον κίνδυνο που απειλεί την κοινωνία, τις ανθρώπινες ζωές, την πραγματική οικονομία. Είναι η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρηματιών στον τόπο μας, που έχουν εξοπλιστεί πλήρως για την αναχαίτιση μετάδοσης του φονικού ιού, συμμορφούμενοι απόλυτα με τα προβλεπόμενα μέτρα και ας έχει κόστος για τα τσακισμένα, έτσι και αλλιώς, ταμεία τους.

Χαίρεσαι να βλέπεις το προσωπικό τους με γάντια και μάσκες και ας είναι δύσκολο μέσα στο καλοκαίρι, τα μπουκάλια αντισηπτικών σε όλους τους χώρους των επιχειρήσεών τους και ας κοστίζει κάτι παραπάνω, τα τραπεζοκαθίσματα σε αποστάσεις μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες και ας χάνουν ορισμένους πελάτες και ο καθαρισμός και η απολύμανση του εξοπλισμού τους συνεχείς μετά από κάθε αλλαγή πελάτη και ας έχει κόστος.

Δέχονται αγόγγυστα τα διαρκή μέτρα –η ψυχή τους και οι εισπράξεις τους μόνο ξέρουν βέβαια πόσα ακόμη μπορούν να δεχθούν στις πλάτες τους – αντιλαμβανόμενοι πλήρως την επέλαση του ιού από τις ζωές όλων μας. Συνεχίζουν να το παλεύουν ακόμη και τώρα, κατανοώντας ότι ο κίνδυνος δεν αφορά στους δίπλα, αφορά στους πάντες.

Τι περίεργο, όμως;

Είναι οι ίδιοι οι επιχειρηματίες που και πριν την πανδημία διατηρούσαν τις επιχειρήσεις τους πεντακάθαρες και εξυπηρετούσαν τον κόσμο τους άψογα. Δεν έχει σημασία αν είσαι μικρός ή μεγάλος επιχειρηματίας. Αν είσαι νοικοκύρης μπορείς να παραμένεις και ευχάριστος και σοβαρός μαζί.

Ευτυχώς, οι πάντες παρατηρούν ότι αυτές οι επιχειρήσεις επιβραβεύονται από το κοινό. Επιβραβεύονται από τους πελάτες τους, για τον απλούστατο λόγο ότι αισθάνονται ασφαλέστεροι σε τέτοιου είδους μαγαζιά.

Την ίδια στιγμή, δεν είναι καθόλου περίεργο που θεσμικοί φορείς, οι οποίοι ίσως είναι επιρρεπείς στον λαϊκισμό και στον εύκολο εντυπωσιασμό, το ίδιο ήταν και πριν τον κορονοϊό.

Λογική και σοβαρότητα χρειάζεται ο τόπος μας αυτή τη δύσκολη εποχή, που προηγούμενή της δεν έχει. Από σοβαροφάνεια έχουμε μπουχτίσει. Πάντως, στο τέλος και ιδιαίτερα σε τέτοιες πρωτόγνωρες συνθήκες, ευτυχώς η λογική επιβραβεύεται. Δεν είναι ο ύπουλος ιός κανένα παιχνιδάκι. Μην το ξεχνάμε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου