ΤΟΠΙΚΑ

Πάλι …μπουκάλα η Μαγνησία – Η εμβληματική επένδυση στις Νηές ακόμη περιμένει

πάλι-μπουκάλα-η-μαγνησία-η-εμβλημα-26545

Η ίδια εταιρεία, που ενδιαφέρεται επί 13 χρόνια (!) για το μεγάλο τουριστικό πρότζεκτ στη Σούρπη, επένδυσε 420 εκατ. ευρώ στην Αργολίδα – Και όμως, ορισμένοι προκαλούν, μιλώντας για έλλειψη κεφαλαίων!

Μόλις προ τριών ημερών στην τοπική κοινωνία της Μεσσηνίας παρουσιάστηκε η δεύτερη φάση της Costa Navarino, ενώ την επόμενη τριετία θα ξεκινήσει και η τρίτη φάση της εμβληματικής επένδυσης. Το συνολικό ύψος των νέων επενδύσεων ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ και έρχεται να προστεθεί στα 600 εκατ. που ήδη έχουν επενδυθεί για την ανάπτυξη των υπερπολυτελών σχεδίων. Πρόκειται για μια επένδυση που άλλαξε την τουριστική φυσιογνωμία της Μεσσηνίας, η οποία κατέστη τουριστικός προορισμός και διαφοροποίησε θετικά τα οικονομικά δεδομένα της περιοχής.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, λίγο βορειότερα, στην Κοιλάδα Ερμιονίδας στην Αργολίδα πραγματοποιήθηκε –παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, καθώς και άλλων υπουργών, όπως και εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας- η τελετή θεμελίωσης μιας νέας τουριστικής επένδυσης – μαμούθ, του Kilada Hills, ύψους άνω των 400 εκατ. ευρώ και η οποία προβλέπει τη δημιουργία 1.400 θέσεων εργασίας.

Πρόκειται για την πρώτη τουριστική επένδυση, η οποία εντάχθηκε και αδειοδοτείται μέσω των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ). Η εταιρεία που υλοποιεί την επένδυση είναι η DolphinCapital, συμφερόντων Καμπουρίδη. Και αν το όνομα της επενδυτικής εταιρείας δεν λέει κάτι σε πολλούς, θυμίζουμε ότι πρόκειται για τον ίδιο όμιλο, ο οποίος προσπαθεί, πλέον μιας δεκαετίας, να αδειοδοτήσει τη μεγάλη τουριστική επένδυση στις Νηές της Σούρπης.

Εδώ αρχίζουν και οι μεγάλες διαφορές που αγγίζουν την τουριστική ανάπτυξη ή μάλλον την τουριστική υπανάπτυξη της Μαγνησίας…

Στην Αργολίδα, η αδειοδότηση του υπερπολυτελούς και σύνθετου τουριστικού καταλύματος Kilada Hills χρειάστηκε έξι χρόνια. Στη Μαγνησία, έχουν περάσει 13 χρόνια και μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε η τεχνική έκθεση της Κτηματικής Υπηρεσίας Βόλου, μετά τις παρατηρήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου. Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται τεχνικό κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών για να επικυρώσει την τεχνική έκθεση της Κτηματικής, προκειμένου να εισαχθεί με ισχυρές πιθανότητες εκ νέου στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων και να ξεκαθαρίσει οριστικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς και ο χαρακτήρας της έκτασης στις Νηές.

Οι διαφορές, όμως, των δύο περιοχών, με τις οδυνηρές συνέπειες για τη Μαγνησία, δεν σταματούν εκεί. Η τοπική κοινωνία της Αργολίδας αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή την κολοσσιαία τουριστική επένδυση. Η τοπική κοινωνία της Μαγνησίας, πλην της συντριπτικής πλειονότητας των κατοίκων της Σούρπης, σχεδόν αδιαφόρησε.

Στην Αργολίδα, το σύνολο του πολιτικού προσωπικού υποστήριξε με θάρρος την επένδυση. Στη Μαγνησία, ελάχιστα πολιτικά πρόσωπα μίλησαν για την αναγκαιότητα της επένδυσης.

Στο πλαίσιο αυτό εντύπωση προκαλούν, οι προ ημερών δηλώσεις του δημάρχου Αλμυρού Βαγγέλη Χατζηκυριάκου, ο οποίος ενώ στηλιτεύει –ορθώς- τις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης και της γραφειοκρατία, καταλήγει στο αυθαίρετο συμπέρασμα ότι αν υπήρχαν τα 500 εκατ. ευρώ η επένδυση δεν θα είχε σταματήσει!

Μόλις χθες, ωστόσο, σε εκτενές αφιέρωμα στις οικονομικές σελίδες της Καθημερινής, αναφερόταν ότι η μεγάλη επένδυση των 420 εκατ. ευρώ στην Αργολίδα βασίζεται σε κεφάλαια στρατηγικών επενδυτών του εξωτερικού. Το ίδιο, άλλωστε, έχει διαμηνύσει η συγκεκριμένη εταιρεία προς τους αρμόδιους υπουργούς και για την επένδυση στις Νηές.

Με δυο λόγια, «δώστε μας την άδεια και τα επενδυτικά κεφάλαια είναι εξασφαλισμένα», όπως έχουν ενημερώσει τους αρμόδιους υπουργούς κορυφαία στελέχη της Dolphin. Η ίδια εταιρεία , άλλωστε, τα τελευταία χρόνια, κατά τον ίδιο τρόπο, υλοποίησε τεράστιες τουριστικές επενδύσεις στο Λαγονήσι και στη Τζια. Σε αντίθεση με άλλους τουριστικούς προορισμούς που αναπτύσσονται ραγδαία και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, στη Μαγνησία, μάλλον αναζητούμε ακόμη δικαιολογίες.

Μία ακόμη μεγαλύτερη, ίσως και κορυφαία, διαφορά μεταξύ των δύο περιοχών είναι και η εξής:

* Στη Μαγνησία υπήρξαν οργανωμένες μειοψηφίες που με ατζέντα τη δήθεν προστασία της δημόσιας περιουσίας και του περιβάλλοντος -λες και οι ξενοδόχοι θα φέρουν τους τουρίστες σε μολυσμένο περιβάλλον- ύψωσαν αντιδράσεις στα επενδυτικά σχέδια και προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, πετυχαίνοντας να καθυστερήσουν το έργο.

* Στην Αργολίδα δεν υπήρξε ούτε εχθρική τοπική αυτοδιοίκηση, ούτε αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, ούτε μπλοκαρίσματα με προσφυγές στο ΣτΕ και έτσι η επένδυση ξεκίνησε, μετά από εξαετή αδειοδοτική ωρίμανση.

Δίνοντας μια τάξη μεγέθους των τριών επενδύσεων, αναφέρουμε ότι η επένδυση της Costa Navarino που απογείωσε τη Μεσσηνία θα αγγίξει με την ολοκλήρωσή της τα 2 δισ. ευρώ, η επένδυση της Dolphinστην Αργολίδα ξεκινάει με 420 εκατ. ευρώ, ενώ στη Μαγνησία, όπου ποτέ ορισμένοι δεν πίστεψαν ότι μπορεί να γίνει μια μεγάλη επένδυση, το ύψος των σχεδίων για τις Νηές είναι 350 εκατ. ευρώ. Προφανώς η Μαγνησία, δεν είναι… «ευλογημένος τόπος», σε αντίθεση με τις άλλες δύο περιοχές της χώρας.

Η δε νέα επένδυση, Kilada Hills, θα δώσει στην Αργολίδα 800 νέες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου, ενώ θα δημιουργήσει 600 θέσεις απασχόλησης στη φάση λειτουργίας του τουριστικού καταλύματος, εκτός του μεγάλου οικονομικού αποτυπώματος στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Εν τέλει, κάποιοι νομοί έχουν την τύχη να αναπτύσσονται, ενώ η Μαγνησία φαίνεται να αντέχει… λίγη ακόμη ανεργία. Προφανώς για ορισμένους έχουμε οικονομικά αποθέματα!

Το project της εταιρείας για την επένδυση στις Νηές

Τα επενδυτικά σχέδια της DolphinDevelopmentγια την έκταση στις Νηές της Σούρπης προβλέπουν 5στερο τουριστικό κατάλυμα 900 περίπου κλινών, σε έκταση 390 στρεμμάτων. Η επένδυση, ύψους 350 εκατ. ευρώ περίπου, μπορεί να δημιουργήσει 1.400 νέες θέσεις εργασίας, άμεσες και έμμεσες, κατά τη φάση κατασκευής, ενώ κατά τη φάση λειτουργίας 450 μόνιμες και 250 εποχιακές θέσεις εργασίας.

Διαχρονική δέσμευση των επενδυτών ήταν ότι οι θέσεις θα καλυφθούν –στο μέτρο του δυνατού και της δυνατότητας εξειδίκευσης των εργαζομένων– από την τοπική κοινωνία, ενώ πρόσθετη δέσμευση έχουν αναλάβει σχετικά με τα τοπικά προϊόντα και συγκεκριμένα για δημιουργία Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας, για ενσωμάτωση στα μενού της επιχείρησης τοπικών προϊόντων ποιότητας και για υποστήριξη των τοπικών παραγωγών (γεωργών, κτηνοτρόφων) στη διεύρυνση της δραστηριότητάς τους για παραγωγή βιολογικών προϊόντων ποιότητας.

Σημειώνεται ότι μετά από διαμαρτυρίες οικολόγων, και στην προσπάθειά της να απεγκλωβίσει την επένδυση από μια δαιδαλώδη διαδρομή ενστάσεων, η εταιρεία τροποποίησε τα αρχικά της επενδυτικά σχέδια, αφαιρώντας το γήπεδο γκολφ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου