Μα τι σύμπτωση;

μα-τι-σύμπτωση-32442

Της Βάσως Σαμακοβλή

Τον Φεβρουάριο του 2020, τέσσερις μήνες πριν, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γ. Σαχαρίδης, υπεύθυνος του προγράμματος Greenyourair, κάνει εμφάνιση στην τηλεοπτική εκπομπή «Special Report», παρουσιάζοντας τα πρώτα στοιχεία από τις μετρήσεις 12 σταθμών, τους οποίους τοποθέτησε σε ισάριθμα σημεία στον Βόλο, στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενης από την Ε.Ε. μελέτης.

Τον Απρίλιο, οπότε και συμπληρώθηκε ένα έτος συνεχών μετρήσεων, επρόκειτο να δοθούν στη δημοσιότητα τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης. Ομως, τι σύμπτωση! Τα αποτελέσματα δόθηκαν στη δημοσιότητα μήνα Ιούνιο και δη 15 Ιουνίου. Μία ημέρα δηλαδή πριν συγκληθεί το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας, προκειμένου να γνωμοδοτήσει για το εργοστάσιο παραγωγής SRF του δήμου Βόλου και λίγα μόλις 24ωρα από τα θλιβερά επεισόδια έξω από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ με αστυνομικούς να δέχονται αιματηρή επίθεση κουκουλοφόρων. Οι οποίοι, επίσης συμπτωματικά (!) εμφανίστηκαν μετά από καιρό να συμμετέχουν με πάθος… σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, λίγες ημέρες μετά την τοποθέτηση του Αχιλλέα Μπέου για ξήλωμα της κατάληψης Ματσάγγου.

Ολως συμπτωματικώς ακόμη τα αποτελέσματα της ακαδημαϊκής μελέτης δόθηκαν στη δημοσιότητα γραπτώς, μέσω μιας μακροσκελούς ανακοίνωσης που εστάλη σε όλα τα ΜΜΕ. Ούτε συνέντευξη Τύπου, όπως συνηθίζεται σε παρόμοιες περιπτώσεις και κατά συνέπεια χωρίς απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και χωρίς καμία απολύτως διευκρίνιση.

Τα στοιχεία των 12 σταθμών μέτρησης, οι οποίοι στήθηκαν για τη μελέτη στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος, έδειξαν υπερβάσεις τις μισές ημέρες του έτους. Ομως, τα αποτελέσματα που δόθηκαν παραμονές της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου στη δημοσιότητα δεν ταιριάζουν με τις μετρήσεις των πιστοποιημένων σταθμών που λειτουργούν στον Βόλο.

Οπως και να έχει, η επιλογή του χρόνου δημοσιοποίησης των στοιχείων της μελέτης Σαχαρίδη μόνο τυχαία δεν δείχνει, όσο καλόπιστος και αν είναι κανείς. Οι επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις, παύουν να είναι σύμπτωση!

Οι ευθύνες για μια πόλη, που παρουσιάζεται ολοένα και συχνότερα ως η πιο «βρόμικη», διαχέονται και αποκτούν ονοματεπώνυμο. Ο αρνητικός αντίκτυπος και το οικονομικό αποτύπωμα από την εμμονική στάση που κρατούν οι αυτοχριζόμενοι σωτήρες του περιβάλλοντος, μακάρι να μην αποδειχθεί καταστροφικός για τον τουρισμό της Μαγνησίας.

Αν και λίγο δύσκολο, αν κανείς ανατρέξει στο πρόσφατο παρελθόν, μετρώντας τις δραματικές επιπτώσεις στην τοπική μας οικονομία, στις επενδύσεις και στις θέσεις εργασίας που προκάλεσαν ενέργειες των σχεδόν ίδιων διαχρονικά «σωτήρων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου