Δεν ξεμπερδέψαμε ακόμη

δεν-ξεμπερδέψαμε-ακόμη-46040

Της Βάσως Σαμακοβλή

Δεν κερδίσαμε τον πόλεμο, μια μάχη – σημαντική σαφώς – κερδίσαμε και ας συμπεριφερόμαστε ως κατακτητές, απελευθερώνοντας πάθη και συναισθήματα.

Η Ελλάδα στην πρώτη φάση διαχείρισης της πανδημίας κατέπληξε τον πλανήτη. Εκτός του κεντρικού συντονισμού και των σχεδίων των «στρατηγών» της απέναντι στον ύπουλο εχθρό του κορονοϊού, τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα καρπώνεται κάθε πολίτης, καθώς στη συντριπτική τους πλειονότητα κινήθηκαν με ωριμότητα, υπευθυνότητα, υπακοή και σεβασμό στις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και ας υποτίθεται ότι πρόκειται για χαρακτηριστικά που δεν μας προσδιορίζουν ως λαό.

Ωστόσο, η νίκη που πετύχαμε, δεινοπαθώντας κοινωνικά και οικονομικά, αλλά δεχόμενοι όλες τις επιπτώσεις μπροστά στον κυριότερο στόχο, αυτόν της προστασίας της υγείας και της ανθρώπινης ζωής, οδηγεί πλέον όλο και περισσότερους σε ισχυρισμούς του «δεν τρέχει τίποτε» και σε συμπεριφορές που δείχνουν σαν ο εχθρός να αποχώρησε για πάντα ή ακόμη (με την επικίνδυνη βοήθεια της συνομωσιολογίας) σαν να μην υπήρξε ποτέ. Οι σειρήνες, όμως, περιορισμένου προς το παρόν συναγερμού ξαναχτύπησαν.

Η ανησυχία επανέρχεται, αλλά πλέον δεν περιορίζεται μόνο στους κινδύνους που εγκυμονεί ένα νέο κύμα του ύπουλου ιού για τις ανθρώπινες ζωές.

Η ανησυχία που κυριεύει και διαπερνά κάθε παραγωγικό και οικονομικό ιστό της χώρας είναι πώς ένα πιθανό νέο lock down, ακόμη και σε τοπικό επίπεδο, θα τραβήξει κάθε οξυγόνο ζωής για επιχειρήσεις, οι οποίες άλλωστε αιμορράγησαν σε ανησυχητικά επίπεδα στην πρώτη φάση και τα αποθέματα με τα οποία παλεύουν να κρατηθούν ζωντανές είναι ελάχιστα.

Ηδη τα αποτελέσματα του πρώτου, μετά την καραντίνα, τριημέρου κρίνονται απογοητευτικά για τον κλάδο του τουρισμού. Χιλιάδες επιχειρήσεις, που άλλοτε πόνταραν σ’ αυτό, μέτρησαν χαμηλούς τζίρους και βίωσαν απογοήτευση.

Σε περίπτωση που η απερίσκεπτη εγκατάλειψη των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας συνεχιστεί και η ατομική ευθύνη μείνει στο περιθώριο, παρά τις επισημάνσεις των ειδικών σε όλους τους τόνους, τότε είναι πολύ πιθανό καμία «μονάδα εντατικής» να μην είναι ικανή να σώσει την οικονομία μας και πολλοί κρίκοι της παραγωγικής αλυσίδας να σπάσουν, με συνέπειες που ίσως δεν μπορούμε καν να αναλογιστούμε.

Ας μην αφήσουμε λοιπόν τους …πανηγυρισμούς της νίκης απέναντι στο πρώτο κύμα της πανδημίας να μας συμπαρασύρουν σε νέες μεγαλύτερες συνέπειες σε οικονομικό και υγειονομικό επίπεδο. Δεν ξεμπερδέψαμε ακόμη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου