ΤΟΠΙΚΑ

Μείωση κατά 10% στις συνεδρίες στη Μονάδα Χημειοθεραπείας

μείωση-κατά-10-στις-συνεδρίες-στη-μονάδα-126035

Μεταθέτουν για αργότερα συμπληρωματικές αγωγές ασθενείς, που έχουν ολοκληρώσει τη βασική θεραπεία, λόγω ανησυχίας για μετάδοση του ιού

Η ανησυχία μετάδοσης του κορονοϊού μείωσε τις συνεδρίες στο Τμήμα Χημειοθεραπείας της Μονάδας του Ογκολογικού στο Νοσοκομείο Βόλου, κατά 10% τον περασμένο Μάρτιο. Σε σχέση με τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο που κατά μέσο όρο πραγματοποιήθηκαν από 420 μέχρι 430 συνεδρίες μηνιαίως, τον περασμένο μήνα δεν ξεπέρασαν τις 370. Το νούμερο είναι απολύτως φυσιολογικό, σύμφωνα με τον επιστημονικά υπεύθυνο του Τμήματος Γιώργο Ρήγα. «Υπήρξαν ασθενείς που ζήτησαν να μετατεθεί για λίγο αργότερα η συνεδρία τους, αλλά πρόκειται κυρίως για ασθενείς που έχουν ολοκληρώσει τον βασικό κύκλο της θεραπείας και συνεχίζουν με μία πιο ήπια αγωγή», εξήγησε ο κ. Ρήγας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ο επιστημονικά υπεύθυνος παρατήρησε επίσης ότι οι καρκινοπαθείς είναι μεν από τις πιο ευάλωτες ομάδες ασθενών απέναντι στον κορονοϊό, αυτό όμως δεν θα πρέπει να προκαλεί πανικό, αν τηρούνται όλες οι οδηγίες που έχει δώσει ο ΕΟΔΥ και όσα προβλέπει η επιστημονική κοινότητα που μελετά τον ιό.

Παρέπεμψε μάλιστα στην ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ), σύμφωνα με την οποία στις ομάδες υψηλού κινδύνου για να νοσήσουν από τον κορονοϊό COVID-19 εντάσσονται οι ασθενείς με νεοπλασματικά νοσήματα ή όσοι λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ή έχουν λάβει χημειοθεραπεία σε διάστημα μικρότερο από 6-12 μήνες.

Ασθενείς που έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους πέραν των 12 μηνών, θεωρούνται ότι έχουν αποκαταστήσει την ανοσολογική τους κατάσταση (άμυνα του οργανισμού) και μπορούν να ακολουθούν τις οδηγίες για το γενικό πληθυσμό.

«Ωστόσο οι ασθενείς που ακολουθούν χημειοθεραπεία στο σπίτι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Εάν παρουσιάζουν συμπτώματα βήχα, δύσπνοια, γαστρεντερικά προβλήματα ή ακόμα και πυρετό, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτούν τον γιατρό τους, πριν ανησυχήσουν ότι έχουν κολλήσει τον κορονοϊό. Μπορεί τα συμπτώματα αυτά να είναι παρενέργειες της θεραπείας τους, οπότε ο ογκολόγος τους θα τους κατευθύνει ανάλογα», συμπληρώνει ο κ. Ρήγας.

Ο υπεύθυνος της Μονάδας στο Νοσοκομείο εκφράζει επίσης ικανοποίηση διότι στο Αχιλλοπούλειο ελήφθησαν αυστηρά μέτρα για την προστασία των ασθενών.

Οπως λέει υπάρχει σωστή οργάνωση και έχει προβλεφθεί να μην υπάρχει συγχρωτισμός, να μην περνούν οι καρκινοπαθείς από τους ίδιους διαδρόμους και να παραμένουν στις ίδιες αίθουσες αναμονής με τους χώρους όπου γίνεται η υποδοχή των ασθενών για τον covid -19. «Περιορίζεται έτσι η διασπορά του ιού, χωρίς να επιβαρύνονται άλλοι ασθενείς από άλλα νοσήματα», τονίζει.

Αναστολή εξωτερικών ιατρείων

Εχουν αναβληθεί οι επισκέψεις των ογκολογικών ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου. Μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης δεν λειτουργούν με απόφαση του υπ. Υγείας.

Μέχρι πρότινος τα φάρμακα γράφονταν μετά από τηλεφωνική επικοινωνία των γιατρών με τους ασθενείς. Καθώς από την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησε η άυλη συνταγογράφηση τα πράγματα αναμένεται να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο. Ο ασθενής ή ο συγγενής του που μέχρι τώρα έπρεπε να μεταβεί στο Νοσοκομείο να πάρει τη συνταγή, θα την έχει στο κινητό του ηλεκτρονικά.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου