Κενή η θέση του Συμπαραστάτη

κενή-η-θέση-του-συμπαραστάτη-452489

«Ναυάγησε» η πρώτη προσπάθεια του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας να συναινέσει στην ανάδειξη του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης. Ο εκ των 14 υποψηφίων Συμπαραστατών, δικηγόρος Β. Μόσχος, βρέθηκε σε απόσταση τριών ψήφων –στην πρώτη ψηφοφορία- από την εκλογή του στη νεοσύστατη από τον Καλλικράτη θέση και μείωσε τη διαφορά στη δεύτερη ψηφοφορία στις δύο ψήφους. Απαιτούνταν 34 θετικές ψήφους για να εκλεγεί.
 
Δύο από τις παρατάξεις, με επικεφαλής τους Βαγ. Μπούτα και Θεοφ. Γενηκομσίου, δήλωσαν εξ αρχής αποχή από την ψηφοφορία, εκφράζοντας την πολιτική διαφωνία τους με τον Καλλικράτη. Το δρόμο της αποχής από τη δεύτερη ψηφοφορία ακολούθησε η «Θεσσαλών Δύναμη».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της, ο περιφερειάρχης δεν ανέλαβε την πρωτοβουλία προσυνεννόησης με τους επικεφαλής των υπολοίπων παρατάξεων για να «χτιστεί» το συναινετικό υπόβαθρο που θα διασφαλίζει το θεσμό, διαβλέποντας το επερχόμενο ναυάγιο.
Η παράταξή του πρότεινε για Συμπαραστάτη τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ Ζήση Παπαδημητρίου. Τον ίδιο υποψήφιο πρότεινε ως καταλληλότερο για τη θέση η παράταξη της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας», με επικεφαλής τον Κ. Πουλάκη, αλλά και η παράταξη της «Μένουμε Θεσσαλία Οικολογικά» με επικεφαλής τον Δημ. Κουρέτα. Ο τελευταίος διευκρίνισε εξ αρχής ότι προκειμένου ο θεσμός να μη μείνει στα χαρτιά, στη δεύτερη ψηφοφορία θα δώσει θετική ψήφο σε όποιον πλειοψηφήσει. Ήταν η συν μία ψήφος που έλαβε ο Β. Μόσχος στη δεύτερη ψηφοφορία, λαμβάνοντας συνολικά 32 ψήφους, έναντι 31 της πρώτης.
Η πρόταση της πλειοψηφίας αναδείχθηκε από την κάλπη, με 31 ψήφους υπέρ του Β. Μόσχου. Ο Ζήσης Παπαδημητρίου έλαβε στην πρώτη ψηφοφορία –σε σύνολο 45 ψηφισάντων- 13 ψήφους, ενώ βρέθηκε ένα λευκό.
Πριν την ψηφοφορία οι υποψήφιοι Συμπαραστάτες αυτοπαρουσιάστηκαν, με το προεδρείο να κάνει αποδεκτή σχετική πρόταση του Κ. Πουλάκη.
Η εκλογή του Β. Μόσχου έδειχνε πιθανή, εάν στη δεύτερη ψηφοφορία εκτός του Δ. Κουρέτα συναινούσαν οι επικεφαλής άλλων δύο παρατάξεων, δηλαδή Κ. Πουλάκης και Δ. Μητσιούλης.
Η αντιπαράθεση πλειοψηφίας και μείζονος μειοψηφίας εμφανίστηκε εντονότερα, πριν στηθεί η δεύτερη κάλπη. Προσυνεννόηση ήταν αδύνατη, καθώς η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων έληξε μία ώρα πριν τη διαδικασία εκλογής, ανέφερε ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός, προσθέτοντας ότι η συναίνεση δεν είναι πολιτική απάτη, αλλά διαδικασία με έμπρακτα αποτελέσματα.
Στην πρόταση της «Θεσσαλών Δύναμη» η δεύτερη ψηφοφορία να διεξαχθεί σε συνεδρίαση μετά από μία εβδομάδα, προκειμένου οι επικεφαλής να συνεννοηθούν στο πρόσωπο που θα υπερψηφίσουν, παρέχοντας τη δέσμευση της παράταξής του ότι θα συμβάλει στην εξεύρεση λύσης, ο Κ. Αγοραστός αντιπρότεινε μισάωρη διακοπή, ώστε να οι επικεφαλής να συζητήσουν.
Ο κ. Παπατόλιας αποχώρησε από τη συνεδρίαση, ανακοινώνοντας ότι η παράταξή του θα απέχει από τη δεύτερη ψηφοφορία. «Αποφεύγουν να ψηφίσουν για άλλη μια φορά. Αντιλαμβάνεται κανείς πως επιθυμούν τη συναίνεση και πως σέβονται το περιφερειακό συμβούλιο», σχολίασε ο περιφερειάρχης, ο οποίος εκτίμησε ότι πίσω από τις κινήσεις της μείζονος αντιπολίτευσης υποκρύπτονταν πολιτικά παιχνίδια με την ψηφοφορία.
«Δεν δεχόμαστε εκβιαστικά διλήμματα ή ψηφοφορία σε άλλη συνεδρίαση ή δεν μετέχουμε. Η συναίνεση δεν επιβάλλεται», ανέφερε ο κ. Αγοραστός.
Η συνεδρίαση διεκόπη για λίγα λεπτά με τους επικεφαλής των υπολοίπων παρατάξεων, πλην του Απ. Παπατόλια, να συζητούν στο ίδιο γραφείο. Όμως, ούτε η δεύτερη ψηφοφορία έδωσε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Αναμένεται να συγκληθεί εκ νέου το συμβούλιο για ανάλογη εκλογική διαδικασία μετά από διαβούλευση των παρατάξεων.
Οι 14 υποψηφιότητες που τέθηκαν σε ψηφοφορία ήταν οι εξής: Γαβριήλ Νικόλαος, Ευθυμιάδης Νικόλαος, Ευστρατιάδης Μιλτιάδης, Ζαχαρακούλη Βαρβάρα, Καλογιάννη – Λόλα Θεοδοσία, Καμηλαράκη Μαίρη, Καραζούπης Χρήστος, Καραλή Ελένη, Λέκκας Ιωάννης, Μαρίνου Ελένη, Μόσχος Βασίλειος, Παπαδημητρίου Ζήσης, Πλακόπουλος Νικόλαος, Σεβδαλή Αρετή.
 
Δήλωση Απ. Παπατόλια
Σε γραπτή δήλωση αργότερα του Απ. Παπατόλια αναφέρονταν τα εξής:
«Η επιτυχία του θεσμού του συμπαραστάτη στηρίζεται στην οικοδόμηση ευρύτερων συναινέσεων, προκειμένου νε επιτευχθεί μια αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 που ορίζει ο Καλλικράτης. Αυτή την απλή αρχή παρέβη συνειδητά ο κ. Αγοραστός, οδηγώντας μεθοδευμένα τη διαδικασία επιλογής σ’ ένα προαναγγελθέν ναυάγιο. Πώς τα κατάφερε; Εξασφάλισε πρώτα τη στρατιωτική και πειθαρχημένη στοίχιση της παράταξής του σε μία και μοναδική προαποφασισμένη επιλογή, αγνόησε στη συνέχεια τις παραινέσεις μας για μια συνεννόηση αρχών μεταξύ των παρατάξεων και τέλος προκάλεσε «με το ζόρι» ψηφοφορία, δεύτερη ψηφοφορία, παρότι δεν είχε βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. Μετά από όλα αυτά, τίθεται το αντίστοιχο ερώτημα: Ποιος κερδίζει απ΄ το σημερινό ναυάγιο; Ποιος ευνοείται απ’ την απουσία ενός θεσμού, ταγμένου να ελέγχει την περιφερειακή διοίκηση; Ποιος ωφελείται όταν δε θα συναντά κανένα αντίβαρο στις υπερεξουσίες του; Όλοι λοιπόν αντιλαμβάνονται για ποιο λόγο ο κ. Αγοραστός δεν ήθελε να μπλέκεται στα πόδια του το «ενοχλητικό εμπόδιο» του Συμπαραστάτη. Κι έκανε τα πάντα για να το ξεπεράσει…»
 
Δήλωση Κ. Πουλάκη
Σε δήλωση σχετικά με την εκλογή Συμπαραστάτη προχώρησε ο Κ. Πουλάκης αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Θεωρούμε ότι – παρόλο που ο νόμος απαιτεί την πλειοψηφία των 2/3 των συμβούλων και άρα τη συναίνεση των παρατάξεων – αυτή έγινε χωρίς ουσιαστική διάθεση εξεύρεσης κοινά αποδεκτού προσώπου για έναν τόσο δημοκρατικά και κοινωνικά «ευαίσθητο» θεσμό, με ευθύνη κυρίως της πλειοψηφίας, στην οποία προτείναμε, όσο αξιόλογες και να ήταν όλες οι κατατεθείσες υποψηφιότητες, να κάνει την υπέρβαση και να υποστηρίξει ένα πρόσωπο που να μην προέρχεται από το στενό κομματικό της περιβάλλον, ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη της απαιτούμενης συμφωνίας, όπως ατύπως καθιερώθηκε να γίνεται κατά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ προτείναμε την αναβολή του θέματος, ώστε να υπάρξει δυνατότητα περαιτέρω συζήτησης και σύνθεσης μεταξύ των περιφερειακών παρατάξεων.»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου