Μπλόκο με αποχιονιστικά!

μπλόκο-με-αποχιονιστικά-459245

Δεν ήταν το χιόνι που «κόλλησε» χθες την κυκλοφορία των οχημάτων στα ορεινά του Πηλίου, αλλά τα αποχιονιστικά μηχανήματα… Εργολάβοι και οδηγοί ιδιωτικών μηχανημάτων απέκλεισαν για λίγες ώρες την εθνική οδό Βόλου-Ζαγοράς, διεκδικώντας οφειλές της πρώην Νομαρχίας Μαγνησίας τα δύο προηγούμενα χρόνια ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.

Ενώ το ορεινό οδικό δίκτυο καλύπτονταν από το χιόνι, οι απλήρωτοι ιδιοκτήτες και οδηγοί γύρισαν το κλειδί της μηχανής και ακινητοποίησαν τα μηχανήματά τους στη μέση του δρόμου. Ο αποχιονισμός σταμάτησε προσωρινά, ενώ η κυκλοφορία αποκλείστηκε, καθώς τα οχήματα στάθμευσαν στη μέση του δρόμου σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, ο οποίος βρισκόταν στο Βόλο, δέχθηκε στο γραφείο του πριν τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τους διαμαρτυρόμενους ιδιοκτήτες των μηχανημάτων αποχιονισμού.

Το τιμολογημένο χρέος ανέρχεται στις 980.000 ευρώ, ενώ για μήνες που χρειάστηκε να εργαστούν δίχως σύμβαση υπολογίζεται ότι τους οφείλονται επιπλέον 200.000 ευρώ περίπου.

Χωρίς πληρωμή δεν μπορούν να συνεχίζουν να παρέχουν εργασία, καθώς αφήνουν απλήρωτους τους χειριστές των μηχανημάτων, ενώ αδυνατούν να γεμίσουν με πετρέλαιο τα ντεπόζιτα, ανέφεραν στον Περιφερειάρχη.

«Δούλευαν καλή τη πίστει», ανέφερε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος κατάφερε μέσα από το διάλογο να τους πείσει να συνεχίσουν την εργασία τους, διαβεβαιώνοντάς τους ότι σύντομα τα χρέη τους θα αρχίσουν να αποπληρώνονται.

Το πρόβλημα που αντιμετώπισε στη Μαγνησία η Περιφέρεια είναι ότι σε αντίθεση με τους υπόλοιπους θεσσαλικούς νομούς δεν βρήκε ανοιχτές συμβάσεις, καθώς είχαν λήξει στις 31 Δεκεμβρίου.

Με δυσκολία μπόρεσε να εξασφαλίσει τις προηγούμενες εβδομάδες τη συναίνεση ιδιοκτητών μηχανημάτων να δουλέψουν για τον αποχιονισμό, καθώς στην ουσία εργάζονταν «μετέωροι».

Στη χθεσινή συνάντηση ο Περιφερειάρχης τους ενημέρωσε ότι άμεσα το θέμα θα τεθεί για απόφαση στην οικονομική επιτροπή και στο Περιφερειακό Συμβούλιο και οι οφειλές θα αρχίσουν να τακτοποιούνται.

Οι χειριστές των μηχανημάτων μετά τη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη απέσυραν το «οδόφραγμα» από το Πήλιο και επανάρχισαν τις εργασίες αποχιονισμού.

Ενα μέτρο χιόνι στα Χάνια

Σφοδρή χιονόπτωση χθες στα Χάνια. Μέσα σε λίγες ώρες, από το απόγευμα έως και νωρίς το βράδυ το χιόνι είχε αγγίξει το ένα μέτρο από 70 πόντους περίπου που ήταν το πρωί, ευνοώντας έτσι και την λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου.

Την ίδια στιγμή ευτυχώς η χθεσινή κακοκαιρία δεν δημιούργησε προβλήματα στο μεγαλύτερο όγκο του Πηλίου, καθώς τα χιόνια των προηγούμενων ημερών έλιωσαν στις περισσότερες περιοχές.

Οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας των Δήμων Νοτίου Πηλίου, Ζαγοράς – Μουρεσίου αλλά και Βόλου είναι σε επιφυλακή, ενώ μηχανήματα του Δήμου Βόλου και της Περιφέρειας βρίσκονται συνεχώς στα Χάνια για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Σε επιφυλακή τα νησιά

Σε επιφυλακή βρέθηκαν και οι Βόρειες Σποράδες. Το χειμωνιάτικο σκηνικό συνθέτουν άνεμοι έντασης 7-9 μποφόρ, το τσουχτερό κρύο και η σχετικά έντονη βροχόπτωση.

Μέχρι χθες δεν είχαν σημειωθεί προβλήματα. Προληπτικά μέτρα αποφυγής πλημμυρικών φαινομένων έλαβε ο Δήμος Σκιάθου, ενώ πρόχειρα «οχυρά» γύρω από τις περιουσίες τους κατά των πλημμυρών έλαβαν ιδιοκτήτες οικιών και επιχειρήσεων.

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί και οι Δημοτικές Αρχές Σκοπέλου και Αλοννήσου.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου