Συντάχθηκε πέρυσι… έσκασε φέτος

συντάχθηκε-πέρυσι-έσκασε-φέτος-463351

Σαν «βόμβα» έπεσε στους χώρους των Δικαστηρίων το περιεχόμενο της επιστολής -έστω και πριν από ένα έτος- του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου προς τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Η προσωπική επιστολή του προέδρου του Δ.Σ.Β., που με κάποιο τρόπο διέρρευσε τις τελευταίες ημέρες, συντάχθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2010 και κάνει λόγο για «ανεξέλεγκτους» δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους.

Η επιστολή από τον προσωπικό φάκελο του Αν. Βολιώτη διέρρευσε ένα χρόνο αργότερα. Αν και με μεγάλη χρονική απόσταση από την ημέρα σύνταξης και αποστολής της, φαίνεται ότι προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους χώρους των Δικαστηρίων, καθώς ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου υποστήριζε τότε ότι στο Πρωτοδικείο Βόλου δεν χρειάζονται ούτε περισσότεροι δικαστές ούτε περισσότεροι δικαστικοί υπάλληλοι, κάτι που άλλωστε -όπως επισημαίνει στην επιστολή του- έχει κατ’ επανάληψη αναφέρει στον πρόεδρο της Ολομέλειας Δημ. Παξινό για να λυθούν τα χρονίζοντα προβλήματα της πολύπαθης Δικαιοσύνης.

Για τον κ. Βολιώτη -τότε- «οι κ.κ. δικαστές και δικαστικοί υπάλληλοι απαιτείται να έχουν κάποιον που να τους ελέγχει, διότι μόνον ο έλεγχος μπορεί να φέρει αποτελέσματα, ούτως ώστε να αποκτήσουμε μια αποτελεσματική και γρήγορη Δικαιοσύνη», όπως σημειώνει.

Στην ίδια περσινή επιστολή του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου γίνεται ακόμη λόγος για «νοοτροπία» των συγκεκριμένων λειτουργών της Δικαιοσύνης, καταθέτοντας παράλληλα την άποψη ότι «απαιτείται κυρίως και προεχόντως αλλαγή, πέραν του συστηματικού και αυστηρού ελέγχου».

Από την απαντητική επιστολή προκύπτει ότι ο πρόεδρος της Ολομέλειας είχε καλέσει τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, όπως πιθανότατα και τους προέδρους των υπολοίπων συλλόγων της χώρας, να αποστείλει τα στοιχεία των καλυμμένων και κενών θέσεων δικαστικών και δικαστικών υπαλλήλων.

Ωστόσο μετά την εν συντομία παράθεση των απόψεών του ο κ. Βολιώτης δεν συμπεριέλαβε στοιχεία στην απάντησή του.

Η επιστολή του κατέληγε ως εξής:

«Κατόπιν αυτών θα μου επιτρέψετε να μη σας αποστείλω τα επί μέρους στατιστικά στοιχεία, γιατί με έναν παραπάνω ανεξέλεγκτο Δικαστή ή ανεξέλεγκτο Δικαστικό Υπάλληλο, της δεδομένης και κρατούσης σημερινής «νοοτροπίας» και της έλλειψης μιας σύγχρονης υλικοτεχνικής υποδομής δεν νομίζω ότι μπορεί να έχουμε ελπίδα καλυτέρευσης των συνθηκών λειτουργίας των Δικαστηρίων».

Σφόδρα ενοχλημένος για τη δημοσιοποίηση μιας προσωπικής του επιστολής προς τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας εμφανίστηκε χθες ο Αν. Βολιώτης, όταν ρωτήθηκε από τον «Τ» εάν τα Δικαστήρια Βόλου λειτουργούν δίχως έλεγχο, εάν πραγματικά δεν χρειάζεται η κάλυψη θέσεων και ποια είναι η «νοοτροπία» των λειτουργών της Δικαιοσύνης που δεν επιτρέπει τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των Δικαστηρίων.

Ο κ. Βολιώτης χαρακτήρισε κακοήθεια τη διαρροή επιστολής του ένα χρόνο αργότερα και δεν θέλησε να δώσει καμία περαιτέρω διευκρίνιση, λέγοντας ότι οι απόψεις του εκτέθηκαν στις αρχές του 2010 και ήταν απόρροια ζητημάτων που συνέβαιναν εκείνη τη χρονική περίοδο και πλέον δεν ισχύουν, όπως είπε.

«Ό,τι είχα να πω, τα είπα τότε ανοιχτά σε Ολομέλειες και συνεδριάσεις. Είναι θέματα που έχω θέσει κατ’ επανάληψη εκεί που πρέπει. Πολλά από αυτά ξεπεράστηκαν», ανέφερε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου