Κουμπώνουν… το παζλ των υπαλλήλων

κουμπώνουν-το-παζλ-των-υπαλλήλων-465701

«Ροκανίζει» τη γραφειοκρατία στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας το ενιαίο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο. Το νέο σύστημα τέθηκε σε λειτουργία από χθες, καταργώντας τα διαφορετικά πρωτόκολλα από Υπηρεσία σε Υπηρεσία.

Το ενιαίο και ηλεκτρονικό πρωτόκολλο παρέχει τη δυνατότητα με ένα κλικ στον ηλεκτρονικό υπολογιστή να εντοπίζεται άμεσα ποιο έγγραφο, πότε και από ποιον έχει πρωτοκολληθεί, σταματώντας το… κυνήγι εγγράφων για την ίδια υπόθεση από τη μία Υπηρεσία στην άλλη.

Πρόκειται για πρόβλεψη του «Καλλικράτη», η οποία θα συμβάλλει στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, δήλωσε ο αιρετός Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός.

Την ίδια ώρα το πάζλ της βελτίωσης της λειτουργίας των υπηρεσιών -ειδικά των υπηρεσιών αιχμής για την εξυπηρέτηση των πολιτών- προσπαθεί να συνθέσει η διοίκηση της αιρετής Περιφέρειας.

Έξι Διευθύνσεις, μετά από σύμπτυξη των 16 των πρώην Νομαρχιών, 27 Τμήματα και 1.259 υπάλληλοι είναι τα «κομμάτια» του πάζλ που επιχειρείται να κουμπώσουν μεταξύ τους στην κατεύθυνση της αξιοποίησης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο του έμψυχου δυναμικού.

Οι 1.259 υπάλληλοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο Κ. Αγοραστός, κατανέμονται ως εξής: 394 στη Λάρισα, 280 στη Μαγνησία, 291 στα Τρίκαλα και 241 στην Καρδίτσα. Ο κ. Αγοραστός φέρεται να θεωρεί ικανό τον αριθμό των υπαλλήλων για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών, εάν αξιοποιηθούν προσεκτικά.

Αυτή είναι η κατεύθυνση που έχει δώσει σε Αντιπεριφερειάρχες και Διευθυντές, οι οποίοι σε συνεννόηση μεταξύ τους ετοιμάζουν την πρόταση που σύντομα θα καταθέσουν στον αιρετό Περιφερειάρχη.

Πονοκέφαλο προκαλούν οι άκρως υποστελεχωμένες Υπηρεσίες, σε σημείο που να μην είναι σε θέση παρά να διεκπεραιώσουν καθημερινές υποθέσεις ρουτίνας, αφήνοντας ακάλυπτες σημαντικές αρμοδιότητες.

Μετά την προσωρινή τοποθέτηση των νέων Διευθυντών, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ανακοίνωση των προϊσταμένων τμημάτων.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναμένεται να ανακοινώσει και τα ονόματα των θεματικών Αντιπεριφερειαρχών.

Από τις πρώτες ενέργειες του Κ. Αγοραστού είναι, στο μεταξύ, να καθιερώσει ημέρες και ώρες κοινού, ώστε πολίτες να τον ενημερώνουν άμεσα για τυχόν προβλήματα, ενστάσεις ή προτάσεις τους.

Ακτινογραφία σε ΚΕΚ και Αναπτυξιακές
Τι παραδίδουν στην αιρετή Περιφέρεια, αλλά και ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους καταγράφει ο Κ. Αγοραστός μέσα από την «ακτινογραφία» των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης και των Αναπτυξιακών Εταιρειών των πρώην Νομαρχιών.

Χθες το απόγευμα συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, προκειμένου να καταγραφεί τι παραδίδουν οι Αναπτυξιακές, την οικονομική κατάσταση και τις υποχρεώσεις που έχουν.

Στην αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας συστήνεται αυτοτελής Διεύθυνση για την δια βίου μάθηση, σύμφωνα με τις προβλέψεις του «Καλλικράτη».
Στη Διεύθυνση θα ενσωματωθούν οι δραστηριότητες των ΚΕΚ, ΣΥΥ, σύνδεσης κατάρτισης και απασχόλησης, διεξαγωγής ερευνών για τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα της αγοράς εργασίας, για ζήτηση ειδικοτήτων, για εκπαιδευτικές ανάγκες κ.λ.π.

Επίσης θα καταρτίζεται το περιφερειακό πρόγραμμα δια βίου μάθησης, το οποίο θα περιλαμβάνει δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης και δράσεις εφαρμογής της δημόσιας πολιτικής δια βίου μάθησης σε επίπεδο Περιφέρειας.

Ο κ. Αγοραστός επανέλαβε τη διαβεβαίωση, την οποία παρείχε και προεκλογικά, για τη μετακίνηση των υπαλλήλων αορίστου χρόνου των ΚΕΚ των καταργούμενων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων στη Διεύθυνση Δια Βίου Μάθησης, μέσω των διαδικασιών που προβλέπει άρθρο του «Καλλικράτη».

«Το προσωπικό αυτό αποτελεί σημαντική κληρονομιά της Περιφέρειας λόγω εμπειρίας και εξειδίκευσης και θα συμβάλλει στην αποτελεσματική λειτουργία της υπηρεσιακής μονάδας για δια βίου μάθηση της νέας αιρετής Περιφέρειας», έχει επισημάνει ο Κ. Αγοραστός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου