ΤΟΠΙΚΑ

«Αντίο» σε έναν από τους πιο έμπειρους τυπογράφους του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ

αντίο-σε-έναν-από-τους-πιο-έμπειρους-399905

Ενας από τους πλέον έμπειρους τυπογράφους της γενιάς του, αρχιπιεστής επί δεκαετίες της εφημερίδας ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απεβίωσε χθες σε ηλικία 86 ετών. Ο συνταξιούχος τυπογράφος Σωτήρης Αναγνώστου άφησε πίσω του μεγάλη ιστορία, μέσα στα πιεστήρια του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, τα οποία λειτουργούσαν χειροκίνητα και στη συνέχεια κυλινδρικά.

Σαράντα έξι χρόνια, όσο και η επαγγελματική του διαδρομή, δηλαδή από νεαρή ηλικία το 1950 μέχρι το 1996, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε, βρίσκονταν κάθε βράδυ βουτηγμένος στα μελάνια για την έκδοση της ημερήσιας εφημερίδας της Μαγνησίας.

Ηταν η δουλειά που ξεκίνησε από νεαρός και σ’ αυτή αφιέρωσε την επαγγελματική του ζωή. Πάντοτε στην ίδια εφημερίδα, τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, στον οποίο ήταν ιδιαίτερα αφοσιωμένος, που δεν εγκατέλειψε ποτέ και καθημερινά νοιαζόταν και αγωνιούσε για να προλάβει μαζί με τους συναδέλφους του τον μεγάλο αντίπαλο: τον χρόνο που τους κυνηγούσε, ώστε τα φύλλα να τυπωθούν σωστά και στην ώρα τους, ώστε έγκαιρα να φτάσουν σε κάθε σημείο διανομής.

Ο Σωτήρης Αναγνώστου, μέσα στους χώρους της εφημερίδας, όμως, εκτός από το επάγγελμα που δεν αποχωρίστηκε ποτέ, γνώρισε και γυναίκα της ζωής του, την Χαρίκλεια. Σε ηλικία 27 ετών εκείνη, ορφανή από πατέρα και έχοντας να θρέψει μια μεγάλη οικογένεια, εργάζονταν στη διαχείριση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, όταν ο 29χρονος τότε Σωτήρης Αναγνώστου της έδειξε μεγάλη συμπάθεια. «Στάθηκε δίπλα μου σαν τον φύλακα άγγελό μου. Μου έδειξε το ενδιαφέρον του, όπως τότε οι εποχές επέβαλαν. Ηταν ο πρώτος και ο τελευταίος άντρας της ζωής μου», έλεγε συντετριμμένη από την απώλεια του αγαπημένου της συζύγου, η κ. Χαρίκλεια Αναγνώστου. Πορεύτηκαν μαζί με ευτυχία 57 χρόνια έγγαμου βίου και απέκτησαν ένα γιο και έναν εγγονό.

Ηταν υπόδειγμα συζύγου και πατέρα, λέει η κ. Χαρίκλεια, αναπολώντας τη ζωή που πέρασαν μαζί και ας χρειάστηκε να αφήσει την εργασία της, καθώς στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εκείνη εργάζονταν πρωί και ο σύζυγός της πάντοτε βράδυ.

«Πάντοτε δουλειά στο ξενύχτι, στα μελάνια, με μεγάλη αγωνία και άγχος για να προλάβουν τους χρόνους. Ειδικά για την κυριακάτικη έκδοση, έφευγε από το σπίτι με το κατσαρολάκι με το φαγητό στις 2 το μεσημέρι και επέστρεφε την Κυριακή το πρωί μετά την εκκλησία», θυμάται η ίδια.

Ο Σωτήρης Αναγνώστου ήταν από τους πιο αγαπητούς και συνεπής εργαζόμενους της εφημερίδας. Οξυδερκής, εργατικός και αποτελεσματικός, ήταν ο πρώτος που εκπαιδεύτηκε από ομάδα Βρετανών τεχνικών, οι οποίοι είχαν αναλάβει την εγκατάσταση του σύγχρονου για εκείνην την εποχή κυλινδρικού πιεστηρίου του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ. Οι συμβουλές του αποδείχθηκαν πολύτιμες ακόμη και μετά την συνταξιοδότησή του προς τους νεότερους συναδέλφους του.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Δευτέρα, στις 10 το πρωί, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιωλκού. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του.

ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου